Volume: 2 Issue: 5, 12/27/23

Year: 2023

Tıbbın tüm dallarında klinik ve deneysel çalışmaları yayınlamayı amaçlamaktadır.

Hakemli bir dergi olduğu için makaleler çift kör yöntemiyle incelenmelidir. ACH Medical Journal, editörlerimiz tarafından indekslenmektedir. Hakem değerlendirmeleri açısından en yüksek standartlara sahiptirler ve anında geri bildirim sağlarlar. ACH Medical Journal'ın değerlendirme ve yayın süreçleri ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors icmje_17.pdf), COPE (Committee of Publication Ethics), EASE (European Association of Science Editors) ve WAME kılavuzları kullanılarak yürütülmektedir. (Dünya Tıp Editörleri Birliği). ACH Medical Journal ayrıca, Scholarly Publishing'de Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri ile de uyumludur (doaj.org/bestpractice).


İşleme ve yayınlama tamamen ücretsizdir. Tüm yazılar www.achmedicaljournal.com adresindeki çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla gönderilmelidir. Dergi yönergeleri, teknik bilgiler ve gerekli formlar derginin web sayfasında yer almaktadır. Makaleler daha önce yayınlanmış veya yayın ilkelerine göre yayımlanmak üzere değerlendirilmişse değerlendirme gerektirmez. Yalnızca web sitemiz (http://www.achmedicaljournal.com) aracılığıyla çevrimiçi olarak gönderilen ve uygun şekilde doldurulmuş bir telif hakkı devir formu içeren makaleler yayınlanmak üzere değerlendirilecektir.

Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen ifadeler ve görüşler yazarların görüşlerini yansıtmakta olup, Ankara Şehir Hastanesi, editörler, yayın kurulu ve/veya bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmeyen yayıncıların görüşlerini temsil etmemektedir.

Yazılar bir Microsoft Word™ dosyasında (sürüm 7.0 ve üstü), her iki tarafta 2,5 cm boşluk bırakılarak ve 12 punto Cambria yazı tipinde yazılmalıdır. "Uluslararası Birimler Sistemi" (SI) kullanılmalıdır. Tablo ve grafikler metin içinde belirtilmelidir. Özetlerde ve metinde kısaltmalar (önce kısaca yazılmalı, daha sonra parantez içinde açıklanmalıdır) kullanılabilir.

Çalışma daha önce bilimsel bir konferansta sunulmuşsa, konferansın adı, tarihi ve yeri belirtilmelidir.

Muhtemel iki hakemin adları, adresleri ve e-posta adresleri makale ile birlikte gönderilmelidir. Editör, önerilen incelemelerin makalede kullanılıp kullanılmayacağına karar verme hakkını saklı tutar.

Başlıklar, makalelerin kategorisi, kurum adları; yazarın adı, adresi, telefon numarası, faks numarası ve e-posta adresi ilk sayfada yer almalıdır.

Bilimsel makalelerin özet bölümünden sonra Index Medicus "Medical Subject Headings" formatında en az üç anahtar kelime verilmelidir.

Özetler
Tüm makaleler hem İngilizce hem de Türkçe özet içermelidir. Kelime sayısı 250'yi geçmemeli, anahtar kelime sayısı 3-6 arasında olmalıdır.

Araştırma makaleleri

Özetler 250 kelimeyi geçmemeli ve aşağıdaki şekilde yapılandırılmalıdır:

Arka fon
Malzeme ve yöntem
Sonuç
Çözüm
Ana metin, özet, kaynakça, tablo ve şekil başlıkları hariç 3.000 kelimeyi geçmemelidir. Kaynak sayısı 50'yi geçmemelidir.

Araştırma makaleleri aşağıdaki bölümleri içermelidir:
Başlık ve özet
anahtar kelimeler
giriiş
Malzeme ve yöntem
Sonuç
Tartışma
Çözüm
Referanslar
Tablolar, resimler ve şekiller

Derleme makaleleri
Davet üzerine yazılan derleme makalelerinde, konuyla ilgili herhangi bir yeni gelişme, yazarın deneyimi ile ele alınmalıdır. 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde yapılandırılmış kısa, açıklayıcı Türkçe ve İngilizce özetler bulunmalıdır. Derleme makaleleri ana metin için (özet, kaynakça, tablo ve şekil başlıkları hariç) 5.000 kelimeyi geçmemelidir. Yazar sayısı beşi ve referans sayısı 100'ü geçmemelidir .

