BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN 1989-2015 DÖNEMİ İÇİN TEST EDİLMESİ

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Türkiye’de,  “24 Ocak 1980 Kararları” olarak bilinen ve ekonominin dışa açıldığı dönemin başlangıcı olarak kabul edilen dönüşümün ardından, dış ticaret açığı ülke ekonomimizin önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Ekonominin üretim ve tüketim yapısına bağlı olarak ortaya çıkan gelişmeler, 1980 sonrası dönemde sürekli olarak ihracatın ithalatımızdan daha az olmasına, bu durumun da ülke ekonomisinde sürekli bir cari açık baskısı yaratmasına neden olmuştur. Dış açık kaynaklı ekonomik belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve sürdürülebilir bir dış ticaret açığının sağlanabilmesi ekonomimiz için kaçınılmaz hale gelmiştir. İşte bu motivasyonla bu çalışmada, TÜİK üç aylık dış ticaret verileri kullanılarak 1989-2015 döneminde ihracat ve ithalat arasındaki uzun dönemli ilişki vektör hata düzeltme modeli ile test edilmiştir. Araştırma döneminde Türkiye’de ihracat ile ithalat arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişki mevcutken, ithalat artışı da ihracat artışının tek yönlü Granger nedenidir.

Anahtar kelimeler: Dış ticaret, Türkiye ekonomisi, eşbütünleşme, hata düzeltme modeli

Jel Kodları: F10, F41, C32

ABSTRACT

The foreign trade deficit became one of an important problem for Turkish Economy after the” 24th January Decisions” which is known and accepted as the beginning period of the openness and the transformation of the Turkish Economy. The progresses which were related with the production and consumption structures in the economy after 1980 caused exports to be less than imports. Hence, this situation occurred continual current account deficit pressure on the economy. Removing foreign deficit based economic uncertainties and furnishing a sustainable foreign trade deficit became an priority for the Turkish Economy. According to this motivation, by using Turkish Statistical Institution three month foreign trade data, the long-term relationship between exports and imports in the 1989-2015 period in Turkey was tested with the vector error correction model. In the investigation period, there is a positive and a statistically significant relationship between exports and imports in Turkey. Moreover,  import increase is an one sided Granger cause of export increase.

Keywords: Foreign trade, Turkish economy, cointegration, error correction model

Jel Codes: F10, F41, C32

Yıl 2016, Cilt: 21 Sayı: 3, 0 - 0, 05.09.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuncay Çelik

Salih Çağrı İlkay

Yayımlanma Tarihi 5 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çelik, T., & İlkay, S. Ç. (2016). TÜRKİYE’DE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN 1989-2015 DÖNEMİ İÇİN TEST EDİLMESİ. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3).