Cilt: 10 Sayı: 2, 16.08.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derleme

Olgu Sunumu

İstanbul Aydın Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, (Aydin Dental Journal) özgün bilimsel araştırmalar ile uygulama çalışmalarına yer veren ve bu niteliği ile hem araştırmacılara hem de uygulamadaki akademisyenlere seslenmeyi amaçlayan çift kör hakem sistemini kullanan bir bilimsel dergidir.

Değerli Akademisyenler,

Aydın Dental Dergisi; Ekim ve Nisan olmak üzere yılda 2 kez basılı ve elektronik olarak yayımlanan hakemli bilimsel bir dergidir. Çeşitli bilimsel araştırma yöntemlerinin uygulandığı makaleler kabul edilmekte ve Aydın Dental Dergisi editör kurulu, ulusal ve uluslararası uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir. Hakemler tarafından kabul edilen bütün makaleler ücretsiz olarak yayımlanmaktadır. Aydın Dental Dergisi; çift taraflı kör hakemlik sürecini kullanmaktadır ve inceleme sürecinin tüm basamaklarında yazarlar hakem isimlerini, hakemler de yazar isimlerini bilmemektedir. Açık erişim politikası kapsamında akademik dünyaya hizmet vermekte olan Aydın Dental Dergisi makale kabul ve yayım sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemektedir. Makale kabul sürecinde TÜBİTAK-Ulakbim tarafından sağlanan DergiPark çevrimiçi sistemi kullanılarak tüm yayın süreci takip edilmektedir. DergiPark tarafından sağlanan altyapı sayesinde Aydın Dental Dergisi bünyesindeki makaleler ulusal ve uluslararası erişime açık hale gelerek farklı kitlelerin ulaşmasına olanak sağlanmaktadır. 

  • Aydin Dental Journal, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin Nisan-Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 3 defa yayınlanan hakemli bilimsel yayınıdır.

GENEL KURALLAR

Kapak sayfası (Title Page): Tüm makalelerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sisteme yüklenmelidir. Bu sayfa;
- Makalenin İngilizce ve Türkçe tam başlığını ve 50 karakteri geçmeyen İngilizce ve Türkçe kısa başlığını içermelidir (Başlıklarda kısaltma kullanılmaması önerilmektedir).
- Makalenin tam başlığı 15 kelimeyi geçmemelidir. 
- Finansal kaynak, Çıkar Çatışması ve Teşekkür başlıkları Title Page sayfasında yazılmalıdır.

Yazar Bilgileri: Tüm yazarların ORCID IDleri, bağlı bulundukları kurum ve e-mail adres bilgileri belirtilmelidir.
- Sorumlu yazarın ayrıca telefon numarası ve adres bilgileri belirtilmelidir.

-Çıkar çatışması: Böyle bir durum söz konusu değilse; ‘Bu makale yazarlarından hiçbirinin makalede bahsi geçen konu veya malzemeyle ilgili herhangi bir ilişkisi, bağlantısı veya parasal çıkar durumu söz konusu değildir’. Aksi takdirde çıkar/ilişki durumu beyan edilmelidir. Örnek: ‘A adlı yazar X şirketinde hisse sahibidir, B adlı yazar, makalede bahsi geçen malzemenin üreticisine rakip Y şirketinden, son 2 yıl içerisinde, danışmanlık ücreti almıştır’ vb.

-Yüklenen her dosya; dosya türü ile eşleşen dosya isimleri ile yüklenmelidir. (Örn: Seçilen dosya türü Abstract - Yüklenen dosya adı: Abstract).

Özet/Abstract Bölümü

-Özet / Abstract Bölümü Türkçe ve İngilizce kısa başlıklar ve ana başlıkları içermelidir.

- Özet/Abstract bölümü, ana metin dosyasının içerisinde sisteme yüklenmelidir. 

- Makale Türkçe özet ve İngilizce abstract bölümlerini içermelidir. Ayrıca makalenin hem Türkçe hem de İngilizce başlığı olmalıdır.

- İngilizce ve Türkçe özetler için sözcük sayısı en fazla 250 kelime olmalıdır.

- Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre ve sayısı 3-5 arasında olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings ( MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html ) ve Türkiye Bilim Terimleri ( TBT; http://www.bilimterimleri.com ) esas alınmalıdır.

