Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 1, 65 - 72, 20.02.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.434531

Öz

Bu çalışmada, 2014 yılında fındık
kurutma için tasarlanan infrared kurutucunun tasarımı geliştirilmiş ve 2015
hasat sezonunda tekrar deneyleri Giresun’da yapılmıştır. Fındığın yetiştiği
bütün bölgeler gibi burası da aşırı nemlidir (13-18 g kg-1 kuru
hava). Dış ortam havasının bağıl nemi deneyler sırasında
            % 63-94 olarak kaydedilmiştir. Kompresör ve
kurutucu setinden alınan kurutma havası ile fındığın nemli dış ortam havasından
yalıtılarak kurutulması sağlanmıştır. Ürün kalitesini bozmadan en hızlı
kurutmayı yapabilmek için fındıklar deney boyunca izin verilen en yüksek
sıcaklıkta (50 °C) tutulmuştur. Kullanılan havanın kuru olması sayesinde hızlı
nem alması sebebiyle 100 °C üzerindeki sıcaklıklardaki bile ürünün aşırı
ısınmasına yol açmadığı görülmüştür. Basınçlı kuru hava kullanmanın
psikrometrik analizleri yapılmış ve dış ortam havası ile karşılaştırılmıştır.
İkinci serisi 2015 yılında yapılan deneyler 2014 yılındaki deneyleri doğrular
nitelikte olup, özgül enerji tüketimi 1.82-2.76 kWh kg-1 su (6.56
- 9.94 MJ kg-1 su) olarak
kaydedilmiştir. Kurutma sürelerinin 14-18 saat arasında değiştiği tespit
edilmiş olup, aynı sıcaklıklarda daha çok hava kullanılması ile daha kısa
sürede kurutmanın mümkün olacağı fakat enerji tüketiminin daha yüksek olacağı
görülmüştür.

Kaynakça

  • Aktaş, M., 2007. Isı Pompası Destekli Fındık Kurutma Fırınının Tasarımı, İmalatı Ve Deneysel İncelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Ün. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Eğitimi Anabilim Dalı, 116, Ankara
  • Anonim, 2015. TS 3074 - Kabuklu Fındık Standardı (2015)
  • Anonim, 2012. TS 3075 - İç Fındık Standardı (2012)
  • Anonim, 2016. Genel ürün kataloğu 2016, Tamsan Kompresörleri, s 6-7
  • Arslan, N. 2012. İnfrared kurutma yönteminin kurutulmuş mantı kalitesi üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 51, Çanakkale
  • Bozbıyık, N. K. 2013. Fejoyanın (acca sellowiana) fiziksel ve kimyasal özelliklerinin araştırılması ve infrared kurutma yöntemi ile kurutma parametrelerinin belirlenmesi. Doktora Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 101, Çanakkale
  • Çetin, Ö., Nazlı, B., Bostan, K., Alperden, İ., 2000. Depolamanın Çiğ Fındığın Kalitesi Üzerine Etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 26(2): 413-419
  • Ghirardello, D., Contessa, C., Valentini, N., Zeppa, G., Rolle, L., Gerbi, V. ve Botta, R., 2013. Effect of storage conditions on chemical and physical characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.). Postharvest Biology and Technology 81 (2013) 37–43Holman, J.P.,2010. Heat Transfer, 10th Edition, s 587-599
  • Kashani-Nejad, M., Tabil, L.G., Mortazavi, A. ve Safe-Kordi, A., 2003. Effect of drying methods on quality of pistachio nuts. Drying Technology 21 (2003) No 5, 821–838.
  • Keleş, C.Ö., 2018. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği ABD, 124.
  • Keleş, C. Ö., Saçılık, K., 2017. İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (2017), 197-205.
  • Köksal, İ., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık Tanıtım Grubu Yayını, 136, Giresun.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=GIRESUN, (erişim tarihi 21.05.2018).
  • Nathakaranakule, A., Jaiboon, P., Soponronnarit, S., 2010. Far-infrared radiation assisted drying of longan fruit. Journal of Food Engineering, 100 (2010) 662–668
  • Okuroğlu, M., Örüng, İ., 2000. Karadeniz Bölgesinde Fındık Depolama Yapılarının Planlama Kriterlerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 31(1), 43-49
  • Özdemir,M., Yıldız, M., Gürcan Ş.T., 2002. Mekanik kurutmada hava sıcaklığının önemli Türk fındık çeşitlerinden Tombul’un kalitesine etkisi. Gıda Dergisi 27(1), 35-39
  • PsychroGen 2.0, 2010. Psychrometric calculations software, Airquest Limited.
  • Savran, E., 2010. Fındıkta Hasat ve Harman Sonrası İşlemler. Fındık Araştırma Enstitüsü yayını. http://arastirma.tarim.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=34
  • Umesh-Hebbar, H.; Vishwanathan, H.K; Ramesh, M.N., 2004. Development of combined infrared and hot air dryer for vegetables. Journal of Food Engineering, 65, 557–563.
  • Vaisala, 2013. Humidity Conversion Formulas, Vaisala Oyj Şirket Dokümanı

Drying of shelled hazelnut by an ınfrared heated dryer with compressed air

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 1, 65 - 72, 20.02.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.434531

Öz

In this research, the design of infrared dryer
designed for hazelnut drying in 2014, was improved and tested again in Giresun
during the 2015 harvest season. It is also very humid like all regions where
hazelnut is cultivated (13-18 g kg-1 dry air). Ambient air relative
humidity was recorded 63-94 % during experiments. Hazelnut was dried as
isolated from ambient air and drying air was supplied by compressor-air dryer
set. Hazelnuts were kept at maximum allowed temperature (50 °C) during the
experiments to be able to reach fastest drying. Dry air didn’t cause excess
heating even over 100 °C temperatures since it continued to extract moisture
from hazelnut. Compressed air was analyzed psychrometrically and compared with
ambient air. Second series experiments (2015) confirmed 2014 experiments and
Specific Energy was determined as 1.82-2.76 kWh kg-1 water
(6.56-9.94 MJ kg-1 water). Drying time was recorded as 14-18 hours,
however it was observed that it can be decreased by using more air and more
energy.

