Bu çalışmada farklı solventlerin aktif
maddeler ile Ocimum gratissimum’un taze
yaprakları ve Eugenia caryophyllata’nın kuru tomurcuklarının
antimikrobial performansları üzerindeki etkileri araştırıldı. Bitki
parçacıkları soxhlet cihazı içerisinde dietil eter, etil asetat ve etanol
kullanılarak ekstrakte edildi. Bitkilerin fito-bileşenleri, gaz kromatografisi-
kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak saptandı. Yüksek öjenol
konsantrasyonlu ekstrakt 7 işlemde hazırlandı (160, 80, 40, 20, 10, 5, and 0
mg/mL) ve Listeria monocytogenes’e karşı
agar kuyucuk difüzyon metodu ile 3 kez tekrar edilerek test edildi. Minimum
inhibitör konsantrasyonu (MIC) ve inhibisyon sahası standart teknik
kullanılarak tespit edildi. Veriler istatistiki olarak hesaplandı ve α0.05 düzeyinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapıldı. Sonuçlara
göre ekstraktın fito-kimyasal konsantrasyonu solventler ile ilişkili olarak
anlamlı ölçüde (p<0,05) farklılık gösterdi. Etil asetat kullanılarak elde
edilen E. caryophyllata ekstraktının en yüksek (%71,32); O. Gratissimum’un ise %16,67 oranında öjenol konsantrasyonu içerdiği gözlendi.
Bulgulara göre, Ocimum gratissimum’un taze
yaprakları ve Eugenia caryophyllata’nın kuru tomurcuklarının
sırasıyla 13,33 mm ve 19,00 mm’lik
inhibisyon sahaları ile L. Monocytogenes’e karşı antimikrobiyel aktivite gösterdiği ve MIC değerinin 80 mg/mL
olduğu belirlendi. Bu sonuçlar, Ocimum gratissimum’un taze yaprakları ve Eugenia caryophyllata’nın kuru tomurcuklarının gıda kaynaklı bakterilerin, özellikle L.
Monocytogenes’in gelişimini engellemek
için kullanabileceklerini kanıtlamaktadır.
Listeria monocytogenes antibakteriyel aktivite Ocimum gratissimum Eugenia caryophyllata
This study examined the effect of different
solvents on active ingredients and antimicrobial performance of fresh leaves of
Ocimum gratissimum and dried buds of Eugenia caryophyllata. Plant parts were
extracted in a soxhlet apparatus using dietyl-ether, ethyl acetate, and
ethanol. Phytoconstituents of the plants was determined using gas chromatography-mass
spectrometer (GC-MS). The extract with high eugenol concentrations was prepared
in seven treatments (160, 80, 40, 20, 10, 5, and 0 mg/mL) and tested against
Listeria monocytogenes using agar well diffusion methods in triplicates.
Minimum inhibitory concentration (MIC) and zone of inhibition were determined
using standard technique. The data was subjected to descriptive statistics and
one-way analysis of variance (ANOVA) at α0.05. The results showed that the phytochemical concentration of the
extract varied significantly (p<0.05) with respect to solvents. Extract of
E. caryophyllata using ethyl acetate had highest concentration of eugenol
(71.32%) while O. gratissimum had 16.67%. The results revealed anti-L.
monocytogenes activities of fresh leaf of O. gratissimum and dried buds of E.
caryophyllata capacity with zones of inhibition of 13.33 mm and 19.00 mm
respectively and MIC of 80 mg/ml. This establishes the possibility of using
fresh leaf of O. gratissimum and dried buds of E. caryophyllata to prevent the
growth of foodborne bacterias, especially L. monocytogenes.
Listeria monocytogenes antibacterial activity Ocimum gratissimum Eugenia caryophyllata Eugenia caryophyllata
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Original Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 44 Sayı: 1 |