In the Mediterranean basin, chickpea is a traditionally spring-sowing crop, which is grown on soil with residual moisture from winter. The yield of chickpea is restricted by limited moisture availability and spring sowing which coincides with limiting temperature during the reproductive phase of the growth, a particularly sensitive stage of the phenological development. Winter-sown chickpea has almost double-yield compared to the traditional spring-sown crop, provided cultivars posses tolerance to cold and Ascochyta blight. Winter sowing allows the crop to be harvested by machine. Morever, winter-sowing is the more fixed nitrojen than spring-sown. Hovewer, there is weed promlem in the winter sowings and seeds of winter cultivars is small. In this study, characterİstics and procedures of the chickpea growing and breeding for winter-sowing are also evalueted.
Akdeniz havzasında nohut geleneksel olarak yazlık ekilen bir bitkidir. Bu koşullarda, ürün kıştan kalan toprak nemi ile meydana gelmektedir. Nohutun verimi, sınırlı toprak neminin alınabilirliği ile belirlenmekte ve yazlık ekimlerde generatif dönemin yüksek sıcaklıklara rastlamasıyla olumsuz olarak etkilenmektedir. Soğuğa ve antraknoza dayanıklı çeşitlerle nohutun kışlık ekimi, geleneksel ekim sistemi ile karşılaştırdığında verim iki katına çıkmaktadır. Kışlık ekimler makinalı hasada uygundurlar ve kışlık ekimle toprağa daha fazla azot bağlanmaktadır. Bununla beraber, kışlık ekimlerde yabancı ot promlemi önemli bir sorundur ve kışlık çeşitlerin daneleri de küçüktür. Ayrıca bu çalışmada, kışlık nohut ekiminin karakteristiği ve kışlık nohut geliştirme için uygulanan ıslah prosedürleri değerlendirilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 9 Sayı: 1 |