Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Öz Suyu Alınmış Tatlı Sorgum Sapları ile Yapılan Silajların Bazı Kalite

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 15, 30.06.2019

Öz

İyi
kalitede yem üretimi ekonomik ruminant hayvan besleme için önemli bir
faktördür. Ülkemizde hala kaliteli
kaba yem açığı bulunmaktadır. Kaba yem açığını kapatmak için alternatif kaba
yem kaynakları bulma arayışları devam etmektedir. Araştırma, endüstride etanol
elde etmek amacıyla öz suyu alınmış olan tatlı sorgum sapların (posa) silaj
yapılarak kaba yem olarak değerlendirilme potansiyelinin ortaya konulması
amacıyla yürütülmüştür. Değişik kaynaklardan temin edilen 21 tatlı farklı tatlı
sorgum (Sorghum bcolor var.
saccharatum
(L.) Mohlenbr.) genotipi materyal olarak kullanılmıştır.
Tarla denemeleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü (DATAEM) Araştırma Alanında 2016 yılında 2. ürün koşullarında,
tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada
hasat, salkımdaki tanelerin süt-hamur olum dönemi arasındaki tarihte yapılmıştır.
Bitkinin yaprak ve salkımları sıyrıldıktan sonra özsuyu alınan saplar silaj
yapılarak yem kalite özellikleri saptanmıştır. Genotiplere bağlı olarak
silajların NDF oranının %50.44-71.84, ADF oranının %30.74-47.57,ham protein
(HP) oranının %3.36-6.41, SKM oranının %51.84-64.96,  kuru madde tüketimi (KMT)oranının %1.69-2.38,
net enerji değerinin 1.221-1.459 Mcal/kg ve nispi yem değerinin (NYD)’nin 67.2-120.0
arasında değiştiğini göstermiştir. Sonuç olarak, Çukurova bölgesinde 2.ürün
koşullarında özsuyu alınan saplar ile yapılan silajların kaba yem olarak
değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Cattani, M., Guzzo, N., Mantovani, R., & Bailoni, L. (2017). Effects of total replacement of corn silage with sorghum silage on milk yield, composition, and quality. Journal of Animal Science and Biotechnology, 8:15, DOI 10.1186/s40104-017-0146-8.
  • Gomes, S. O., Pitombeira J. B., Neiva, J. N. M., & Candidado M. J. D. (2006). Agronomic behavior and forage composition of sorghum cultivars in the State of Ceará. Revista Ciência Agronômica, 37(2), 221-7.
  • Jafarinia, M., Almodares, A., & Khorvash, M. (2005). Using sweet sorghum bagasse in silo In: Proceeding of the 2nd Congress of Using Renewable Sources and Agric. Wastes (Eds. M Jafarinia, A Almodares & M Khorvash). Khorasgan Azade University, Isfahan, Iran.
Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 15, 30.06.2019

Öz

Kaynakça

  • Cattani, M., Guzzo, N., Mantovani, R., & Bailoni, L. (2017). Effects of total replacement of corn silage with sorghum silage on milk yield, composition, and quality. Journal of Animal Science and Biotechnology, 8:15, DOI 10.1186/s40104-017-0146-8.
  • Gomes, S. O., Pitombeira J. B., Neiva, J. N. M., & Candidado M. J. D. (2006). Agronomic behavior and forage composition of sorghum cultivars in the State of Ceará. Revista Ciência Agronômica, 37(2), 221-7.
  • Jafarinia, M., Almodares, A., & Khorvash, M. (2005). Using sweet sorghum bagasse in silo In: Proceeding of the 2nd Congress of Using Renewable Sources and Agric. Wastes (Eds. M Jafarinia, A Almodares & M Khorvash). Khorasgan Azade University, Isfahan, Iran.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Celal Yücel 0000-0001-6792-5890

Derya Yücel

Hatice Yücel Bu kişi benim

Aylin Celile Oluk

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 25 Mart 2019
Kabul Tarihi 14 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yücel, C., Yücel, D., Yücel, H., Oluk, A. C. (2019). Öz Suyu Alınmış Tatlı Sorgum Sapları ile Yapılan Silajların Bazı Kalite. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-15.