Türkiye’nin son 10 yılda dünya ekonomisinde ve finansında almış olduğu yol, kısa sürede İstanbul’u küresel finansın önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. Tarihsel mirası ve kültürü İstanbul’u İslami finans kuruluşlarının da gözdelerinden biri yapmıştır. Yüzyıllık moladan sonra Türkiye’nin kendi gerçek kimliğine dönme çabasının bir sonucu olarak Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Orta Asya toplumları Türkiye’nin geleceğine daha çok ilgi duymaya başlamıştır. Böyle önemli tarihsel bir süreçte İslam ekonomisi ve finansı gibi tarihsel ve kültürel olarak doğal mirasçısı olduğumuz alanda yeterli akademik çalışmanın yapılmamış olduğunu görmek böyle bir dergiyi çıkarmayı zaruri hale getirmiştir.
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi, İslam ekonomisi ve finansı konusunda yapılan araştırmaları daha geniş kitlelere ulaştırmak amacı ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) desteği ile 2015 Bahar Döneminde yayımlanmaya başlanmıştır.
Derginin genel kapsamı, İslam ekonomisi ve finansı, katılım bankacılığı, İslami finansman, İslam iktisat tarihini de kapsayan İslam ekonomisi ve finansı konularını içermektedir.
Dergi, Bahar ve Güz dönemi olmak üzere yılda iki kez yayımlanmakta ve 3 dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça) yayın kabul etmektedir.
Cilt 1, Sayı 2 (2015)
YÖNETİM EDİTÖR’ÜNDEN
Son yıllarda sembolik değerler ticaretinin, reel değerler üretimini yeterince artırmadan hem ulusal, hem de küresel düzeyde hızlıca artması, arz- talep dengesizliğine yol açtı ve ekonomik büyüme oranlarının düşmesine neden oldu. Bu gidişat, istihdam imkânlarının daralmasına ortam hazırladı. Ulusal ve küresel düzeyde gelir dağılımındaki adaletsizliğin ulaştığı boyutlar, beşeriyetin geleceğini tehdit eder hale geldi. Faizci-tekelci Kapitalizmin mevcut kurumsal yapısı içinde geliştirilmeye çalışılan çözümler, belirtilen sorunların çözümünde yetersiz kaldı.
İnsan merkezli İslam Ekonomisi ve Finansının reel üretimi ve istihdam kapasitesini artırıcı çare ve çözümler içeren yaklaşımları, son yıllarda bilim dünyasının gündemine gelmesi, önemli bir gelişme olarak kabul edilmektedir. İslami Finans yöntemlerinin Batı’da ve İslam coğrafyasında uygulama alanın giderek genişlemesi, iktisadi büyümeye, gelir dağılımındaki adaletsizliğin azalmasına ve istihdam imkânlarının genişlemesine önemli katkılarda bulunmaktadır.
Bu gelişme ile birlikte karşılaşılan en önemli sorun, İslam İktisadının dayandığı ilkeler ile ilgili açıklayıcı teorik çalışmaların yetersiz olmasıdır. İslami Finansın Kapitalist mantıkla uygulanması, birçok soruna da yol açabilir. İslami Finans yöntemlerine göre çalışan kurumlar, başkasına haksızlık yapılmasını istemeyen ve helal kazanç elde etmeye gayret eden tasarruf sahiplerinin ve faizsiz kredi kullanmak isteyenlerin güvenini zedeleyecek uygulamalardan sakınmalıdır. İslam Ekonomisi ve Finansı ile ilgilenen bilim adamları, kendi aramızda yoğun işbirliği ve dayanışmayı sağlayarak teorik boşluğu çok disiplinli yaklaşımlarımızla doldurmaya çalışmalıyız.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İslam Ekonomisi ve Finansı alanında lisansüstü ve doktora çalışmalarını yürütmekle bu alanda sorumluluğunu yerine getirmeye gayret etmektedir. Bu alanda ülkemizde, İslam coğrafyasında ve Batı’da yapılan çalışmaları yakından takip etmektedir. Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren ve İslam Ekonomisi ve Finans Dergisi’ni yayınlayan Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilgi Bankası ve Dokümantasyon Merkezi kurma çalışmalarını sürdürmektedir. Bu merkezde hazırlanacak lisansüstü ve doktora tezleri, İslam Ekonomisi ve Finansı ile ilgili teorik açığın zamanla kapatılmasına ve uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne önemli katkıda bulunacağına inanıyoruz.
Bu inanç ile İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nin ikinci sayısını okuyucularımızın bilgisine sunmaktan duyduğumuz mutluluğu paylaşmak istiyoruz. Bu sayıda kapsamlı içeriğe sahip olan aşağıdaki makaleler yer almaktadır:
Dergimizin bu sayısına katkıda bulunan tüm yazarlarımıza teşekkür ederek bir sonraki sayılarda buluşmak üzere…
Prof. Dr. Arif Ersoy
İçindekiler
Makaleler
Bir Finans Enstrümanı Olarak Nukûd Vakfı Ve In‘Ikâd Formülasyonu | |
Aydın Kudat |
İslam Entelektüel Geleneğinde İktisadi Boyutun Teşekkülü: Şeybânî, Serahsî Ve Kitâbu’l-Kesb (II) | |
Sabri Orman |
Bir İslami Ortak Pazar İhtimali | |
M. Kabir Hassan, Benito A. Sanchez |
İslami Bankacılık Ürün ve Hizmetlerindeki Ücret ve Harç Uygulamaları için Şeriat Temeli | |
Mohamed Fairooz Abdul Khir |
Türev Sektöründeki İslami Finans Vadeli Sözleşmeler Piyasasının İstikrarının Bozulması | |
Rajesh Jayakar Pai |
Sistemik İstikrarsızlığa Katkıda Bulunan Bir Öğe Olarak Finansal Güvenlik İsteği | |
Mir Riaz Ansary |
ISSN: 2149-3820