Kaynakça

  • Aktaş, M., 2007. Isı Pompası Destekli Fındık Kurutma Fırınının Tasarımı, İmalatı Ve Deneysel İncelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Ün. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Eğitimi Anabilim Dalı, 116, Ankara
  • Anonim, 2015. TS 3074 - Kabuklu Fındık Standardı (2015)
  • Anonim, 2012. TS 3075 - İç Fındık Standardı (2012)
  • Anonim, 2016. Genel ürün kataloğu 2016, Tamsan Kompresörleri, s 6-7
  • Arslan, N. 2012. İnfrared kurutma yönteminin kurutulmuş mantı kalitesi üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 51, Çanakkale
  • Bozbıyık, N. K. 2013. Fejoyanın (acca sellowiana) fiziksel ve kimyasal özelliklerinin araştırılması ve infrared kurutma yöntemi ile kurutma parametrelerinin belirlenmesi. Doktora Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 101, Çanakkale
  • Çetin, Ö., Nazlı, B., Bostan, K., Alperden, İ., 2000. Depolamanın Çiğ Fındığın Kalitesi Üzerine Etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 26(2): 413-419
  • Ghirardello, D., Contessa, C., Valentini, N., Zeppa, G., Rolle, L., Gerbi, V. ve Botta, R., 2013. Effect of storage conditions on chemical and physical characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.). Postharvest Biology and Technology 81 (2013) 37–43Holman, J.P.,2010. Heat Transfer, 10th Edition, s 587-599
  • Kashani-Nejad, M., Tabil, L.G., Mortazavi, A. ve Safe-Kordi, A., 2003. Effect of drying methods on quality of pistachio nuts. Drying Technology 21 (2003) No 5, 821–838.
  • Keleş, C.Ö., 2018. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği ABD, 124.
  • Keleş, C. Ö., Saçılık, K., 2017. İnfrared ısıtmalı fındık kurutma makinası tasarımı. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (2017), 197-205.
  • Köksal, İ., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık Tanıtım Grubu Yayını, 136, Giresun.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=GIRESUN, (erişim tarihi 21.05.2018).
  • Nathakaranakule, A., Jaiboon, P., Soponronnarit, S., 2010. Far-infrared radiation assisted drying of longan fruit. Journal of Food Engineering, 100 (2010) 662–668
  • Okuroğlu, M., Örüng, İ., 2000. Karadeniz Bölgesinde Fındık Depolama Yapılarının Planlama Kriterlerinin Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 31(1), 43-49
  • Özdemir,M., Yıldız, M., Gürcan Ş.T., 2002. Mekanik kurutmada hava sıcaklığının önemli Türk fındık çeşitlerinden Tombul’un kalitesine etkisi. Gıda Dergisi 27(1), 35-39
  • PsychroGen 2.0, 2010. Psychrometric calculations software, Airquest Limited.
  • Savran, E., 2010. Fındıkta Hasat ve Harman Sonrası İşlemler. Fındık Araştırma Enstitüsü yayını. http://arastirma.tarim.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=34
  • Umesh-Hebbar, H.; Vishwanathan, H.K; Ramesh, M.N., 2004. Development of combined infrared and hot air dryer for vegetables. Journal of Food Engineering, 65, 557–563.
  • Vaisala, 2013. Humidity Conversion Formulas, Vaisala Oyj Şirket Dokümanı
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Cengiz Özdemir Keleş 0000-0003-3610-1797

Kamil Saçılık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Şubat 2019
Kabul Tarihi 20 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Keleş, C. Ö., & Saçılık, K. (2019). Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(1), 65-72. https://doi.org/10.7161/omuanajas.434531
AMA Keleş CÖ, Saçılık K. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. ANAJAS. Şubat 2019;34(1):65-72. doi:10.7161/omuanajas.434531
Chicago Keleş, Cengiz Özdemir, ve Kamil Saçılık. “Basınçlı Hava kullanılan Infrared ısıtıcılı Kurutucuda Kabuklu fındık Kurutulması”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34, sy. 1 (Şubat 2019): 65-72. https://doi.org/10.7161/omuanajas.434531.
EndNote Keleş CÖ, Saçılık K (01 Şubat 2019) Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34 1 65–72.
IEEE C. Ö. Keleş ve K. Saçılık, “Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması”, ANAJAS, c. 34, sy. 1, ss. 65–72, 2019, doi: 10.7161/omuanajas.434531.
ISNAD Keleş, Cengiz Özdemir - Saçılık, Kamil. “Basınçlı Hava kullanılan Infrared ısıtıcılı Kurutucuda Kabuklu fındık Kurutulması”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34/1 (Şubat 2019), 65-72. https://doi.org/10.7161/omuanajas.434531.
JAMA Keleş CÖ, Saçılık K. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. ANAJAS. 2019;34:65–72.
MLA Keleş, Cengiz Özdemir ve Kamil Saçılık. “Basınçlı Hava kullanılan Infrared ısıtıcılı Kurutucuda Kabuklu fındık Kurutulması”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 34, sy. 1, 2019, ss. 65-72, doi:10.7161/omuanajas.434531.
Vancouver Keleş CÖ, Saçılık K. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. ANAJAS. 2019;34(1):65-72.
Online ISSN: 1308-8769