In this study, conducted in Çanakkale during 2003 and 2004, the effects of different stocking rates on pasture hay yield and milk yield of goats in different pastures were investigated. In the study, 24 heads of Saanen goats for milk were grazed on a native pasture and wheat pasture with three different stocking rates (light: 0.5 goat/da, moderate: 1.0 goat/da and heavy: 1.5 goat/da) for 2-3 months. The hay yield of wheat pasture, amount of grazed hay and milk yield of goats were higher than native pasture. The yield of hay in pastures decreased with increasing stocking rates whereas the milk yield did not significantly vary. The hay yield increased from the beginning of stocking to May, and then decreased. The amount and rate of grazed hay and milk yield were higher at the green growth stage of the pasture whereas they decreased at the drying period of pastures in June.
Native Pasture Wheat Pasture Goat Stocking Rate Hay Yield Milk Yield
Çanakkale’de 2003-2004 yıllarında yürütülen bu araştırmada değişik meralarda farklı yoğunluklarda otlatmanın meranın ot verimi ile keçilerin süt verimlerine etkileri incelenmiştir. Denemede Saanen keçilerinden oluşan 24 başlık sağmal sürü doğal ve buğday merasında üç ayrı yoğunlukta (hafif: 0.5 keçi/da, orta: 1.0 keçi/da, ağır: 1.5 keçi/da) 2-3 ay süreyle otlatılmıştır. Buğday merasının ot verimi, yenen ot miktarı ve keçilerin süt verimleri doğal meradan yüksek olmuştur. Otlatma yoğunluğu arttıkça meraların kuru ot verimleri azalırken, yenen ot miktarı ve oranı artmış, süt verimlerinde ise önemli bir değişim görülmemiştir. Otlatma başlangıcından Mayıs ayına kadar ot verimi yükselmiş, daha sonra azalmıştır. Yenen ot miktarı ve oranı ile süt verimleri yeşil büyüme döneminde yüksek olurken, meraların kuruduğu haziran ayında düşmüştür
Doğal Mera Buğday Merası Keçi Otlatma Yoğunluğu Ot Verimi Süt Verimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 18 Sayı: 2 |