Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 86 - 94, 28.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Akın E, 2009. Farklı yetiştirme ortamlarının kapari (Capparis ovata Desf.) fidanlarının kalitesi üzerine etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çoruh Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Artvin. Aktaş H, 2002. Biberde tuza dayanıklılığın fizyolojik karakterizasyonu ve kalıtımı. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana. Albaho M, Bhat N, Abo-Rezq H, Thomas B, 2009. Effect of three different substrates on growth and yield of two cultivars of capsicum annuum. Eur. J. of Sci. Res. 28(2): 227-233. Al-Karaki GN, 2000. Growth, water use efficiency and sodium and potassium acquisition by tomato cultivars grown under salt stress. J. Plant Nutr. 23 (1): 1-8. Allievi L, Marchesini A, Saalrdi C, Piano V, Ferrari A, 1992. Plant quality and soil resudial fertility 6 years after a compost treatment. Bioresource Tech. 43:85-89. Amonkar DV, Karnakar SM, 1995. Nitrogen uptake and assimilation in halophytes. In: Nitrogen Nutrition in Higher Plants (eds. Srivastada HS, Singh RB), Associated Publishing Co., New Delhi, 431-445. Anonim, 2014. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, Samsun. Ashraf MY, Awan AR, Mahmood K, 2012. Rehabilitation of saline ecosystems through cultivation of salt tolerant plants. Pakistan Journal of Botany, 44 (Special Issue): 69-75. Aşık BB, Kütük, C, 2012. Çay atığı kompostunun çim alanların oluşturulmasında kullanım olanağı. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 47-57. Bacilioa M, Morenoa M, Bashana Y, 2016. Mitigation of negative effects of progressive soil salinity gradients by application of humic asits and inoculation with Pseudomonas stutzeri in a salt-tolerant and a salt-susceptible pepper. Applied Soil Ecology, 107: 394–404. Bayraklı F, 1998. Toprak Kimyası. O.M.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 26, 1. Baskı, Samsun, 214s. Bethke PC, Drew MC, 1992. Stomatal and non-stomatal components to inhibition of photosynthesis in leaves of capsicum annuum during progressive exposure to NaCl salinity. Plant Physiol. 99: 219-226. Blake GR, Hartge KH, 1986. Bulk density, Particle density. In: Methods of Soil Analysis. Part I, ASA-SSSA, Madison, WI, 363-382. Blumwald E, 2000. Sodium transport and salt tolerance in plants. Current opinion in Cell Biology, 12(4): 431-434. Botella MA, Martinez J, Cerda A, 1997. Salinity induces potassium deficiency in maize plants. J. Plant Physiol. 50(1-2): 200-205. Bouyoucos GD, 1951. Arecalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of the soil. Agronomy Journal, (9):434-438. Bray RH, Kurtz LT, 1945. Determination of total organic and available forms of phosphorus in soils. Soil Science, 45:39-45. Bremner JM, 1965. Methods of soil analysis part II. Chemical and Microbiologial Properties. In.(eds. Balack CA), American Soc.of Agronomy.Inc.Pub.Agron Series. No:9 Madison USA. Catalan L, Bazlarını Z, Talesnik E, Serono R, Karlın U, 1994. Effect of salinity on germination and seedling growht of prosopis flexuosa. For. Ecol. Mange. 63(2-3): 347-357. Chapman HD, Pratt PF, Parker F, 1961. Methods of Analysis for Soils, Plant and Waters. Univ. of California. Div. of Agric. Sci. Coardoba A, Seffino LG, Moreno H, Arias C, Grunberg K, Zenoff A, Taleisnik E, 2001. Characterization of the effect of high salinity on roots of Chloris gayana Kunth: carbonhydrate and lipid accumulation and growth. Grass and Forage Science, 56(2): 162168. De Boodt M, Verdonck O, Cappaert I, 1973. Method for measuring the water release curve of organic substrates. Proc. Sym. Artificial Media in Horticulture, 2054-2062. DIN 11542, 1978. Torf für Gartenbau und Landwirtshaft, Germany. Ekbiç İ.E, Keskin A, 2018. Tuz stresi koşullarında yetiştirilen soğanda çay atığı kompostu uygulamalarının etkileri. Akademik Ziraat Dergisi 8(1):1-8. El-Fouly MM, Salama ZH, 1999. Can foliar fertilization increase plant tolerance to salinity; Dahlia Greidinger International Symposium: Nutrient Management Under Salinity and Water Stress. 