Bu çalışmada, 2014 yılında fındık
kurutma için tasarlanan infrared kurutucunun tasarımı geliştirilmiş ve 2015
hasat sezonunda tekrar deneyleri Giresun’da yapılmıştır. Fındığın yetiştiği
bütün bölgeler gibi burası da aşırı nemlidir (13-18 g kg-1 kuru
hava). Dış ortam havasının bağıl nemi deneyler sırasında % 63-94 olarak kaydedilmiştir. Kompresör ve
kurutucu setinden alınan kurutma havası ile fındığın nemli dış ortam havasından
yalıtılarak kurutulması sağlanmıştır. Ürün kalitesini bozmadan en hızlı
kurutmayı yapabilmek için fındıklar deney boyunca izin verilen en yüksek
sıcaklıkta (50 °C) tutulmuştur. Kullanılan havanın kuru olması sayesinde hızlı
nem alması sebebiyle 100 °C üzerindeki sıcaklıklardaki bile ürünün aşırı
ısınmasına yol açmadığı görülmüştür. Basınçlı kuru hava kullanmanın
psikrometrik analizleri yapılmış ve dış ortam havası ile karşılaştırılmıştır.
İkinci serisi 2015 yılında yapılan deneyler 2014 yılındaki deneyleri doğrular
nitelikte olup, özgül enerji tüketimi 1.82-2.76 kWh kg-1 su (6.56 - 9.94 MJ kg-1 su) olarak
kaydedilmiştir. Kurutma sürelerinin 14-18 saat arasında değiştiği tespit
edilmiş olup, aynı sıcaklıklarda daha çok hava kullanılması ile daha kısa
sürede kurutmanın mümkün olacağı fakat enerji tüketiminin daha yüksek olacağı
görülmüştür.
Basınçlı hava kurutma infrared kurutma fındık kurutma nemli havada kurutma
In this research, the design of infrared dryer
designed for hazelnut drying in 2014, was improved and tested again in Giresun
during the 2015 harvest season. It is also very humid like all regions where
hazelnut is cultivated (13-18 g kg-1 dry air). Ambient air relative
humidity was recorded 63-94 % during experiments. Hazelnut was dried as
isolated from ambient air and drying air was supplied by compressor-air dryer
set. Hazelnuts were kept at maximum allowed temperature (50 °C) during the
experiments to be able to reach fastest drying. Dry air didn’t cause excess
heating even over 100 °C temperatures since it continued to extract moisture
from hazelnut. Compressed air was analyzed psychrometrically and compared with
ambient air. Second series experiments (2015) confirmed 2014 experiments and
Specific Energy was determined as 1.82-2.76 kWh kg-1 water
(6.56-9.94 MJ kg-1 water). Drying time was recorded as 14-18 hours,
however it was observed that it can be decreased by using more air and more
energy.
Compressed air drying Infrared drying Hazelnut drying Drying in humid environment
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Makineleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 20 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 1 |