Since 1930's, organic agricultural production activity has been sustained in the world. Problems observed on health of environment, plant and human and also arisen production surplus as a result of conventional agriculture especially in the developed countries has lead to new expectations expanded the organic agriculture on world-wide. Today EU is the world's biggest organic food market so that directing organic agriculture by (EC) 2092/91 Council Regulation. There are various regulations which involve common agriculture policy and organic agriculture. For Turkey, organic agriculture has a huge potential for foreign trade which is rapidly increasing. Because of being important target market on the other hand making preparation to fully membership make compulsory for Turkey to applying legislation's for organic agriculture and adaptation to CAP so organic agriculture is an essential subject.
Organik tarımsal üretim faaliyeti dünyada 1930’lu yıllarda başlamıştır. Çevre, bitki ve insan sağlığında görülen olumsuzluklar ile özellikle gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan üretim fazlalığı sorunu yeni arayışları teşvik etmiş ve organik tarımın bütün dünyada yaygınlaşmasına yol açmıştır. Günümüzde ise AB, dünyanın en büyük organik gıda pazarı olup aynı zamanda (EC) 2092/91 No’lu Konsey Yönetmeliği ile dünya organik tarımını yönlendirmektedir. Bunun yanında AB’de Ortak Tarım Politikası ve çevre politikaları kapsamında organik tarımsal üretim faaliyetini ilgilendiren çeşitli düzenlemeler de bulunmaktadır. Organik tarım faaliyeti Türkiye’de de hızlı bir gelişim içerisinde olup büyük bir dış satım potansiyeline sahiptir. Türkiye’nin bir yandan önemli hedef pazar olması öte yandan tam üyelik hazırlıkları dolayısıyla AB organik tarım politikalarını izlemesi ve bunlara uyum sağlaması kaçınılmaz gözükmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 15 Sayı: 2 |