BibTex RIS Kaynak Göster

Okula Uyum Sağlamakta Güçlük Çeken Çocukların Çizdikleri Okul Resimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Yıl 2016, Cilt: 12 Sayı: 2, 0 - 0, 29.08.2016
https://doi.org/10.17860/efd.03342

Öz

Bu araştırma, 60-84 aylık ilkokul 1.sınıfa giden okula uyumda güçlük yaşamış çocukların “okul” kavramına ilişkin algılarını yaptıkları resimler yoluyla incelemeyi amaçlayan nitel bir çalışmadır. Çocuklardan toplanan resimler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmaya 2014-2015 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı beş ilkokula devam etmekte olan 60-84 aylık 23 erkek 17 kız toplam 40 tane okula başlarken yoğun kaygılar yaşamış olan çocuk katılmıştır. Okula başlama ve uyum sağlamada sorun yaşayan çocukların okul ile ilgili çizdikleri resimlerde en çok insanlarla ilgili şekilleri (sınıf arkadaşı, okul bekçisi, öğrenciler, kendisi, okul arkadaşı, öğretmeni, rehber öğretmeni, kuzeni, insan, dayısı, kardeşleri, anne, baba, oyun oynayan çocuklar, balon satan biri, kız kardeş, ağabey) kullanarak kendilerini ifade ettikleri tespit edilmiştir. Çocuklar ikinci sırada okul binası ve okul bahçesine ilişkin şekiller (okul, okul çatısı, okul kapısı, okul penceresi, bayrak, taş, yerdeki sınıf çizgileri, okul bahçe duvarı, merdivenler) ve ardından üçüncü sırada doğa ve doğa olaylarına ilişkin şekiller (bulut, güneş, gökyüzü, gökkuşağı, şemsiye, ay, yağmurlu hava, yağmur, ağaç, çiçekler, yıldız) kategorilerindeki sembolleri kullanılmışlardır. Çocukların okul kavramını düşündüklerinde, gün içerisinde okula gelmek üzere harekete geçmelerinden itibaren geçirdikleri yaşantılara ve karşılaştıkları insanlara çizimlerinde yer verdikleri söylenebilir. Çocukların en çok tercih ettikleri renkler sırasıyla mavi, sarı ve yeşildir.

Anahtar kelimeler: Okula uyum sorunu, ilkokul 1. sınıf öğrencileri, resim çizimi 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Müge Yukay Yüksel

Bilge Kurt

Nebahat Gülsu Bu kişi benim

Ceren Akdağ Bu kişi benim

Fatma Aydın Bu kişi benim

Fatih Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yukay Yüksel, M., Kurt, B., Gülsu, N., Akdağ, C., vd. (2016). Okula Uyum Sağlamakta Güçlük Çeken Çocukların Çizdikleri Okul Resimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2). https://doi.org/10.17860/efd.03342

The content of the Mersin University Journal of the Faculty of Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.