Makalenin Dili: İngilizce ve Türkçedir.
Yazı Fontu: Times New Roman; Ana Metin 11 punto, Referanslar 10 punto, Resim açıklamaları 8 punto , Tablolarda: Üst Satır 10 punto, alt içerik 9 punto, tablo ismi 8 punto olacak şekilde yazılmalıdır. Satır Aralığı 1.15 olmalıdır.
Sayfa yapısı: Metin yazma alanında tüm kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Satır Numaralandırılması: Özet/Abstract bölümü hariç, metnin tüm satırlarının satır numarası belirtilmelidir.
Kısaltmalar: Metin içerisinde kelimenin ilk geçtiği yerde, kısaltma parantez içinde verilmeli ve metnin kalanında kısaltma kullanılmalıdır.
Figür ve Tablolar: Tüm figür ve tabloların ayrı bir dosya olarak yüklenmesi gerekmektedir. Özgün araştırmalarda tablo ve figür sayısı toplam 8 adeti geçmemelidir.
-Tüm Tabloların açıklamaları tablo üzerinde, resimlerin açıklamaları ise resimlerin altında yazılmalıdır.
-Tabloların formu çizgisiz, ana başlıklar sütün başında veriler ise satırda olacak şekilde dikey olarak yönlendirilmeli, sadece ana başlıklar ile veriler arasında satır çizgisi bulunmalıdır. İlgili örneklere geçmiş sayılarımızdan ulaşabilirsiniz.
-Tablolar üzerinde değişiklik yapılabilecek şekilde tablo halinde yüklenmeli, JPEG veya resim şeklinde yüklenmemelidir.
-Tam Metin içerisine yerleştirilmiş tablo, figür ve resimler ayrı bir dosya olarak da sisteme yüklenmelidir.

Kaynakların metin içinde gösterimi: Üst Simge (Superscript) olarak cümle sonunda noktalama işareti sonrasında yer almalıdır.
Kaynakça Formatı: Vancouver stilinde olmalıdır.
Makale için: Yazar soyadı, isim baş harfi, çalışma başlığı, dergi adı kısaltması, yıl, cilt, sayı, sayfa, DOI.
Örnek: Moher D, Liberati A, Tetzlaff J, Altman DG. Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: the PRISMA statement. Ann Intern Med 2009;151(4):264-9, W64.
Kitap için: Editör, kitap adı, baskı sayısı, yayın evi, yılı.
Örnek: Arens AA. Auditing in Australia : an integrated approach. 5th ed. Frenchs Forest: Pearson Education Australia; 2002.
Kitap Bölümü: Yazar adları, kitap adı, baskı sayısı, yayın evi, yayın yılı, bölüm sayısı ve adı, Sayfa numarası.
Örnek: Thomas, G. Medicinal Chemistry. 2nd ed. Chichester: John Wiley; 2007. Chapter 8.2, The chemical nature of the binding of ligands to receptors; p.252-54.
Tez: Yazar adı, Tez başlığı, Şehir, Kurum, Yıl.
Örnek: Evans PR. Motor and sensory function of the upper digestive tract in health and in irritable bowel syndrome [Ph.D Thesis]. Sydney, NSW: University of Sydney; 1998.
Bilimsel toplantılarda sunulan özgün çalışmalar, belirtilmesi koşuluyla değerlendirmeye alınmaktadır.

MAKALE TÜRLERİ

1) Özgün Araştırma Makalesi: Klinik ve deneysel araştırmalar bu kategoride değerlendirilmektedir.
Özet Bölümü; “Amaç”, “Gereç ve Yöntemler”, “Bulgular”, “Sonuç” ve “Anahtar Kelimeler” başlıklarını içermelidir.
Abstract Bölümü; “Objectives”, “Materials and Methods”, “Results”, “Conclusion” ve “Keywords” başlıklarını içermelidir.
Türkçe makale; “Giriş”, “Gereç ve Yöntemler”, “Bulgular”, “Tartışma”, “Sonuç” ve “Anahtar Kelimeler” başlıklarını içermelidir.
İngilizce makale; “Introduction”, “Materials and Methods”, “Results”, “Discussion” “Conclusion” ve “Keywords” başlıklarını içermelidir.

2) Derleme: Diş hekimliği alanında tartışmalı her türlü konu için güncel literatürü içine alacak şekilde kapsamlı ve sistematik olarak hazırlanması koşulu ile kabul edilir. Derlemeler için yazar ya da yazarların konuyla ilgili deneyimli olması ve bu konuda yayımlanmış tam-metin çalışmalarının olması tercih edilir.
Derleme metni yazarın konuya uygun belirteceği başlıklar ve “Sonuç/ Conclusion” bölümlerini içermelidir.

