BibTex RIS Kaynak Göster

BİR ÇİMENTO FABRİKASINDA HAMMADDE STOK KONTROLÜ UYGULAMASI

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Günümüzde işletmeler rekabet edebilmek ve yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmek için tüm maliyet kalemlerini tekrar gözden geçirmek zorundadır. Bu maliyet kalemlerinin en önemlilerinden birisi olan stok yönetimi, hem ürün toplam maliyetini oluşturan kalemler içinde sahip olduğu yüksek pay sebebiyle, hem de üretimin aksamadan sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir. Stok yönetim sürecinde, ne miktarda ve ne zaman sipariş verileceği, fazla stok bulundurma ve bulundurmama kararları ve bütün bunlardan doğacak maliyetleri minimize edecek kritik kararların verilmesi, işletme başarısı için hayati düzeyde önemlidir.

Çalışmada, stok kontrol yöntemleri genel olarak incelenmiş olup, uygulamanın yapıldığı çimento fabrikasının ihtiyaçlarına cevap verebileceğine karar verilen (R,S) stokastik stok kontrol modeliyle fabrikanın hammadde stok kontrolü uygulaması yapılmıştır. Uygulamada, öncelikle fabrikanın 2012 yılında geleneksel yöntemlerle yapmış olduğu hammadde stoğunun toplam maliyeti hesaplanmış, daha sonra tasarlanan (R,S) stokastik stok yöntemiyle yapılan hammadde stoğunun maliyeti hesaplanmış ve sonra her iki maliyet birbiriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, çalışmada geliştirilen ve işlemeye önerilen stok yönteminin geleneksel yönteme göre daha az maliyeti olduğu, kullanımının işletmeye ek kar ve yararlar sağlayabileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Stok, Stok Kontrol, (R,S) Stok Modeli

Jel Kodları:G31, R53, M11.

ABSTRACT

Companies need to revise all their cost items again in order to survive and compete more effectively in today's business world. Inventory management process should be managed more active since it has considerable effect on cost items and is very important for production to continue without any delay. Order time and order quantity decisions are cost functions that are subjected to total cost of overstock and under stock, therefore inventory management process is one of the important tool so as to minimize total costs. In this study inventory control methods are examined generally and (R, S) stochastic stock control model is used to plan a cement factory's raw materials' stocks. First, the factory's raw material stocks in 2012 is calculated then it is compared with the stock costs in the case of company's stocks are planned by the (R, S) stock control method. Eventually, it is determined that method leads to less stock cost than traditional method.

Keywords: Inventory, Inventory Management, (R, S) Stock Model

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Karahan

Şehmus Aslan

Yayımlanma Tarihi 5 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karahan, M., & Aslan, Ş. (2016). BİR ÇİMENTO FABRİKASINDA HAMMADDE STOK KONTROLÜ UYGULAMASI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3).