İnsanlar tarih boyunca uzun yaşamın sırrını araştırmışlar ve bu araştırmalar son yıllarda bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak tüm hızıyla devam etmektedir. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrının beslenmeye bağlı olduğu, beslenmenin de doğal ve kaliteli besin maddeleri ile olması gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Temelinde zeytinyağı olan Akdeniz tipi beslenme, son yıllarda popüler bir beslenme tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Zeytinyağının sağlık üzerine olumlu etkileri sebebiyle ekonomik olarak da değerlidir. Zeytinyağı kullanıcılarının saf ve kaliteli zeytinyağına ulaşabilmesi için, zeytinyağlarının çeşitli tahliller yardımıyla bazı kalite kontrol parametreleri kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Edremit Yağlık türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarında kalite parametrelerinden serbest yağ asitliği, peroksit değeri ve ultraviyole ışığında özgül soğurma (K₂₃₂, K₂₇₀, and ∆K) değerleri tespit edilmiştir. Bulunan değerlerin, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Yemeklik Pirina Yağı Tebliği’ne (Tebliğ No:2017/26) uygunluğu değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, serbest yağ asitliği miktarı %oleik asit cinsinden ortalama %0.11, peroksit sayısı ortalama 0.50 meq O2/kg yağ, K₂₃₂ değerleri ortalama 0.4501, K₂₇₀ değerleri ortalama 0.0446 olarak, ∆K değerleri ortalama -0.0248 olarak belirlenmiştir. Çalışılan tüm örneklerin, Türk Gıda Kodeksi 2017/26 Tebliği’nde belirtilen naturel sızma zeytinyağı kriterlerine uygun olduğu belirlenmiştir.
Serbest yağ asitliği zeytinyağı peroksit sayısı özgül soğurma
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
04-D-20
Throughout history, people have searched for the secret of long life and these researchers continue at full speed in parallel with the developments in science and technology in recent years. It is inevitable that the secret of a long and healthy life depends on nutrition and that nutrition should be with natural and high-quality nutrients. The Mediterranean diet, which is based on olive oil, has emerged as a popular diet in recent years. Due to the positive effects of olive oil on health, it is also economically valuable. For olive oil users to reach pure and high-quality olive oil, olive oils should be evaluated within the scope of some quality control parameters with the help of various analyzes. In this study, the quality parameters of free fatty acidity, peroxide value, and specific absorption(K₂₃₂, K₂₇₀, and ∆K) values in ultraviolet light were determined in olive oils obtained from Edremit Yağlık olives. The compliance of the values found with the Turkish Food Codex Communiqué on Olive Oil and Edible Pomace Oil (Communiqué No: 2017/26) has been evaluated. As a result of the analyzes made, the amount of free fatty acid was determined as 0.11% in %oleic acid, the average peroxide number was 0.50 meq O2/kg oil, the meanK₂₃₂ values were 0.4501, the K₂₇₀values were on average 0.0446, and the mean ∆K values were -0.0248. It has been determined that all studied samples comply with the criteria for extra virgin olive oil specified in the Turkish Food Codex 2017/26 Communiqué.
Free fatty acidity olive oil peroxide number specific absorption
04-D-20
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 04-D-20 |
Erken Görünüm Tarihi | 4 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 16 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Anadolu Botanik Dergisi CC BY 4.0 ile lisanslıdır.