1-4 March, Teknion-ITT Haifa. Erdal İ, Tarakçıoğlu C, 2000. Değişik organik materyallerin mısır bitkisinin gelişimi ve mineral madde içeriği üzerine etkisi. OMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 15:80-85. Evelin H, Kapoor R, Giri B, 2009. Arbuscular mycorrhizal fungi in alleviation of salt stress: a review. Annals of Botany. 104(7):1263-1280. Faiz SMA, Ullah SM, Hussain AKMA, Kamal, ATMM, Ardus S, 1994. Yield, mineral contents and quality of tomato (Lycopersicon esculentum L.) under salt stress in a saline soil. Current Agriculture, 18 (1/2): 9-12. Fekri M, Gharanjig L, Soliemanzadeh A, 2016. Effects of salinity and pistachio waste application on growth and physiological responses of pistachio seedlings. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 47(1):112-120. Fernandez FG, Caro M, Cerda A, 1977. Influence of NaCl in the irrigation water on yield and quality of sweet pepper (Capsicum annuum). Plant and Soil, 46:405-411. Gabriels R, Verdonck O, 1992. Reference methods for analysis of compost. In: Composting and compost quality assurance criteria. 173-183. Grattan SR, Grieve CM, 1998. Salinity-mineral nutrient relations in horticultural crops. Sci. Hortic. 78(1-4): 127–157. Güneş A, İnal A, Alpaslan M, 1996. Effect of salinity on stomatal resistance, proline and mineral composition of pepper. Journal of Plant Nutrition, 19(2): 359-396. Güngör F, Yıldırım E, 2013. Effect of different growing media on quality, growth and yield of pepper (capsicum annuum L.) under greenhouse conditions. Pak. J. Bot. 45(5): 1605-1608. Hartz TK, Costa FJ, Schrader WL, 1996. Suitability of composted green waste for horticultural uses. Hort. Science, 31 (6):961-964. Hasegawa PM, Bressan RA, Zhu JK, Bohnert HJ, 2000. Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 51:463-499. Hsieh CF, Hsu KN, 1994. Effect of organic manures on the growth and yield of sweet pepper. Bulletin of Taichung District Agricultural Improvement Station, No: 42, 1-10. Hussein MM, Faham SY, Alva AK, 2014. Role of foliar application of nicotinic asit and triptofan on onion plants response to salinity stress. Journal of Agricultural Science, 6(8): 41-51. Ibn Maaouia-Houimli S, Denden M, Dridi-Mouhandes B, Ben Mansour-Gueddes S, 2011. Caractéristiques de la croissance et de la production en fruits chez trois variétés de piment (Capsicum annuum L.) sous stress salin. Tropicultura 29(2): 75-81. Kacar B, 1992. Yapraktan Bardağa Çay. T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları. No:23, T.C. Ziraat Bankası Matbaası, Ankara. Kaya C, Kirnak H, Higgs D, 2001. Effects of supplementary potassium and phosphorus on physiological development and mineral nutrition of cucumber and pepper cultivars grown at high salinity (NaCl). Journal of Plant Nutrition, 24 (9): 1457-1471. Kır A, Mordoğan N, 2006. Değişik kompostların organik kırmızı biber (Capsicum annuum L.) yetiştiriciliğinde verim, bazı morfolojik karakterler ve potasyum içeriği üzerine etkileri. Anadolu Dergisi, 16(1):1-25. Knudsen D, Peterson GA, Pratt PF, 1982. Lithium, Sodium and Potassium. Methods of Soil Analysis, Part II, ASA-SSSA, WI, pp. 225-245. Koç F, 2008. Farklı organik gübrelerin domates ve biber bitkisinin gelişimi ile beslenmesine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Kütük CA, Çaycı G, Baran A, 1995. Çay atıklarının bitki yetiştirme ortamı olarak kullanılabilme olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi, 1(1):35-40. Majdi Y, Ahmadizadeh M, Ebrahimi R, 2012. Effect of different substrates on growth indices and yield of green peppers at hydroponic cultivate. Current Research Journal of Biological Sciences 4(4): 496-499. Malkoç M, 2003. Mısır (Zea mays L.) ve fasulye (Phaseolus vulgaris L.)’nin gelişimi ve bitki besin maddeleri içeriğine farklı tuz uygulamalarının etkisi. Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Dergisi 34(3): 211-216. Mane AV, Deshpande TV, Wagh VB, Karadge BA, Samant JS, 2011. A critical review on physiological changes associated with reference to salinity. International Journal of Environmental Sciences, 1(6):1192-1216. Marschner H, 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2 nd Edn., Academic Press, 657-680.London. Munns R, 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Enviroment, 25(2):239-250. Nelson DW, Sommers LE, 1982. Total carbon, organic carbon and soil organic matter. In: Methods of Soil Analysis, Part II, ASA-SSSA, Madison, WI, pp. 539-579. Niu X, Bressan RA, Hasegawa PM, Pardo JM, 1995. Ion homeostasis in NaCl stress environments. Plant Physiol. 109(3):735-742. Ouda SAE, Mohamed SG, Khalıl FA, 2008. Modeling the effect of different stress conditions on maize productivity using yield-stress model. International Journal of Natural and Engineering Sciences, 2(1): 57–62. Parvaiz A, Riffat J, 2005. Effect of salt stress on growth and biochemical parameters of Pisum sativum L. Archives of Agronomy and Soil Science, 51(6):665-672. Pascale SD, Ruggiero C, Barbieri G, Maggio A, 2003. Physiological responses of pepper to salinity and drought. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 128(1): 48-54. Reddy N, Crohn DM, 2012. Compost Induced Soil Salinity: A New Prediction Method and Its Effect on Plant Growth. Compost Science & Utilization, 20(3):133-140. Robinson SP, Downton WJS, Mıllhouse JA, 1983. Photosynthesis and ion content of leaves and isolated chloroplasts in relation to ionic compartmentation in leaves. Agric. Biochem. Biology. 228:197-206. a ZA, Akhtar J, Ul-Haq MA, Ahmed I, 2012. Salt induced changes in leaf phenology of wheat plants are regulated by accumulation and distribution pattern of Na+ ion. Pakistan Journal of Agricultural Science, 49(2):141-148. Shani U, Dubley D, 2001. Field studies of crop response to water and salt stress. Soil science Society of American Journal, 65(5):1522-1528. Tezcan A, 2009. Tuzlu sulama suyu oksijen içeriğinin biber bitkisi verimi ve gelişmesine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. U.S. Salinity Laboratory Staff, 1954. Diagnosis and improvement of Saline and Alkali Soils. Agriculture Handbook No.60, U.S. Departmant of Agriculture, Washington, D.C., U.S.A. Verdonck OR, Pennick R, De Boodt M, 1984. The physical properties of different horticultural substrates. Acta Horticulture 150:155-160. Yıldırım E, Güven İ, 2006. Salt tolerance of pepper cultivars during germination and seedling growth. Turk. J. Agric. For. 30(5):347-353. Yılmaz S, Bender Özenç D, 2012. Effects of hazelnut husk compost and tea waste compost on growth of corn plant (zea mays L.). 8th International Soil Science Congress on "Land Degradation and Challenges in Sustainable Soil Management" Volume V, pp.620-626. May 15- 17, Çeşme-İzmir, Turkey. Yurtseven E, Baran HY, 2000.Sulama suyu tuzluluğu ve su miktarlarının brokkolide (Brassica oleracea botrytis) verim ve mineral madde içeriğine etkisi. Turk. J. Agric. For. 24(2-7):185–190. Zhani K, Mariem BF, Mani F, Cherif HI, 2012. Impact of salt stres (NaCl) on growth, chlorophyll content and fluorescence of Tunisian cultivars of chili pepper (Capsicum frutescens L.) University of sousse, Department of Horticulture and Landscape, Higher Institute of Agronomy. 4042 Chott Mariem, Tunusia.

Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri

Yıl 2018, Cilt: 6 Sayı: 2, 86 - 94, 28.12.2018

Öz

Bu çalışma, farklı oranlarda toprağa karıştırılan çay çöpü kompostu ve farklı tuz konsantrasyonlarının biber bitkisinin gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla sera koşullarında yürütülmüştür. Deneme kumlu killi tın bünyeli toprakta, çay çöpü kompostunun dört farklı oranı (%0, %2, %4, %8), beş tuz düzeyi (0, 0.75, 1.5, 2.5 ve 3.5 dS m-1) ve üç tekrarlamalı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuştur. Biber bitkisi gelişimini tamamladığında meyveler hasat edilmiş, bitki gelişimi ve bazı besin elementi içerikleri belirlenmiştir. Çay çöpü kompostunun %4 ve %8 uygulamaları ile kök-gövde ağırlıkları ve bitki boyunda 2 kat, meyve ağırlığında %49’luk artış sağlamış, meyve sayısına etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Tuz uygulamaları bu özellikleri olumsuz etkilemiş, kök ağırlıkları ve bitki boyunda 2 kat, gövde ağırlığında %40, meyve sayısında %41, meyve ağırlığında %39 düzeyinde azalmaya neden olmuştur. Kök gelişimi ve bitki boyunda 0.75 dS m-1, diğer özelliklerde 1.5 dS m-1 tuz uygulaması kritik nokta olarak belirlenmiştir. Biber bitkisinin azot, fosfor ve potasyum içerikleri üzerine her iki faktörün etkileşimi önemli bulunmuştur. Yaprak fosfor içeriği üzerine yapılan uygulamalar olumsuz etki yaparken, en yüksek yaprak azot içeriği tuzsuz ve %8 kompost uygulamasında, en yüksek yaprak potasyum içeriği 0.75 dSm-1 tuz seviyesinde %8 kompost koşullarında belirlenmiştir. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, kompost uygulamalarının tuzluluk koşullarında bitki gelişimini teşvik ettiği söylenebilir. 

Kaynakça

  • Akın E, 2009. Farklı yetiştirme ortamlarının kapari (Capparis ovata Desf.) fidanlarının kalitesi üzerine etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çoruh Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Artvin. Aktaş H, 2002. Biberde tuza dayanıklılığın fizyolojik karakterizasyonu ve kalıtımı. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana. Albaho M, Bhat N, Abo-Rezq H, Thomas B, 2009. Effect of three different substrates on growth and yield of two cultivars of capsicum annuum. Eur. J. of Sci. Res. 28(2): 227-233. Al-Karaki GN, 2000. Growth, water use efficiency and sodium and potassium acquisition by tomato cultivars grown under salt stress. J. Plant Nutr. 23 (1): 1-8. Allievi L, Marchesini A, Saalrdi C, Piano V, Ferrari A, 1992. Plant quality and soil resudial fertility 6 years after a compost treatment. Bioresource Tech. 43:85-89. Amonkar DV, Karnakar SM, 1995. Nitrogen uptake and assimilation in halophytes. In: Nitrogen Nutrition in Higher Plants (eds. Srivastada HS, Singh RB), Associated Publishing Co., New Delhi, 431-445. Anonim, 2014. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, Samsun. Ashraf MY, Awan AR, Mahmood K, 2012. Rehabilitation of saline ecosystems through cultivation of salt tolerant plants. Pakistan Journal of Botany, 44 (Special Issue): 69-75. Aşık BB, Kütük, C, 2012. Çay atığı kompostunun çim alanların oluşturulmasında kullanım olanağı. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 47-57. Bacilioa M, Morenoa M, Bashana Y, 2016. Mitigation of negative effects of progressive soil salinity gradients by application of humic asits and inoculation with Pseudomonas stutzeri in a salt-tolerant and a salt-susceptible pepper. Applied Soil Ecology, 107: 394–404. Bayraklı F, 1998. Toprak Kimyası. O.M.