Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kafelerde Kullanıcı Memnuniyetinin Konfor Koşulları Açısından Değerlendirilmesi: Görükle/Bursa Örneği

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 1, 183 - 196, 30.06.2019
https://doi.org/10.26835/my.559964

Öz

Kafeler
insanların boş zamanlarını değerlendirip, dinlendikleri, bir şeyler yiyip
içerek sosyalleştikleri mekânlardır. Kafeler çeşitli toplumsal işlevleri yerine
getirir. Hizmet ve kültür kurumu olarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde
de dönemin ekonomik ve toplumsal gelişmelerine uygun olarak yeni hizmetleri
karşılar. Bu araştırmada, “İnsanların günlük hayatta sıkça tercih ettikleri
kafe mekânlarında ki yapısal konfor koşullarının uygulanmasıyla,
kullanıcının
psikolojik açıdan çevresinden memnunluk duyarak fiziksel performansını üst
düzeye çıkarması sağlanacaktır.

hipotezi ortaya konmuştur. Araştırmada, Bursa Nilüfer İlçesi Görükle Mahallesi
içerisinde seçilen kafe restoranlarda yapısal konfor koşullarına ilişkin
kullanıcı memnuniyetini belirlemek üzere anket çalışması ve mekân analizi
yapılmıştır. Araştırmanın amacı; ülkemizdeki kafelerin bulunduğu koşulların,
konfor koşullarının değerlendirilmesi gerekliliğini göstermesi üzerine,
yapılacak olan araştırma sonucunda elde edilecek sonuç ve öneriler
doğrultusunda bir sonraki kafe tasarımına ışık tutmasıdır. Yapılan anket
sonuçları, fiziksel çevre kontrolü ve planlama faktörleri adı altında
değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan memnuniyet ve
memnuniyetsizlik sonuçları yorumlanmış ve bu sonuçlar üzerine öneriler
sunulmuştur.

Kaynakça

  • Ertem, Fatmanur, Aydınlanmanın Niceliği – Niteliği Üzerine: Bilişim Çağında Yeni Çalışma Mekânları Haline Gelen Kafelerde Aydınlatma Kalitesi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Beykent Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Mimarlık Bilim Dalı, İstanbul 2016.
  • Sahbaz, Selin, Geçmişten Günümüze Kahvehaneler, Kahvehanelerin Sosyal Yasamdaki Yeri Ve Önemi: Aydın Merkez Örneği, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın 2007.
  • Yavuz Delikara, Şelmin, İstanbul Kafelerinden Örnekler Üzerine Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, T.C Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2004.
  • Araz, Aylin, Kafelerde Mekân Örgütlenmesi: Trabzon Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü, İç mimarlık Anabilim Dalı, Trabzon 2004.
  • S.G. Abusamhadana, Mohammed, Mevcut Okul Yapılarında Kullanıcı Isıl Konfor Gereksinimleri Bağlamında Enerji İyileştirme Stratejileri: İzmit Ulugazi İlköğretim Okul Örneği Üzerinden Bir İnceleme, T.C. Kocaeli Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli 2017.
  • Utku, Tuğçe, Kafeye Dönüşmüş Apartmanlarda Kullanıcı Memnuniyeti: Konya Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Ankara 2015.
  • Durmuş Eda, Kahve kültürü Ekseninde Günümüz “Kafe”lerine – Nişantaşı Merkezli – Bakış, Yüksek Lisans Tezi, T.C Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul 2010.
  • Ergin, Dirun, Gelişen Teknoloji Işığında Performans Mekânlarında İşitsel Konfor Gereksinimleri Ve Akustik Tasarım Yaklaşımları, T.C. Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2014.
  • Altay, Burcu, Mekân Ambiyansı Bağlamında Kafe Restoran Tasarımındaki İç Mekân Detaylarının Kullanıcı Algısına Olan Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, T.C Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mekân Tasarımı Bölümü, İstanbul 2014.
  • Güvensoy, Çiğdem, Kurum Kimliği ve Kafeler, Yüksek Lisans Tezi, T.C Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul 2008.
  • Kuş, Mehmet, Şanlıurfa İlindeki Yüksek Öğrenim Kurumları Dersliklerinde İç Hava Kalitesinin İncelenmesi ve Modellenmesi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Balıkesir Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Balıkesir 2017.
  • Bajmaku, Ajhan, Kahve Kültürü Ve Kahvehane Mekânlarının Sosyol Kültürel Ve Politik Yaklaşımlar İle Popüler Kültür Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Kosova Örneği, Doktora Tezi, T.C Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul 2014.
  • Coşkun, Ahmet, Antalya İlinde Farklı Ortamlarda İç hava Kalitesinin Araştırılması ve Modellenmesi, Doktora Tezi Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilimdalı Balıkesir 2012.
  • Şahinoğlu, Selin, Gölge Elemanlarının Pencerenin Isıtma/Soğutma Enerjisi Ve Görsel Konfor Performansına Etkisinin Değerlendirilmesi, T.C İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul 2012.
  • Güler Hande, Ülkü Sedat, Bitişik Nizamlı Villa Tipi Konutlarda Yapısal Konfor Koşulları Üzerine Bir Araştırma, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı 2, 2007
  • Celasin, Cenk, Popüler Müzik Tüketimi Bağlamında Isparta Merkez’deki Canlı Müzik Sunan Kafelere Genel Bakış, DOI: 10.7816/idil-02-08-09
  • Şenkal Sezer Filiz, Vural Arslan Tülin, Çahantimur Arzu, Alışveriş Merkezlerinde Kullanıcı Memnuniyetinin Konfor Koşulları Açısından Değerlendirilmesi: Bursa Örneği, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, 2014
  • Şenkal Sezer Filiz, Vural Arslan Tülin, Eğitim Yapılarında Fiziksel Çevre Kalitesinin Kullanıcı Memnuniyeti Açısından Değerlendirilmesi, Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, Vol. 21, No.2, 2016
  • Üçok, Ahmet Kemal, Türkiye’de Kahve ve Kahvehaneler, Türk Etnografya Dergisi, Sayı:5, 1962
  • Yüksek İzzet, Mıhlayanlar Esma, Tıkansak Tülay Esin, Konut Kullanıcılarının İç Ortam Konfor Koşullarından Memnuniyetlerinin Tespitine Yönelik Bir Çalışma, Teskon 2015 / Bina Fiziği Sempozyumu
  • Fanger, P., O. Thermal comfort: Analysis and applications in environmental engineering. Danish Technical Press. 1970.
  • Hattoc, Raphl S. Kahve ve kahvehaneler. Bir toplumsal içeceğin Yakındoğu'daki kökenleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1988
  • Heıse, Ulla, Kahve ve Kahvehane, Çev. Mustafa Tüzel, Ankara: Dost Yayınları, 2001
  • Bingül, İlyaz, Kahvenin Anlamı, Cogito, Sayı: 68-69: 328-349, 2011
  • Akçaray, E, Kâh Kahvehane Kâh Café: Küreselleşen Eskişehir’de Kahve Tüketimi Üzerine Kuramsal Bir Giriş, İletişim Dergisi, Özel Sayı:2, 2012