3) Olgu Sunumu: Olgu sunumları için sınırlı sayıda yer ayrılmakta ve sadece ender görülen, tanı ve tedavisi güç olan hastalıklarla ilgili, yeni bir yöntem öneren, kitaplarda yer verilmeyen bilgileri yansıtan, ilgi çekici ve öğretici özelliği olan olgular yayına kabul edilmektedir.
Türkçe hazırlanan metinler; “Giriş”, “Olgu Sunumu” ve “Sonuç” alt başlıklarını, içermelidir.
İngilizce hazırlanan metinler; “Introduction”, “Case Report”, “Conclusion”, “References” başlıkları kullanılmalıdır.

4) Editöre Mektup: Dergide daha önce yayınlanan bir yazının önemini, gözden kaçan bir ayrıntısını ya da eksik kısımlarını tartışabilir. Ayrıca derginin kapsamına giren alanlarda okurların ilgisini çekebilecek konular ve özellikle eğitici olgular hakkında da Editöre Mektup formatında yazılar yayınlanabilir. Okuyucular da yayınlanan yazılar hakkında yorum içeren Editöre Mektup formatında yazılarını sunabilirler. Özet, anahtar kelimeler, tablo, şekil, resim ve diğer görseller kullanılmaz. Ana metin alt başlıksız olmalıdır. Hakkında mektup yazılan yayına ait cilt, yıl, sayı, sayfa numaraları, yazı başlığı ve yazarların adları açık bir şekilde belirtilmeli, kaynak listesinde yazılmalı ve metin içinde atıfta bulunulmalıdır.


DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EK BİLGİLER
 
Makale Metni: Tam metin; abstract, ana metin, referanslar ve tablo/figür/resimler yerleştirilmiş şekilde tek bir Word dosyasında yüklenmelidir.

Resim ve Resim Altyazıları: Resimler, grafikler ve fotoğraflar (TIFF ya da JPEG formatında) ayrı dosyalar halinde sisteme yüklenmelidir. Görsellerin minimum çözünürlüğü 300DPI olmalıdır. Değerlendirme sürecindeki aksaklıkları önlemek için gönderilen bütün görsellerin çözünürlüğü net ve boyutu büyük (minimum boyutlar 100x100 mm) olmalıdır. Şekil, resim, tablo ve grafiklerin altına açıklamaları eklenmelidir.
Tablo: Tabloların düzenlenebilir tablo formatında yüklenmesi gerekmektedir. Tablo içinde dikey çizgi kullanılmaması önerilmektedir.
Benzerlik Raporu: Benzerlik raporu ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Benzerlik en fazla %15 oranında olmalıdır. Benzerlik raporu, iThenticate ya da Turnitin web sitelerinden alınmış olmalıdır. 
Etik Kurul Belgesi: Özgün araştırma makalelerinde etik kurul onay belgelerinin yüklenmesi gerekmektedir. Etik kurul onayı gerektirmeyen çalışmalar için, etik kurulun neden gerekmediği belirtilmelidir.
Hasta Gönüllü Olur Formu: Olgu sunumları için hastanın gönüllü olur formunun yüklenmesi gerekmektedir.
Çıkar Çatışması Formu: Aydın Dental Journal; gönderilen makalelerin değerlendirme sürecine dahil olan yazarların ve bireylerin, potansiyel çıkar çatışmasına ya da önyargıya yol açabilecek finansal, kurumsal ve diğer ilişkiler dahil mevcut ya da potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmelerini talep ve teşvik eder. Bir çalışma için bir birey ya da kurumdan alınan her türlü finansal destek ya da diğer destekler Yayın Kurulu’na beyan edilmeli ve potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmek amacıyla, dergi sitesinde bulunan Çıkar Çatışması Formu tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Editörler, yazarlar ve hakemler ile ilgili potansiyel çıkar çatışması vakaları derginin Yayın Kurulu tarafından COPE ve ICMJE rehberleri kapsamında çözülmektedir.

Etik Kurul İzni: Araştırma makaleleri için Etik kurul izni dosyasının sisteme yüklenmesi ve etik numarası ve kurumu ibaresine Gereç ve Yöntemler bölümünde yer verilmesi gerekmektedir.