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 26, 1. Baskı, Samsun, 214s. Bethke PC, Drew MC, 1992. Stomatal and non-stomatal components to inhibition of photosynthesis in leaves of capsicum annuum during progressive exposure to NaCl salinity. Plant Physiol. 99: 219-226. Blake GR, Hartge KH, 1986. Bulk density, Particle density. In: Methods of Soil Analysis. Part I, ASA-SSSA, Madison, WI, 363-382. Blumwald E, 2000. Sodium transport and salt tolerance in plants. Current opinion in Cell Biology, 12(4): 431-434. Botella MA, Martinez J, Cerda A, 1997. Salinity induces potassium deficiency in maize plants. J. Plant Physiol. 50(1-2): 200-205. Bouyoucos GD, 1951. Arecalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of the soil. Agronomy Journal, (9):434-438. Bray RH, Kurtz LT, 1945. Determination of total organic and available forms of phosphorus in soils. Soil Science, 45:39-45. Bremner JM, 1965. Methods of soil analysis part II. Chemical and Microbiologial Properties. In.(eds. Balack CA), American Soc.of Agronomy.Inc.Pub.Agron Series. No:9 Madison USA. Catalan L, Bazlarını Z, Talesnik E, Serono R, Karlın U, 1994. Effect of salinity on germination and seedling growht of prosopis flexuosa. For. Ecol. Mange. 63(2-3): 347-357. Chapman HD, Pratt PF, Parker F, 1961. Methods of Analysis for Soils, Plant and Waters. Univ. of California. Div. of Agric. Sci. Coardoba A, Seffino LG, Moreno H, Arias C, Grunberg K, Zenoff A, Taleisnik E, 2001. Characterization of the effect of high salinity on roots of Chloris gayana Kunth: carbonhydrate and lipid accumulation and growth. Grass and Forage Science, 56(2): 162168. De Boodt M, Verdonck O, Cappaert I, 1973. Method for measuring the water release curve of organic substrates. Proc. Sym. Artificial Media in Horticulture, 2054-2062. DIN 11542, 1978. Torf für Gartenbau und Landwirtshaft, Germany. Ekbiç İ.E, Keskin A, 2018. Tuz stresi koşullarında yetiştirilen soğanda çay atığı kompostu uygulamalarının etkileri. Akademik Ziraat Dergisi 8(1):1-8. El-Fouly MM, Salama ZH, 1999. Can foliar fertilization increase plant tolerance to salinity; Dahlia Greidinger International Symposium: Nutrient Management Under Salinity and Water Stress. 1-4 March, Teknion-ITT Haifa. Erdal İ, Tarakçıoğlu C, 2000. Değişik organik materyallerin mısır bitkisinin gelişimi ve mineral madde içeriği üzerine etkisi. OMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 15:80-85. Evelin H, Kapoor R, Giri B, 2009. Arbuscular mycorrhizal fungi in alleviation of salt stress: a review. Annals of Botany. 104(7):1263-1280. Faiz SMA, Ullah SM, Hussain AKMA, Kamal, ATMM, Ardus S, 1994. Yield, mineral contents and quality of tomato (Lycopersicon esculentum L.) under salt stress in a saline soil. Current Agriculture, 18 (1/2): 9-12. Fekri M, Gharanjig L, Soliemanzadeh A, 2016. Effects of salinity and pistachio waste application on growth and physiological responses of pistachio seedlings. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 47(1):112-120. Fernandez FG, Caro M, Cerda A, 1977. Influence of NaCl in the irrigation water on yield and quality of sweet pepper (Capsicum annuum). Plant and Soil, 46:405-411. Gabriels R, Verdonck O, 1992. Reference methods for analysis of compost. In: Composting and compost quality assurance criteria. 173-183. Grattan SR, Grieve CM, 1998. Salinity-mineral nutrient relations in horticultural crops. Sci. Hortic. 