BibTex RIS Kaynak Göster

Haber Söylem Üretimindeki İdeolojik Etki: Wikileaks Haberleri

Yıl 2012, Sayı: 31, 351 - 378, 01.12.2012

Öz

Medya çok karmaşık bir mücadele alanıdır. Bu alanda egemenler de, konumlarını sürdürmek ve bu konum için tehdit unsuru oluşturabilecek düşünceleri ortadan kaldırmak için medya aracılığıyla mücadele vermektedirler. Bir başka deyişle, medya bazı egemen söylemleriaraçsallaştırarak ideolojik bir savaşın merkezi haline gelmektedir. Bu düşünce eksenindenyola çıkılarak egemen söylemlerin, haber dili içinde nasıl doğallaştırılarak sunulduğu vestatükonun sürdürülmesi yönündeki belirleyicileri ortaya çıkarmak için; Van Dijk habersöylem analizi temel alınarak, “Wikileaks” örneklemi üzerinden Radikal ve Yeni Şafak gazeteleri incelenmiştir.

Ideological Effect in the Production of News Discourse: Wikileaks News

Yıl 2012, Sayı: 31, 351 - 378, 01.12.2012

Öz

Media is a very complex battleground. In this field, sovereigns also wage a war through the media to maintain their positions and eliminate ideas that may threaten their positions. In other words, media is becoming the centrepiece of an ideological battle by instrumentalising certain discourses. In this framework, the dailies Radikal and Yeni Şafak were investigated using the “Wikileaks” documents as sample on the basis of Van Dijk’s news discourse analysis in order to reveal how prevalent discourses are presented in a matter-of-fact form within the news language and to identify the determinants used for maintaining the status quo.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29FY86AE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Toruk Bu kişi benim

Rengim Sine

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Toruk, İ., & Sine, R. (2012). Haber Söylem Üretimindeki İdeolojik Etki: Wikileaks Haberleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(31), 351-378.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.