Year 2006, Volume 12, Issue 2, Pages 225 - 231 2006-02-01

HIGH HYDROSTATIC PRESSURE SYSTEMS USE IN FOOD INDUSTRY
GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ

Yahya TÜLEK [1] , Gökçe FİLİZAY [2]

137 477

Food preservation is a continuous fight against microorganisms spoiling the food or making it unsafe. The last decade, non-thermal inactivation techniques have been a major research issue, driven by an increased consumer demand for nutritious, fresh like food products with a high organoleptical quality and an acceptable shelf life. Investigated inactivation technologies are ionisation radiation, high hydrostatic pressure (HHP), pulsed electrical fields, high pressure homogenisation, UV decontamination, etc. Most research has focussed on HHP and is therefore discussed in detail here.
Gıda muhafazası, gıda maddelerinin mikrobiyal bozulmalara karşı korunması veya gıda güvenliğini tehdit edici unsurlara karşı korunması için yapılan sürekli bir mücadeledir. Daha besleyici, yüksek duyusal kalitede daha taze gıda ürünlerine artan müşteri talebinin karşılanması ve kabul edilebilir bir raf ömrü elde edebilmek için yapılan çalışmalar, son on yıllık dönemde, özellikle ısıl işlem içermeyen (non-thermal) inaktivasyon teknikleri üzerine yoğunlaşmıştır. Yapılan çalışmalarda; iyonize radyasyon, yüksek hidrostatik basınç (YHB), vurgulu elektrik alanı, yüksek basınç homejenizasyonu, UV ışınlama vb. inaktivasyon teknikleri incelenmektedir. Araştırmaların çoğu, YHB sistemleri ve uygulamaları üzerine yoğunlaşmış olup, bu makalede YHB sistemlerinin detaylı bir incelemesi yapılmıştır.
Primary Language tr
Journal Section Research Article
Authors

Author: Yahya TÜLEK

Author: Gökçe FİLİZAY

Bibtex @ { pajes218507, journal = {Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {1300-7009}, eissn = {2147-5881}, address = {Pamukkale University}, year = {2006}, volume = {12}, pages = {225 - 231}, doi = {}, title = {GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ}, key = {cite}, author = {TÜLEK, Yahya and FİLİZAY, Gökçe} }
APA TÜLEK, Y , FİLİZAY, G . (2006). GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12 (2), 225-231. Retrieved from http://dergipark.org.tr/pajes/issue/20520/218507?publisher=pamukkale?publisher=pamukkale
MLA TÜLEK, Y , FİLİZAY, G . "GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 (2006): 225-231 <http://dergipark.org.tr/pajes/issue/20520/218507?publisher=pamukkale?publisher=pamukkale>
Chicago TÜLEK, Y , FİLİZAY, G . "GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 (2006): 225-231
RIS TY - JOUR T1 - GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ AU - Yahya TÜLEK , Gökçe FİLİZAY Y1 - 2006 PY - 2006 N1 - DO - T2 - Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 225 EP - 231 VL - 12 IS - 2 SN - 1300-7009-2147-5881 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Pamukkale University Journal of Engineering Sciences GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ %A Yahya TÜLEK , Gökçe FİLİZAY %T GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ %D 2006 %J Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P 1300-7009-2147-5881 %V 12 %N 2 %R %U
ISNAD TÜLEK, Yahya , FİLİZAY, Gökçe . "GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ SİSTEMLERİ". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 / 2 (February 2006): 225-231.