78(1-4): 127–157. Güneş A, İnal A, Alpaslan M, 1996. Effect of salinity on stomatal resistance, proline and mineral composition of pepper. Journal of Plant Nutrition, 19(2): 359-396. Güngör F, Yıldırım E, 2013. Effect of different growing media on quality, growth and yield of pepper (capsicum annuum L.) under greenhouse conditions. Pak. J. Bot. 45(5): 1605-1608. Hartz TK, Costa FJ, Schrader WL, 1996. Suitability of composted green waste for horticultural uses. Hort. Science, 31 (6):961-964. Hasegawa PM, Bressan RA, Zhu JK, Bohnert HJ, 2000. Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 51:463-499. Hsieh CF, Hsu KN, 1994. Effect of organic manures on the growth and yield of sweet pepper. Bulletin of Taichung District Agricultural Improvement Station, No: 42, 1-10. Hussein MM, Faham SY, Alva AK, 2014. Role of foliar application of nicotinic asit and triptofan on onion plants response to salinity stress. Journal of Agricultural Science, 6(8): 41-51. Ibn Maaouia-Houimli S, Denden M, Dridi-Mouhandes B, Ben Mansour-Gueddes S, 2011. Caractéristiques de la croissance et de la production en fruits chez trois variétés de piment (Capsicum annuum L.) sous stress salin. Tropicultura 29(2): 75-81. Kacar B, 1992. Yapraktan Bardağa Çay. T.C. Ziraat Bankası Kültür Yayınları. No:23, T.C. Ziraat Bankası Matbaası, Ankara. Kaya C, Kirnak H, Higgs D, 2001. Effects of supplementary potassium and phosphorus on physiological development and mineral nutrition of cucumber and pepper cultivars grown at high salinity (NaCl). Journal of Plant Nutrition, 24 (9): 1457-1471. Kır A, Mordoğan N, 2006. Değişik kompostların organik kırmızı biber (Capsicum annuum L.) yetiştiriciliğinde verim, bazı morfolojik karakterler ve potasyum içeriği üzerine etkileri. Anadolu Dergisi, 16(1):1-25. Knudsen D, Peterson GA, Pratt PF, 1982. Lithium, Sodium and Potassium. Methods of Soil Analysis, Part II, ASA-SSSA, WI, pp. 225-245. Koç F, 2008. Farklı organik gübrelerin domates ve biber bitkisinin gelişimi ile beslenmesine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Kütük CA, Çaycı G, Baran A, 1995. Çay atıklarının bitki yetiştirme ortamı olarak kullanılabilme olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi, 1(1):35-40. Majdi Y, Ahmadizadeh M, Ebrahimi R, 2012. Effect of different substrates on growth indices and yield of green peppers at hydroponic cultivate. Current Research Journal of Biological Sciences 4(4): 496-499. Malkoç M, 2003. Mısır (Zea mays L.) ve fasulye (Phaseolus vulgaris L.)’nin gelişimi ve bitki besin maddeleri içeriğine farklı tuz uygulamalarının etkisi. Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Dergisi 34(3): 211-216. Mane AV, Deshpande TV, Wagh VB, Karadge BA, Samant JS, 2011. A critical review on physiological changes associated with reference to salinity. International Journal of Environmental Sciences, 1(6):1192-1216. Marschner H, 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2 nd Edn., Academic Press, 657-680.London. Munns R, 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Enviroment, 25(2):239-250. Nelson DW, Sommers LE, 1982. Total carbon, organic carbon and soil organic matter. In: Methods of Soil Analysis, Part II, ASA-SSSA, Madison, WI, pp. 539-579. Niu X, Bressan RA, Hasegawa PM, Pardo JM, 1995. Ion homeostasis in NaCl stress environments. Plant Physiol. 109(3):735-742. Ouda SAE, Mohamed SG, Khalıl FA, 2008. Modeling the effect of different stress conditions on maize productivity using yield-stress model. International Journal of Natural and Engineering Sciences, 2(1): 57–62. Parvaiz A, Riffat J, 2005. Effect of salt stress on growth and biochemical parameters of Pisum sativum L. Archives of Agronomy and Soil Science, 51(6):665-672. Pascale SD, Ruggiero C, Barbieri G, Maggio A, 2003. Physiological responses of pepper to salinity and drought. