Amaç: Yüksek fruktozlu mısır şurubu(YFMŞ), gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmakta olup; obezite, diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi birçok hastalıkla ilişkilidir. Ghrelin, merkezi ve periferik etkilere sahip birçok dokuda yaygın reseptörlere sahip olmasının yanı sıra oreksijenik bir hormondur. Gıda alınımını azaltabilmektedir. Kisspeptin, üreme hormonlarında önemli bir rol oynamakta ve karaciğer dâhil olmak üzere yüksek metabolik aktiviteye sahip birçok dokuda reseptörü bulunmaktadır. Bu çalışmada YFMŞ tüketiminin karaciğer dokusu üzerindeki etkilerinin ve bunun Kisspeptin ve Ghrelin seviyeleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Araçlar ve Yöntem: Çalışmada 8-10 haftalık, 14 adet erişkin Wistar albino erkek sıçan kullanıldı ve 2 gruba ayrıldı (Kontrol, YFMŞ n=7). Sıçanların karaciğer dokularındaki Kaspaz 3, TNF-α, Ghrelin ve Kisspeptin seviyeleri immünohistokimyasal yöntemle ölçüldü ve ardından histoskorlama ile analiz edildi.
Bulgular: Verilerimize göre YFMŞ grubunda kontrol grubuna göre Kisspeptin, Kaspase 3, TNF-α düzeylerinde anlamlı artış ve Ghrelin düzeylerinde azalma gözlemlendi.
Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda yüksek fruktozlu diyetin karaciğer Kisspeptin düzeylerinde neden olduğu değişiklikler ilk kez gösterilmiştir. Ayrıca, gıdada YFMŞ kullanımı inflamatuar aktivasyona, doku hasarına ve Ghrelin düzeylerinin düşmesine neden olmuştur.
none
Purpose: High fructose corn syrup (HFCS) is used commonly in the food industry and has been associated with various diseases including obesity, diabetes and fatty liver. Ghrelin, an orexigenic hormone with widespread receptors in many tissues, exerts various central and peripheral effects. Food intake may reduce its synthesis. Kisspeptin plays a major role in reproductive hormones and its receptors are expressed in tissues with high metabolic activity, such as the liver. This study aims to investigate the effects of HFCS consumption on liver tissue and its relationship with Kisspeptin and Ghrelin levels.
Materials and Methods: Fourteen adult male Wistar albino rats, aged eight to ten weeks, were used in this study and divided into two groups; Control and HFCS (n=7). Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF-α), Ghrelin, and Kisspeptin levels in the liver tissues of the rats were measured using an immunohistochemical method and subsequently analyzed through histoscoring.
Results: Our data revealed a significant increase in Kisspeptin, Caspase 3, and TNF-α levels and a decrease in Ghrelin levels in the HFCS group compared to the Control group.
Conclusion: In conclusion, our study demonstrates, for the first time, changes in liver Kisspeptin levels induced by a high fructose diet. Furthermore, the consumption of HFCS in food led to inflammatory activation, tissue damage, and reduced Ghrelin levels.
none
none
none.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Bilimsel Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | none |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Dergimiz, ULAKBİM TR Dizin, DOAJ, Index Copernicus, EBSCO ve Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index)' de indekslenmektedir. Ahi Evran Tıp dergisi süreli bilimsel yayındır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.