Olgu Sunumları
Özet kısa, açıklayıcı, yapılandırılmamış olmalı ve 250 kelimeyi geçmemelidir. Vaka raporları aşağıdaki bölümleri içermelidir:
Başlık
Özet (vakanın yayına neden önerildiği açıkça belirtilmelidir)
anahtar kelimeler
Giriiş; Tanım, Amaç
Vaka raporu
Tartışma
Referanslar
Tablolar ve şekiller
Vaka raporları 1.200 kelimeyi geçmemelidir (referanslar, tablolar ve şekil başlıkları hariç). Olgu sunumları en fazla 5 yazar tarafından sunulabilir ve en fazla 10 kaynak ve 5 şekil veya tablo içermelidir

Yayın Etiği ve Yanlış Uygulama Bildirimi.
ACH Medical Journal, mümkün olan en yüksek yayın etiği standartlarını desteklemeyi taahhüt eden uluslararası hakemli bir dergidir. Okurlarımıza en kaliteli materyali sunmak için aşağıdaki Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Bildirimi ilkelerine bağlı kalıyoruz. Bu standartlara uymayan tüm makaleler, yayınlandıktan sonra dahi herhangi bir zamanda yanlış uygulama tespit edilirse yayından kaldırılacaktır. ACH Medical Journal, tüm makaleleri çift kör hakem inceleme sürecinden geçirir. ACH ayrıca intihal olup olmadığını kontrol eder ve fabrikasyon (araştırma verileri oluşturma), tahrifat (mevcut araştırma verilerini, tabloları veya şekilleri manipüle etme) ve el yazmalarında insan veya hayvanların uygunsuz kullanımını arar. Etik politikasına uygun olarak, Şüpheli intihal veya mükerrer yayın vakalarını bildireceğiz. ACH Medical Journal, gönderilen makaleleri herhangi bir zamanda taramak için intihal tespit yazılımını (örn. iThenticate) kullanma hakkını saklı tutar.

Yazarlar çalışmalarını özgün makale olarak yayımlanmak üzere dergiye gönderenler, gönderilen çalışmaların kendi katkılarını temsil ettiğini ve açık kaynak gösterilmeden tamamen veya kısmen başka çalışmalardan kopyalanmadığını veya intihal yapılmadığını onaylar. Diğer yazarların, katkıda bulunanların veya referansların (çevrimiçi siteler dahil) herhangi bir çalışması veya sözü uygun şekilde belirtilmeli ve referans verilmelidir. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce dil düzenlemesinden de sorumludur. Ek olarak, tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumlanmasını etkileyebilecek mali veya diğer çıkar çatışmalarını açıklamalıdır (proje için mali destek açıklanmalıdır). Bir yazar, yayınlanan çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık keşfettiğinde, derhal dergi editörüne haber vermeli ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmalıdır. Yazarın makaleyi göndermeden önce lisans sözleşmesini kabul etmesi gerekmektedir. Tüm makaleler çevrimiçi gönderim prosedürü kullanılarak gönderilmelidir. Bir makalenin aynı anda birden fazla yayına gönderilmesi yayın etiğine aykırıdır.

Editörler , yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift-kör hakem tarafından değerlendirilmesini sağlamalıdır. Yazar, editör ve inceleme ekibi arasında olası herhangi bir çıkar çatışmasını önlemek için çaba göstereceklerdir. Editörler ayrıca gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin yayınlanmadan önce gizli tutulmasını sağlayacaktır. Baş editör, editörlerin çalışmalarını koordine edecektir.

Yorumcular yazarın etnik kökenine, cinsiyetine, cinsel yönelimine, vatandaşlığına, dini inancına veya siyasi felsefesine bakılmaksızın içeriğe dayalı olarak makaleleri derecelendirin. Gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin gizli olduğundan emin olmalı ve yazar adına telif hakkı ihlali ve intihalden haberdarlarsa baş editöre bildirmelidirler. Gönderilen yazıları objektif olarak değerlendirmeli ve yazılar hakkındaki görüşlerini inceleme formunda sunmalıdır. Bir makalede yer alan araştırmayı gözden geçirme konusunda yetersiz hisseden ya da hemen incelemenin olanaksız olduğunu fark eden hakem, yazı işleri müdürüne haber vermeli ve değerlendirme sürecinin dışında kalmalıdır.

Ücretsiz