Remembering the days that are important for the societies with activities like celebrations, memorials and ceremonies is a long-established pattern of behavior. From the perspective of states, these days are regarded as ways of remembering, transferring to next generations and legitimizing.
Since ancient times, these activities have been shaped according to the circumstances of the time. Since the establishment of national states, many national holidays and memorial days have been structured mainly for the purposes of proving the legitimacy of the new state, remembering the struggle put up for the establishment of the state and transferring this consciousness to the next generations. In Turkey, many national days have been established since the Second Constitutionalist Period and these days have been memorialized by organizing different activities and some of them have come until today. The subject of this study consists of the Independence and Constitution Day that had been celebrated during the period between the years 1963 and 1980, after 27 May 1960 Military Intervention.
The day, which can be summarized as the celebration of the military intervention and the constitution that was issued afterwards, was not adopted by all segments of the country, the celebrations were realized at an official level and the day was celebrated as a holiday without the participation of people despite the fact that it was introduced as the day of people, celebration of freedoms and day of revolution that the country gained democracy.
Press was widely utilized in the study and attention was paid to reflect different political views on the subject. As it can be understood from the data collected, May 27 as a national holiday has always been a controversial issue from the day it was first celebrated up to the present and the controversies have usually ensued from ideologically-based viewpoints. In addition, the turbulent situation that the country went through in the period between the years of 1963 and 1980 and the clashes between the different political opinions were reflected on holiday news and the discussions have taken place until today, as in the period between 1963 and 1980, on the day that had been continued to be celebrated until the next military intervention.
Independence and Constitution Day military intervention ceremonies Press
Toplumların hayatlarında önem verdikleri günleri kutlama, anma ve tören gibi etkinliklerle hatırlamaları çok eski çağlardan beri süregelen bir davranış şeklidir. Devletler açısından bakılırsa da bu günler, hem hatırlama, hem gelecek nesillere aktarma hem de meşruiyetlerini sağlama olarak değerlendirilmektedir. Eski çağlardan itibaren bu etkinlikler zamanın şartlarına göre şekillenmişlerdir. Milli devletlerin kurulmasından itibaren de, daha çok yeni devletin meşruiyetini ortaya koyma, devletin kurulması için yapılan mücadelelerin unutulmaması ve gelecek nesillere bu bilincin aktarılması gibi amaçlarla, çok sayıda bayram veya anma günleri tertip edilmiştir. Türkiye’de de II. Meşrutiyet Döneminden başlamak üzere, çok sayıda milli gün belirlenmiş ve bu günler çeşitli etkinlikler yapılarak anılmış ve kimileri günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmanın konusunu, 1963-1980 dönemi arasında 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi sonrası kutlanan Hürriyet ve Anayasa Bayramı oluşturmaktadır.
Bir askeri müdahalenin ve ardından yapılan yeni bir anayasanın kutlanması olarak özetlenebilecek bu bayram, her ne kadar halkın bayramı, özgürlüklerin kutlanması ve ülkenin demokrasiye kavuştuğu bir devrim günü olarak lanse edilse de, söz konusu bayram ülkenin tüm kesimleri tarafından benimsenmemiş, kutlamaları daha çok resmi düzeyde kalmış, halkın katılımının olmadığı bir bayram niteliğinde olmuştur.
Çalışmada ağırlıklı olarak basın kullanılmış ve konu ile ilgili farklı siyasi görüşleri yansıtmasına dikkat edilmiştir. Buralardan elde edilen bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla, 27 Mayıs Bayramı, ilk kutlandığı günden, günümüze kadar hep tartışmalara konu olmuştur. Söz konusu tartışmalar genellikle konuya ideolojik temelli bakılmasından kaynaklanmıştır. Ayrıca 1963-1980 dönemi ülkenin içinde bulunduğu çalkantılı durum, farklı siyasi görüşlerin çatışmaları, bayram haberlerine yansımış ve diğer bir askeri müdahaleye kadar devam eden bu bayram üzerine günümüzde dahi, 1963-1980 arası dönemde olduğu türden tartışmalar yapılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 34 Sayı: 98 |