Year 2009, Volume 24, Issue 1, Pages 44 - 53 2009-02-27

ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ
ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ

İmamverdi EKBERLİ [1] , Rıdvan KIZILKAYA [2] , Nalan KARS [3]

233 879

Bu çalışmada, killi tın bünyeli toprağa tütün ve çay atığı, fındık zurufu, buğday samanı gibi organik atık uygulamalarının , üreaz aktivitesi ve bu enzimin aktivitesine ait termodinamik parametreler ( , , , , ) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan organik atıklar kuru ağırlık üzerinden %5 oranında toprağa karıştırılmış, 25 ± 0.5°C’ de 30 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda farklı substrat konsantrasyonları (%0, %1, %2, %4, %6, %8, %10, %12), inkübasyon periyotları (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat) ve inkübasyon sıcaklıklarında (0, 10, 20, 30, 40 ve 50°C) topraklardaki üreaz aktivitesi belirlenerek termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneme sonunda, organik atık uygulamasının üreaz aktivitesini önemli düzeyde artırdığı ve atıkların etkinliklerinin tütün atığı>çay atığı> fındık zurufu> buğday samanı şeklinde sıralandığı saptanmıştır. Genellikle, kontrol ve organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlardaki üreaz aktivitesi değerlerinin 40-50 °C sıcaklıklarında diğerlerine oranla daha hızlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda üreaz aktivitesine ait termodinamik parametrelerin değerleri farklılık göstermiştir. değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise en yüksek (17.189-24.414 kJmol-1) olduğu saptanmıştır. En düşük (2.786-5.876 kJmol-1) değerleri tütün atığı uygulanmış toprakta belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda değerlerinin negatif olduğu, %10-12 substrat konsantrasyonu düzeylerinde sabitleştiği; değerlerinin ise 68.965-83.869 kJmol-1 aralığında değiştiği saptanmıştır. katsayısının en yüksek değerleri (1.212-1.477) buğday samanı, en düşük değerleri (1.061-1.169) ise tütün atığı uygulanmasında bulunmuştur
Bu çalışmada, killi tın bünyeli toprağa tütün ve çay atığı, fındık zurufu, buğday samanı gibi organik atık uygulamalarının , üreaz aktivitesi ve bu enzimin aktivitesine ait termodinamik parametreler (E, ∆a, H, ∆ S, ∆ G,Q 10) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan organik atıklar kuru ağırlık üzerinden %5 oranında toprağa karıştırılmış, 25 ± 0.5°C’ de 30 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda farklı substrat konsantrasyonları (%0, %1, %2, %4, %6, %8, %10, %12), inkübasyon periyotları (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat) ve inkübasyon sıcaklıklarında (0, 10, 20, 30, 40 ve 50°C) topraklardaki üreaz aktivitesi belirlenerek termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneme sonunda, organik atık uygulamasının üreaz aktivitesini önemli düzeyde artırdığı ve atıkların etkinliklerinin tütün atığı>çay atığı> fındık zurufu> buğday samanı şeklinde sıralandığı saptanmıştır. Genellikle, kontrol ve organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlardaki üreaz aktivitesi değerlerinin 40-50 °C sıcaklıklarında diğerlerine oranla daha hızlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir.Tüm uygulamalarda üreaz aktivitesine ait termodinamik parametrelerin değerleri farklılık göstermiştir.E değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise a değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise en yüksek (17.189-24.414 kJmol-1) olduğu saptanmıştır. En düşük ∆uygulanmış toprakta belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda SH (2.786-5.876 kJmol-1) değerleri tütün atığı ∆ değerlerinin negatif olduğu, %10-12 substrat konsantrasyonu düzeylerinde sabitleştiği; G değerlerinin ise 68.965-83.869 kJmol-1 aralığında değiştiği saptanmıştır. Q∆ 10 katsayısının en yüksek değerleri (1.212-1.477) buğday samanı, en düşük değerleri (1.061-1.169) ise tütün atığı uygulanmasında bulunmuştur
Primary Language TR
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Author: İmamverdi EKBERLİ

Author: Rıdvan KIZILKAYA

Author: Nalan KARS

Bibtex @ { omuanajas214393, journal = {Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-8750}, eissn = {1308-8769}, address = {Ondokuz Mayıs University}, year = {2009}, volume = {24}, pages = {44 - 53}, doi = {10.7161/anajas.2009.24.1.44-53}, title = {ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ}, key = {cite}, author = {EKBERLİ, İmamverdi and KIZILKAYA, Rıdvan and KARS, Nalan} }
APA EKBERLİ, İ , KIZILKAYA, R , KARS, N . (2009). ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (1), 44-53. Retrieved from http://dergipark.org.tr/omuanajas/issue/20220/214393
MLA EKBERLİ, İ , KIZILKAYA, R , KARS, N . "ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 (2009): 44-53 <http://dergipark.org.tr/omuanajas/issue/20220/214393>
Chicago EKBERLİ, İ , KIZILKAYA, R , KARS, N . "ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 (2009): 44-53
RIS TY - JOUR T1 - ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ AU - İmamverdi EKBERLİ , Rıdvan KIZILKAYA , Nalan KARS Y1 - 2009 PY - 2009 N1 - DO - T2 - Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 44 EP - 53 VL - 24 IS - 1 SN - 1308-8750-1308-8769 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Anadolu Journal of Agricultural Sciences ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ %A İmamverdi EKBERLİ , Rıdvan KIZILKAYA , Nalan KARS %T ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ %D 2009 %J Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-8750-1308-8769 %V 24 %N 1 %R %U
ISNAD EKBERLİ, İmamverdi , KIZILKAYA, Rıdvan , KARS, Nalan . "ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 / 1 (February 2009): 44-53.