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 128(1): 48-54. Reddy N, Crohn DM, 2012. Compost Induced Soil Salinity: A New Prediction Method and Its Effect on Plant Growth. Compost Science & Utilization, 20(3):133-140. Robinson SP, Downton WJS, Mıllhouse JA, 1983. Photosynthesis and ion content of leaves and isolated chloroplasts in relation to ionic compartmentation in leaves. Agric. Biochem. Biology. 228:197-206. a ZA, Akhtar J, Ul-Haq MA, Ahmed I, 2012. Salt induced changes in leaf phenology of wheat plants are regulated by accumulation and distribution pattern of Na+ ion. Pakistan Journal of Agricultural Science, 49(2):141-148. Shani U, Dubley D, 2001. Field studies of crop response to water and salt stress. Soil science Society of American Journal, 65(5):1522-1528. Tezcan A, 2009. Tuzlu sulama suyu oksijen içeriğinin biber bitkisi verimi ve gelişmesine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. U.S. Salinity Laboratory Staff, 1954. Diagnosis and improvement of Saline and Alkali Soils. Agriculture Handbook No.60, U.S. Departmant of Agriculture, Washington, D.C., U.S.A. Verdonck OR, Pennick R, De Boodt M, 1984. The physical properties of different horticultural substrates. Acta Horticulture 150:155-160. Yıldırım E, Güven İ, 2006. Salt tolerance of pepper cultivars during germination and seedling growth. Turk. J. Agric. For. 30(5):347-353. Yılmaz S, Bender Özenç D, 2012. Effects of hazelnut husk compost and tea waste compost on growth of corn plant (zea mays L.). 8th International Soil Science Congress on "Land Degradation and Challenges in Sustainable Soil Management" Volume V, pp.620-626. May 15- 17, Çeşme-İzmir, Turkey. Yurtseven E, Baran HY, 2000.Sulama suyu tuzluluğu ve su miktarlarının brokkolide (Brassica oleracea botrytis) verim ve mineral madde içeriğine etkisi. Turk. J. Agric. For. 24(2-7):185–190. Zhani K, Mariem BF, Mani F, Cherif HI, 2012. Impact of salt stres (NaCl) on growth, chlorophyll content and fluorescence of Tunisian cultivars of chili pepper (Capsicum frutescens L.) University of sousse, Department of Horticulture and Landscape, Higher Institute of Agronomy. 4042 Chott Mariem, Tunusia.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Damla Bender Özenç

Demirhan Hut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bender Özenç, D., & Hut, D. (2018). Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, 6(2), 86-94.
AMA Bender Özenç D, Hut D. Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri. tbbbd. Aralık 2018;6(2):86-94.
Chicago Bender Özenç, Damla, ve Demirhan Hut. “Çay çöpü Kompostu Ve Tuz uygulamalarının Biber Bitkisinin gelişimine Etkileri”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2018): 86-94.
EndNote Bender Özenç D, Hut D (01 Aralık 2018) Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 6 2 86–94.
IEEE D. Bender Özenç ve D. Hut, “Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri”, tbbbd, c. 6, sy. 2, ss. 86–94, 2018.
ISNAD Bender Özenç, Damla - Hut, Demirhan. “Çay çöpü Kompostu Ve Tuz uygulamalarının Biber Bitkisinin gelişimine Etkileri”. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 6/2 (Aralık 2018), 86-94.
JAMA Bender Özenç D, Hut D. Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri. tbbbd. 2018;6:86–94.
MLA Bender Özenç, Damla ve Demirhan Hut. “Çay çöpü Kompostu Ve Tuz uygulamalarının Biber Bitkisinin gelişimine Etkileri”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, c. 6, sy. 2, 2018, ss. 86-94.
Vancouver Bender Özenç D, Hut D. Çay çöpü kompostu ve tuz uygulamalarının biber bitkisinin gelişimine etkileri. tbbbd. 2018;6(2):86-94.