Bu araştırmada, Antalya ili yaz ve kış koşullarının farklı genotiplerdeki etlik piliçlerin vücut sıcaklıklarına ve
canlı ağırlıklarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yaz mevsiminde kümes içi sıcaklık, nem ve havanın
içerdiği toplam ısı değerleri sırasıyla dördüncü haftada 28.35±0.98oC, %54.52±1.9, 14.98±0.65 kcal.kg-1 ; beşinci
haftada 27.13±0.63oC, %85.58±1.98, 18.28±0.36 kcal.kg-1 ve altıncı haftada 28.98±1.16 oC, %62.85 ±3.58,
16.63±0.66 kcal.kg-1, kış mevsiminde ise yine aynı sırayla dördüncü haftada 11.61± 0.44o
C, %78.04±1.34 6.75±0.16kcal.kg-1; beşinci haftada 9.90± 0.54oC, %70.22± 1.13, 5.57±0.22 kcal.kg-1 ve altıncı haftada 11.11± 0.46 oC,
%82.40± 0.74 ve 6.71± 0.22 kcal.kg-1 olarak saptanmıştır. Yaz mevsiminde gün içi sıcaklığın en yüksek olduğu
saatlerde (1400-1600) vücut sıcaklıkları bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık saptanmış olup (p < 0.01)
yerel genotipte (42.07±0.32 oC) heterozigot çıplak boyunlu genotipten (41.73±0.19 oC) daha yüksek bulunmuştur. Kış
mevsimine ise gün içi sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde (1400-1600) vücut sıcaklıkları bakımından genotipler
arasında önemli bir farklılık saptanmış (P < 0.01) olup yerel genotipte (41.38±0.06 oC) çıplak boyunlu genotipten (41.19±0.12 oC) daha yüksek bulunmuştur. Yaz mevsiminde canlı ağırlıklar bakımından genotipler arasında önemli
bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Kış mevsiminde ise yerel genotip (2086.02±29.61 g) heterozigot çıplak boyunlu
genotipten (1699.02±30.72g) daha fazla canlı ağırlığa ulaşmış ve aralarındaki fark önemli bulunmuştur (P < 0.01).
The purpose of this research was to determine the effects of different temperature and humidity conditions on body temperatures and body weight gain of broilers from different genotypes. In summer season, the temperature, humidity and total heat of inside air were measured as 28.350.98oC, %54.521.9, 14.980.65kcal.kg-1 in the 4th week; 27.130.63oC, %85.581.98, 18.280.36 kcal.kg-1 in the 5th and 28.981.16 oC, %62.85 3.58, 16.630.66kcal.kg-1 in the 6th week, respectively. In winter season, the temperature, humidity and total heat of inside air were measured as 11.610.44oC, %78.041.34, 6.750.16kcal/kg in the 4th week; 9.900.54oC, %70.221.13, 5.570.22 kcal.kg-1 in the 5th week and 11.110.46 oC, %82.400.74 and 6.710.22 kcal.kg-1 in the 6th week, respectively. In summer season, there was a significant difference between the genotypes for body temperatures at the afternoon hours (1400-1600 pm) and, the indigenous genotype had higher body temperatures (42.070.32 oC) than the heterozygous naked neck genotype (41.730.19 oC). Also in winter season, there was a significant difference between the genotypes for body temperatures at the afternoon hours (1400-1600 pm) and, the indigenous genotype had higher body temperature (41.380.06 oC) than the heterozygous naked neck genotype (41.190.12 oC).There was no significant difference between the genotypes for body weight in summer season. But, in winter season there was significant difference between the body weight of genotypes as it was measured 2086.0229.61g for the indigenous genotype and 1699.0230.72g for the heterozygous naked neck genotype.
Broilers Temperature - Humidity Body Weight Body Temperature
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 21 Sayı: 1 |