Biogas generation via anaerobic fermentation is one of the methods of producing biomass energy in other words renewable energy. In this study, the amount of biogas production from cattle manure and cheese whey was determined. The experiments were conducted in a through flow laboratory unit. Retention time of 15 days were applied for fermentation process continuing under 37ºC. Cattle manure was diluted with tap water for equaling organic total solid of cheese whey. The mixtures were obtained adding 5, 10, 20, 40, 50 and 75% cheese whey into the cattle manure, and also only cattle manure used to make comparison. According to the results, the biggest biogas production was obtained from the mixture of 50% cattle manure and 50% cheese whey with 25.47 liters biogas per day.
Anaerobik fermentasyon yöntemiyle biyogaz üretimi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan biyokütleden enerji elde etme yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada süt sanayi atığı olan peynir altı suyu ve sığır gübresi çeşitli oranlarda karıştırılarak biyogaz üretimleri saptanmıştır. Denemeler 15 günlük bekleme süresinde, 37ºC sıcaklıkta, sürekli akışlı laboratuar tipi biyogaz üreteçlerinde gerçekleştirilmiştir. Sığır gübresinin organik kuru madde miktarı peynir altı suyununkine eşitleninceye kadar çeşme suyu ile seyreltilmiştir. Denemede saf sığır gübresi, sığır gübresine %5, 10, 20, 40, 50 ve 75 oranlarında peynir suyu katılmış karışımlar kullanılmıştır. Deneme sonuçlarına göre en yüksek biyogaz üretimi %50 peynir suyu, %50 sığır gübresi karışımından 25,47 litre/gün olarak saptanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 19 Sayı: 2 |