Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect and Analysis of β-Glucan Content of Barley in Monogastric Feeding

Yıl 1996, Cilt: 9 Sayı: 1, 138 - 151, 01.12.1996

Öz

The utilization of barley in monogastrio diets, in particular, poultry and swine, is considered, However, β-glucans as an antinutrition factor reduce the digestibility of barley in poultry and swine. For this reason, the determination of β-glucans and other traits is required. Moreover the improvement of nutrition value of barley with enzymes with β-glucanase activity is become possible. In this study structure of β-glucans and other factors, enzyme with β-glueanase activity that make hydrolysis of β-glucans and their effects on monogastric feeding as well as various analytical methods for β-glucans were reviewed as a basis for developing a barley breeding program for low β-glucan content.

Kaynakça

  • 1. Brufeu J. and M. Francesch, Nutritional effects of bailey application in monogastric feeding. In: New Trends In Barley Quality For Malting And Feeding. Proceedings of The Barcelona / Spain Seminar 15-16 November 1990 Organized By C. I.EE AML- Mediterranean Agronomic Institute of Zaragoza and Ihstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries. Ed: J.L. Molina-Cano and J.Brufâu. No:20, pp:63-74,1991.
  • 2. Çelik S. ve H. Köksel, Arpa d-glukanlannın fizikokimyasal özellikleri, teknolojik ve besinsel önemleri. IH. Arpa Malt Sempozyumu, 5-7 Eylül 1995, Konya. Anadolu Biracılık, Malt ve Gıda Sanayi A.Ş. Bildiriler, s.357-371,1995,
  • 3. Xue Q., C.F. McGuire, C.W. Newman and R.K. Newman, Viscosity of d-glucan fractions extracted from barley genotypes. Barley Newsletter 34:85, 1990.
  • 4. Xue Q., R.K. Newman, C.W. Newman and C.F. McGuire, Waxy gene effects on dietary fiber, d-glucan content and viscosity of barleys. Barley' Newsletter 34:89,1990.
  • 5. Perez-Vendrell AM. and M. Francesch, Analytical methods to evaluate barley quality for monogastrie nutrition, in: New Trends In Barley Quality For Malting And Feeding. Proceedings of The Barcelona / Spain Seminar 15-16 November 1990. Organized By C.ITIE, AM- Mediterranean Agronomic Institute of Zaragoza and Institut de Recerca I Tecnologia Agroalimentaries. Ed: J.L Molina- Cano and J. Brufeu. No:20, pp:75-85, 1991.
  • 6. Berglund P.T., E.T. Holm and C.E. Fastnaught Hulless barley; Potential for food use. Barley Newsletter 35:86,1991
  • 7. Xue Q., C.W. Newman, C.F. McGuire and R.K. Newman, d-glucan content and viscosity of barieys. Barley Newsletter 33:159,1989.
  • 8. Bhatty R.S. and B.G. Rossnagel, jS-glucan content of barleys and their roller-milled barley bran and flour products. Barley Newsletter. 36:163-165, 1992.
  • 9. Kırkpınar F., AM Taluğ, R. Erkek ve F, Sevgican, Arpa temeline dayah etlik civciv karma yemlerine enzim ilavesinin besin maddelerinden yararlanma üzerine etlileri. 1. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-7 Şubat 1996, Antalya Ak.Ü. Zir. Fak. Zootekni Bölümü s. 84-89,1996.
  • 10. Newman C.W. and R.K. Newman, Nutritional quality of barley for livestock and poultry feed. Barley Newsletter 33:142,1989.
  • 11. Bhatty R.S., Total and solubletf-glucan content ofhulless barley, Barley Newsletter 33:141,1989.

Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi

Yıl 1996, Cilt: 9 Sayı: 1, 138 - 151, 01.12.1996

Öz

Tek midelilerin beslenmesinde arpa özellikle kümes hayvanlarında ve domuzlarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte arpada bulunan β-glukanlar, kümes hayvanlarında ve domuzlarda, arpanın sindirilebilirliğini azaltarak, bir antibesleme faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bu polisakkaritin yapısı ve diğer özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, β-glukanaz aktivitesine sahip enzimler ile arpanın besleme değerini geliştirmek mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, bir arpa ıslah programı geliştirmek için β-glukanların yapısı ve diğer özellikleri ile β-glukan formları ve onlan parçalayan β-glukanaz aktivitesine sahip enzimlerin tek midelilerde etkisi ve değişik analiz metodlan gözden geçirilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Brufeu J. and M. Francesch, Nutritional effects of bailey application in monogastric feeding. In: New Trends In Barley Quality For Malting And Feeding. Proceedings of The Barcelona / Spain Seminar 15-16 November 1990 Organized By C. I.EE AML- Mediterranean Agronomic Institute of Zaragoza and Ihstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries. Ed: J.L. Molina-Cano and J.Brufâu. No:20, pp:63-74,1991.
  • 2. Çelik S. ve H. Köksel, Arpa d-glukanlannın fizikokimyasal özellikleri, teknolojik ve besinsel önemleri. IH. Arpa Malt Sempozyumu, 5-7 Eylül 1995, Konya. Anadolu Biracılık, Malt ve Gıda Sanayi A.Ş. Bildiriler, s.357-371,1995,
  • 3. Xue Q., C.F. McGuire, C.W. Newman and R.K. Newman, Viscosity of d-glucan fractions extracted from barley genotypes. Barley Newsletter 34:85, 1990.
  • 4. Xue Q., R.K. Newman, C.W. Newman and C.F. McGuire, Waxy gene effects on dietary fiber, d-glucan content and viscosity of barleys. Barley' Newsletter 34:89,1990.
  • 5. Perez-Vendrell AM. and M. Francesch, Analytical methods to evaluate barley quality for monogastrie nutrition, in: New Trends In Barley Quality For Malting And Feeding. Proceedings of The Barcelona / Spain Seminar 15-16 November 1990. Organized By C.ITIE, AM- Mediterranean Agronomic Institute of Zaragoza and Institut de Recerca I Tecnologia Agroalimentaries. Ed: J.L Molina- Cano and J. Brufeu. No:20, pp:75-85, 1991.
  • 6. Berglund P.T., E.T. Holm and C.E. Fastnaught Hulless barley; Potential for food use. Barley Newsletter 35:86,1991
  • 7. Xue Q., C.W. Newman, C.F. McGuire and R.K. Newman, d-glucan content and viscosity of barieys. Barley Newsletter 33:159,1989.
  • 8. Bhatty R.S. and B.G. Rossnagel, jS-glucan content of barleys and their roller-milled barley bran and flour products. Barley Newsletter. 36:163-165, 1992.
  • 9. Kırkpınar F., AM Taluğ, R. Erkek ve F, Sevgican, Arpa temeline dayah etlik civciv karma yemlerine enzim ilavesinin besin maddelerinden yararlanma üzerine etlileri. 1. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 5-7 Şubat 1996, Antalya Ak.Ü. Zir. Fak. Zootekni Bölümü s. 84-89,1996.
  • 10. Newman C.W. and R.K. Newman, Nutritional quality of barley for livestock and poultry feed. Barley Newsletter 33:142,1989.
  • 11. Bhatty R.S., Total and solubletf-glucan content ofhulless barley, Barley Newsletter 33:141,1989.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bülent Uzun Bu kişi benim

Sadık Çakmakçı Bu kişi benim

M. İlhan Çağırgan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uzun, B., Çakmakçı, S., & Çağırgan, M. İ. (1996). Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 9(1), 138-151.
AMA Uzun B, Çakmakçı S, Çağırgan Mİ. Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1996;9(1):138-151.
Chicago Uzun, Bülent, Sadık Çakmakçı, ve M. İlhan Çağırgan. “Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi Ve Analizi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 9, sy. 1 (Aralık 1996): 138-51.
EndNote Uzun B, Çakmakçı S, Çağırgan Mİ (01 Aralık 1996) Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 9 1 138–151.
IEEE B. Uzun, S. Çakmakçı, ve M. İ. Çağırgan, “Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 9, sy. 1, ss. 138–151, 1996.
ISNAD Uzun, Bülent vd. “Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi Ve Analizi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 9/1 (Aralık 1996), 138-151.
JAMA Uzun B, Çakmakçı S, Çağırgan Mİ. Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1996;9:138–151.
MLA Uzun, Bülent vd. “Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi Ve Analizi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 9, sy. 1, 1996, ss. 138-51.
Vancouver Uzun B, Çakmakçı S, Çağırgan Mİ. Tek Mideli Hayvanlarda Arpa β-Glukan İçeriğinin Besleme Değerine Etkisi ve Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1996;9(1):138-51.