ÖZ
Amaç: Vücut kitle indeksi ile periodontal hastalıklar arasındaki ilişkiyi, beslenme alışkanlıkları ve kişinin kendi ağız bakım uygulamalarını irdeleyen detaylı anket sorgulaması ile ortaya koymayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Başkent Üniversitesi Periodontoloji Bölümüne başvuran 357 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil olmak isteyen hastalar periodontal muayene öncesi son altı ay içerisinde yeme alışkanlıkları ve ağız bakım uygulamalarına yönelik soruları cevaplamışlardır.
Bulgular: Periodontitis grubu hastaların gingivitis grubu hastalara göre daha yüksek vücut kitle indeksine (VKI) sahip olduğu görüldü (sırası ile 26,9 ± 4.3 kg/m² ve 24,7 ± 3.8 kg/m², p=0.000). Periodontitis grubundaki hastalarda çay içme alışkanlığı gingivitis grubuna göre daha yüksek oranda idi (sırası ile % 46,7 ve % 30,3, p=0.001 ). Gingivitis grubu hastaların periodontitis grubuna göre daha fazla oranda kahve içtikleri bulgulanmıştır (sırası ile %17,7 ve %3,8, p=0.000 ). Periodontitis grubunda diyabetik hasta oranı gingivitisli gruba göre daha fazla idi (sırası ile % 10,9 ve % 2,9). Obez hastalarda periodontitis oranının % 71,4 olduğu bulgulanmıştır. Periodontitis sıklığı vücut kitle indeksi ile anlamlı oranda ilişkilidir (Pearson korelasyonu 0.2229, p=0.000).
Sonuç: VKI değeri yüksek olan bireylerin, periodontitis hastası olma, daha fazla çay tüketme ve diyabet hastası olma olasılığı daha yüksek idi.
Başkent Üniversitesi
D-KA20/25
ABSTRACT
Objective: To investigate the relationship between body mass index and periodontal diseases by conducting a comprehensive survey to assess daily eating habits and self-care of oral hygiene.
Material and Methods: We recruited 357 patients from the outpatient clinic of the Periodontology Department at Baskent University Hospital. All the patients completed a comprehensive survey after their periodontological examination. The questionnaire asked about their daily eating habits and oral hygiene self-care during the last six months.
Results: Patients with periodontitis had higher body-mass-index (BMI) than those with gingivitis (26.9 ± 4.3 kg/m² vs 24.7 ± 3.8 kg/m², respectively, p=0.000). The periodontitis group had higher tea consumers than those with gingivitis (46,7% vs. 30,3%, respectively, p=0.001). The group with gingivitis had higher coffee consumers than those with periodontitis (17.7% vs 3.8 %, respectively, p=0.000). There were more diabetic patients in the periodontitis group (10.9% vs. 2.9%, respectively, p=0.003). The percentage of cases with periodontitis was 71.4% in obese patients. The frequency of periodontitis was significantly correlated with the BMI (Pearson correlation 0.2229, p=0.000).
Conclusion: Individuals with a higher BMI were more likely to have periodontitis, consume more tea, and have diabetes.
D-KA20/25
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Periodontoloji, Endokrinoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | D-KA20/25 |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 23 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 1 |