Bu araştırma, Türkiye hayvancılığında önemli bir yere sahip olan Burdur süt sığırcılığının bazı sorunlarının olabileceği düşünülerek planlanmıştır. Çalışma, yöreyi en iyi temsil edebilecek 340 işletmede, yüz yüze doldurulan anketlede yürütülmüştür.
Elde edilen sonuçlara göre, Burdur genelinde küçük işletmeler çoğunlukta olup bunların büyük kısmında hayvanlar için uygun ahır ortamı sağlanamamaktadır. Yem bitkileri ekimi ve kaba yem üretimi yetersizdir. Hastalıklar konusunda gerekli bilgi ve deneyimlere sahip değildirler. Aynca ürünlerini pazarlama, yapay tohumlama ve parasal destek konularında bazı sorunlarla karşı karşıyadırlar.
This study was carried out in order to determine the problems of the dairy cattle productions in Burdur province and to raise some suggestions to solve them. A total of 340 farms selected to represent the region at the best level were evaluated through the spedal inquiries fullfilled together face to fece with the farmers.
Data obtained from the inquiries collected from the farmers indicated that most of the farms were small in scale; most of them were not able to provide proper stable conditions; were not efficient in terms of feed and fodder production; were suflfering the shortage of technical information and experience in animal diseases. Besides, they have important problems in marketing, artifical insemination service and financial subsidies.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 9 Sayı: 1 |