Evaluation of Comfort Criterias in the Cafes: Example From Görükle / Bursa

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 1, 183 - 196, 30.06.2019
https://doi.org/10.26835/my.559964

Öz

Cafes are places where
people evaluating their free time, relaxing, eating, drinking, talking and
socializing. Cafes fulfill various social functions and as a service and
cultural institution, they follow the economic and social developments of the
time as in the past years and provides new services, serves new requirements.
The hypothesis “Ensuring structural comfort in the cafes that people prefer
frequently in daily life, providing the user satisfaction to his / her
environment in a psychological way and maximizing the physical performance” is
explained in this resarch. Survey study and spatial analysis were performed to
determine the user satisfaction regarding the structural comfort conditions in
the selected café restaurants in Bursa Nilufer District Görükle Neighborhood.
The purp
[1]ose
of the research is to shed light on the next cafe designs in line by showing
the necessity of evaluating the conditions in the cafes in our country with the
results and recommendations from the survey.Survey results were evaluated under
physical environment controland planning factors. As a result of these
evaluations, the results of satisfaction and dissatisfaction are interpreted
and recommendations on these results are presented.













[1] Mimar, Uludağ
Üniversitesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Öğrencisi, Türkiye



2 Prof.
Dr., Uludağ Üniversitesi, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü, Türkiye



*İlgili Yazar/ Corresponding Author: ekormen@gmail.com, 0554 893 79 83



Gönderim Tarihi: 02.05.2019



Kabul Tarihi: 29.06.2019








Kaynakça

  • Ertem, Fatmanur, Aydınlanmanın Niceliği – Niteliği Üzerine: Bilişim Çağında Yeni Çalışma Mekânları Haline Gelen Kafelerde Aydınlatma Kalitesi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Beykent Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Mimarlık Bilim Dalı, İstanbul 2016.
  • Sahbaz, Selin, Geçmişten Günümüze Kahvehaneler, Kahvehanelerin Sosyal Yasamdaki Yeri Ve Önemi: Aydın Merkez Örneği, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın 2007.
  • Yavuz Delikara, Şelmin, İstanbul Kafelerinden Örnekler Üzerine Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, T.C Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2004.
  • Araz, Aylin, Kafelerde Mekân Örgütlenmesi: Trabzon Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü, İç mimarlık Anabilim Dalı, Trabzon 2004.
  • S.G. Abusamhadana, Mohammed, Mevcut Okul Yapılarında Kullanıcı Isıl Konfor Gereksinimleri Bağlamında Enerji İyileştirme Stratejileri: İzmit Ulugazi İlköğretim Okul Örneği Üzerinden Bir İnceleme, T.C. Kocaeli Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli 2017.
  • Utku, Tuğçe, Kafeye Dönüşmüş Apartmanlarda Kullanıcı Memnuniyeti: Konya Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Ankara 2015.
  • Durmuş Eda, Kahve kültürü Ekseninde Günümüz “Kafe”lerine – Nişantaşı Merkezli – Bakış, Yüksek Lisans Tezi, T.C Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul 2010.
  • Ergin, Dirun, Gelişen Teknoloji Işığında Performans Mekânlarında İşitsel Konfor Gereksinimleri Ve Akustik Tasarım Yaklaşımları, T.C. Yıldız Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2014.
