BibTex RIS Kaynak Göster

ORGANİK ATIKLARIN TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİNE AİT TERMODİNAMİK PARAMETRELERE ETKİSİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 1, 44 - 53, 27.02.2009

Öz

Bu çalışmada, killi tın bünyeli toprağa tütün ve çay atığı, fındık zurufu, buğday samanı gibi organik atık uygulamalarının , üreaz aktivitesi ve bu enzimin aktivitesine ait termodinamik parametreler ( , , , , ) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan organik atıklar kuru ağırlık üzerinden %5 oranında toprağa karıştırılmış, 25 ± 0.5°C’ de 30 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda farklı substrat konsantrasyonları (%0, %1, %2, %4, %6, %8, %10, %12), inkübasyon periyotları (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat) ve inkübasyon sıcaklıklarında (0, 10, 20, 30, 40 ve 50°C) topraklardaki üreaz aktivitesi belirlenerek termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneme sonunda, organik atık uygulamasının üreaz aktivitesini önemli düzeyde artırdığı ve atıkların etkinliklerinin tütün atığı>çay atığı> fındık zurufu> buğday samanı şeklinde sıralandığı saptanmıştır. Genellikle, kontrol ve organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlardaki üreaz aktivitesi değerlerinin 40-50 °C sıcaklıklarında diğerlerine oranla daha hızlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda üreaz aktivitesine ait termodinamik parametrelerin değerleri farklılık göstermiştir. değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise en yüksek (17.189-24.414 kJmol-1) olduğu saptanmıştır. En düşük (2.786-5.876 kJmol-1) değerleri tütün atığı uygulanmış toprakta belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda değerlerinin negatif olduğu, %10-12 substrat konsantrasyonu düzeylerinde sabitleştiği; değerlerinin ise 68.965-83.869 kJmol-1 aralığında değiştiği saptanmıştır. katsayısının en yüksek değerleri (1.212-1.477) buğday samanı, en düşük değerleri (1.061-1.169) ise tütün atığı uygulanmasında bulunmuştur

ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 1, 44 - 53, 27.02.2009

Öz

Bu çalışmada, killi tın bünyeli toprağa tütün ve çay atığı, fındık zurufu, buğday samanı gibi organik atık uygulamalarının , üreaz aktivitesi ve bu enzimin aktivitesine ait termodinamik parametreler (E, ∆a, H, ∆ S, ∆ G,Q 10) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan organik atıklar kuru ağırlık üzerinden %5 oranında toprağa karıştırılmış, 25 ± 0.5°C’ de 30 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda farklı substrat konsantrasyonları (%0, %1, %2, %4, %6, %8, %10, %12), inkübasyon periyotları (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat) ve inkübasyon sıcaklıklarında (0, 10, 20, 30, 40 ve 50°C) topraklardaki üreaz aktivitesi belirlenerek termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Deneme sonunda, organik atık uygulamasının üreaz aktivitesini önemli düzeyde artırdığı ve atıkların etkinliklerinin tütün atığı>çay atığı> fındık zurufu> buğday samanı şeklinde sıralandığı saptanmıştır. Genellikle, kontrol ve organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlardaki üreaz aktivitesi değerlerinin 40-50 °C sıcaklıklarında diğerlerine oranla daha hızlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir.Tüm uygulamalarda üreaz aktivitesine ait termodinamik parametrelerin değerleri farklılık göstermiştir.E değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise a değerlerinin tütün atığı uygulanmasında en düşük (5.255-8.341 kJmol-1), buğday samanı uygulamasında ise en yüksek (17.189-24.414 kJmol-1) olduğu saptanmıştır. En düşük ∆uygulanmış toprakta belirlenmiştir. Tüm uygulamalarda SH (2.786-5.876 kJmol-1) değerleri tütün atığı ∆ değerlerinin negatif olduğu, %10-12 substrat konsantrasyonu düzeylerinde sabitleştiği; G değerlerinin ise 68.965-83.869 kJmol-1 aralığında değiştiği saptanmıştır. Q∆ 10 katsayısının en yüksek değerleri (1.212-1.477) buğday samanı, en düşük değerleri (1.061-1.169) ise tütün atığı uygulanmasında bulunmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

İmamverdi Ekberli Bu kişi benim

Rıdvan Kızılkaya Bu kişi benim

Nalan Kars Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ekberli, İ., Kızılkaya, R., & Kars, N. (2009). ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 44-53. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.44-53
AMA Ekberli İ, Kızılkaya R, Kars N. ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ. ANAJAS. Şubat 2009;24(1):44-53. doi:10.7161/anajas.2009.24.1.44-53
Chicago Ekberli, İmamverdi, Rıdvan Kızılkaya, ve Nalan Kars. “ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, sy. 1 (Şubat 2009): 44-53. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.44-53.
EndNote Ekberli İ, Kızılkaya R, Kars N (01 Şubat 2009) ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 1 44–53.
IEEE İ. Ekberli, R. Kızılkaya, ve N. Kars, “ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ”, ANAJAS, c. 24, sy. 1, ss. 44–53, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.1.44-53.
ISNAD Ekberli, İmamverdi vd. “ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/1 (Şubat 2009), 44-53. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.1.44-53.
JAMA Ekberli İ, Kızılkaya R, Kars N. ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ. ANAJAS. 2009;24:44–53.
MLA Ekberli, İmamverdi vd. “ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 24, sy. 1, 2009, ss. 44-53, doi:10.7161/anajas.2009.24.1.44-53.
Vancouver Ekberli İ, Kızılkaya R, Kars N. ORGA İK ATIKLARI TOPRAKTA ÜREAZ AKTİVİTESİ E AİT TERMODİ AMİK PARAMETRELERE ETKİSİ. ANAJAS. 2009;24(1):44-53.
Online ISSN: 1308-8769