Aydınlatılmış Onam Formu: Olgu sunumlarında hastaların/nın imzasının olduğu aydınlatılmış onam formunun  sisteme yüklenmesi ve hastadan onam alınmıştır ibaresine Gereç ve Yöntemler bölümünde yer verilmesi gerekmektedir.

Araştırma ve Yayın Etiği İlkeleri

Aydın Dental Journal 'a gönderilen bilimsel yazılarda, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği ile ilişkili yönergeler, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) önerileri ve COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır. İntihal, verilerde sahtecilik ya da yanıltmacılık, yayın tekrarı, bölerek yayınlama ve araştırmaya katkısı olmayan kişilerin yazarlar arasında yer alması etik kurallar dahilinde kabul edilemez uygulamalardır. Bu ve benzeri uygulamalarla ilişkili herhangi etik bir usulsüzlük durumunda gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek, intihal kapsamında ele alınmaktadır. İntihalden kaçınmak için yazarlar bilimsel kurallara uygun bir şekilde atıf yapmalı ve araştırmaları içerisinde yer alan tüm bilimsel yazılara ait kaynak gösterimine dikkat etmelidirler.

b) Veride Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan ya da değişikliğe uğratılmış verileri kullanmak, veride sahtecilik kapsamında ele alınmaktadır. Yazarlar verilerini etik kurallar dahilinde toplayarak, süreç içerisinde geçerlik ve güvenirliği etkileyecek bir değişikliğe maruz bırakmadan analiz etmelidirler.

c) Çarpıtma: Araştırmadan elde edilen kayıtları ya da verileri değiştirmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını değiştirmek ya da şekillendirmek, çarpıtma kapsamında ele alınmaktadır. Yazarlar araştırma süreci ile ilişkili verdikleri bilgilerde dürüst, objektif ve şeffaf olmalıdırlar. Etik kuralları ihlal etmekten kaçınmalıdırlar.

d) Yayın Tekrarı: Aynı yayını, yapılmış olan önceki yayınlara atıf yapmaksızın ayrı yayınlar olarak sunmak, yayın tekrarı kapsamında ele alınmaktadır. Değerlendirilmek üzere gönderilen yayınların daha önce başka bir yerde yayımlanması ya da değerlendirme sürecinde olması ile ilişkili sorumluluk tamamen yazarlara aittir. Yazarlar tekrardan kaçınmalı, özgün ve orijinal araştırmalarını göndermeye özen göstermelidirler.

e) Bölerek Yayınlama: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları ayrı yayınlar olarak sunmak, bölerek yayınlama kapsamında ele alınmaktadır. Yazarlar araştırma bütünlüğünü göz önünde bulundurmalı ve sonuçları etkileyecek bölmelerden kaçınmalıdırlar.

f) Yazarlık: Araştırmaya katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek ya da katkısı olan kişileri dâhil etmemek, haksız yazarlık kapsamında ele alınmaktadır. Araştırmanın planlanması, tasarımı, verilerin toplanması, analiz edilmesi, değerlendirilmesi, araştırmanın yayına hazırlanması ve son halinin ortaya koyulması aşamalarına tüm yazarlar yeterli düzeyde katkı sağlamış olmalıdırlar.


Etik Kurul İzni


Aşağıda yer alan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir. "Etik Kurul İzni"nin  hangi kurumdan alındığı, tarihi ve sayı numarası bilgileri çalışmanın "Gereç ve Yöntemler" bölümünde ifade edilmelidir. "Etik Kurul İzni" belgesini sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
· İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
· İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
· Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
· Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
· Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
· Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesidir.

İnsanlar üzerinde yapılmış deneysel çalışmalarda, çalışmaya dahil olan kişilere ait kişisel verilerin korunması yazarın sorumluluğundadır. Hastaların kimliğini açığa çıkarabilecek fotoğraflar için hastadan ya da yasal temsilcilerinden alınan imzalı izinlerin de dergiye gönderilmesi ve onayın çalışmanın yöntem bölümünde bildirilmesi gereklidir. Bu tür çalışmaların sonuçlarını bildiren yazılarda, çalışmanın yapıldığı kişilere uygulanan prosedürlerin niteliği tümüyle açıklandıktan sonra, onaylarının alındığına ilişkin bir açıklamaya metin içinde yer verilmelidir. 

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda denek hayvanlara ağrı, acı ve rahatsızlık verilmemesi için uygulanan yöntemler açık olarak makalede belirtilmelidir.

Dergi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca kabul edilen bütün makaleler ücretsiz yayımlanmaktadır.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)