Aim:
Acetaldehyde (AA) is one of the
main products of alcohol metabolism. Exposure to AA can occur through ingestion
of several dietary products, inhalation of cigarette smoke/automobile exhausts,
or contact with cosmetics. AA accumulation causes oxidative stress. The aim of
this study was to investigate the prooxidant/antioxidant status in rats
chronically exposed to AA, and to evaluate the effects of N-acetylcysteine
(NAC) and taurine (TAU) on prooxidant/antioxidant balance.
Methods: Sprague Dawley rats were divided in the
following groups (n=8; each): Control, AA, AA+NAC, AA+TAU. Reactive oxygen
species (ROS), diene conjugate (DC), malondialdehyde (MDA), protein carbonyl
(PC), ferric reducing antioxidant power (FRAP) and glutathione (GSH) levels as
well as superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activities
were determined in liver and brain tissues.
Results: AA treatment in drinking water
was detected to induce prooxidant state in both liver and brain of rats. NAC
treatment decreased AA-induced prooxidant status in both tissues. Although TAU
treatment diminished ROS levels, MDA and PC levels remained unchanged in examined
tissues of AA-treated rats. NAC and TAU elevated liver and brain GSH levels in
AA-treated rats.
Conclusion:
Chronic AA administration has created a
prooxidant condition, and NAC/TAU appears
to be useful in suppression of the developed oxidative stress.
Acetaldehyde oxidative stress N-acetylcysteine taurine liver brain
Research Fund of Istanbul University
33568 / 42685
The present work was supported by the Research Fund of Istanbul University (Project No: 33568 / 42685).
Amaç: Asetaldehit (AA), alkol metabolizmasının ana
ürünlerinden biridir. AA'e maruz kalma birçok diyet ürününün
yenmesi, sigara dumanı/otomobil egzozlarının solunması veya kozmetik ürünlerle
temas yoluyla oluşabilir. AA birikimi oksidatif strese neden olur. Bu
çalışmanın amacı kronik AA'e maruz kalan sıçanlarda prooksidant/antioksidan
durumunu araştırmak ve N-asetil sistein (NAC) ve taurinin (TAU) proksidant/antioksidan
dengesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir.
Yöntemler: Sprague Dawley
sıçanlar aşağıdaki gruplara ayrıldı (n = 8; her biri): Kontrol, AA, AA+NAC,
AA+TAU. Karaciğer ve beyin dokularında reaktif oksijen
türleri (ROS), dien konjugatları (DC), malondialdehit (MDA), protein karbonil
(PC), ferrik indirgeyici antioksidan güç (FRAP) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ve
ayrıca süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri incelendi.
Bulgular: İçme suyu ile AA uygulanan sıçanların karaciğer
ve beyin dokularında prooksidan bir durum oluştuğu saptandı. NAC uygulaması her
iki dokuda AA’e bağlı prooksidan durumu azalttı. TAU incelenen dokularda ROS
oluşumunu azaltmasına rağmen, MDA ve PC düzeyleri değişmedi. NAC
and TAU AA uygulanan sıçanların karaciğer ve beyinlerinde GSH düzeylerini
arttırdı.
Sonuç: Kronik AA
uygulamasının proksidant bir durum yarattığını, NAC/TAU uygulamalarının AA ile
uyarılan oksidatif stresin baskılamada yararlı olabildiği görülmektedir.
Asetaldehit oksidatif stres N-asetilsistein taurin karaciğer beyin
33568 / 42685
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Orjinal Makale |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 33568 / 42685 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3 |