  • Altay, Burcu, Mekân Ambiyansı Bağlamında Kafe Restoran Tasarımındaki İç Mekân Detaylarının Kullanıcı Algısına Olan Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, T.C Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mekân Tasarımı Bölümü, İstanbul 2014.
  • Güvensoy, Çiğdem, Kurum Kimliği ve Kafeler, Yüksek Lisans Tezi, T.C Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul 2008.
  • Kuş, Mehmet, Şanlıurfa İlindeki Yüksek Öğrenim Kurumları Dersliklerinde İç Hava Kalitesinin İncelenmesi ve Modellenmesi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Balıkesir Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Balıkesir 2017.
  • Bajmaku, Ajhan, Kahve Kültürü Ve Kahvehane Mekânlarının Sosyol Kültürel Ve Politik Yaklaşımlar İle Popüler Kültür Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Kosova Örneği, Doktora Tezi, T.C Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul 2014.
  • Coşkun, Ahmet, Antalya İlinde Farklı Ortamlarda İç hava Kalitesinin Araştırılması ve Modellenmesi, Doktora Tezi Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilimdalı Balıkesir 2012.
  • Şahinoğlu, Selin, Gölge Elemanlarının Pencerenin Isıtma/Soğutma Enerjisi Ve Görsel Konfor Performansına Etkisinin Değerlendirilmesi, T.C İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul 2012.
  • Güler Hande, Ülkü Sedat, Bitişik Nizamlı Villa Tipi Konutlarda Yapısal Konfor Koşulları Üzerine Bir Araştırma, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı 2, 2007
  • Celasin, Cenk, Popüler Müzik Tüketimi Bağlamında Isparta Merkez’deki Canlı Müzik Sunan Kafelere Genel Bakış, DOI: 10.7816/idil-02-08-09
  • Şenkal Sezer Filiz, Vural Arslan Tülin, Çahantimur Arzu, Alışveriş Merkezlerinde Kullanıcı Memnuniyetinin Konfor Koşulları Açısından Değerlendirilmesi: Bursa Örneği, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, 2014
  • Şenkal Sezer Filiz, Vural Arslan Tülin, Eğitim Yapılarında Fiziksel Çevre Kalitesinin Kullanıcı Memnuniyeti Açısından Değerlendirilmesi, Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, Vol. 21, No.2, 2016
  • Üçok, Ahmet Kemal, Türkiye’de Kahve ve Kahvehaneler, Türk Etnografya Dergisi, Sayı:5, 1962
  • Yüksek İzzet, Mıhlayanlar Esma, Tıkansak Tülay Esin, Konut Kullanıcılarının İç Ortam Konfor Koşullarından Memnuniyetlerinin Tespitine Yönelik Bir Çalışma, Teskon 2015 / Bina Fiziği Sempozyumu
  • Fanger, P., O. Thermal comfort: Analysis and applications in environmental engineering. Danish Technical Press. 1970.
  • Hattoc, Raphl S. Kahve ve kahvehaneler. Bir toplumsal içeceğin Yakındoğu'daki kökenleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1988
  • Heıse, Ulla, Kahve ve Kahvehane, Çev. Mustafa Tüzel, Ankara: Dost Yayınları, 2001
  • Bingül, İlyaz, Kahvenin Anlamı, Cogito, Sayı: 68-69: 328-349, 2011
  • Akçaray, E, Kâh Kahvehane Kâh Café: Küreselleşen Eskişehir’de Kahve Tüketimi Üzerine Kuramsal Bir Giriş, İletişim Dergisi, Özel Sayı:2, 2012
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mimarlık
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emel Güven 0000-0001-7804-2479

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güven, E. (2019). Kafelerde Kullanıcı Memnuniyetinin Konfor Koşulları Açısından Değerlendirilmesi: Görükle/Bursa Örneği. Mimarlık Ve Yaşam, 4(1), 183-196. https://doi.org/10.26835/my.559964

16299  16302  16303  18949  21920ftk6vor.JPG