BibTex RIS Kaynak Göster

ELAZIĞ YÖRESİ SOFRA ADABINDAN MİSAFİR AĞIRLAMAYA TÜRK HALK GELENEKLERİ VE İNANIŞLARI

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 3, 261 - 267, 01.05.2014

Öz

Elazığ yöresi, halk mutfağından, gelenek göreneklerine kadar kültürel değerlerine sahip çıkmış, gelenekselliğini en canlı şekilde yaşatmaya çalışmış illerimizden birisidir. Binlerce çeşit yemeği ile damak tadımıza hitap eden Elazığ, uğramadan geçilmemesi gereken bir lezzet ilidir. Çorbasından erişte, tarhana, katma karıştırma, ayranlı çorba, kurutlu çorba, kellecoş, loik çorbası, tutmaç çorbası, döğme çorbası, omaçlı çorba vb. gibi ekmeğine tandır ekmeği, taş ekmeği, açık ekmek, sac ekmeği, çekme ekmek, peynirli ekmek, yağlı ekmek, yufka petil ekmeği, nohut ekmeği, açık ekmek, fodula vb. gibi pilavından tirit, keşkek, bulgur pilavı, muhaşerli pilav, erişte pilavı, batma, sulu pilav vb. gibi yemeğine sırın, borani, pirpirim boranisi, yoğurtlu köfte, kındikli köfte, bumbar dolması, içli köfte, tavşan gömmesi, güveç, karnıyarık, süslü fidoş, etli kofikli dolma, ışkınlı yemek, kenger yemeği, kuzu kulağı yemeği, kadın budu köfte, söğürtme, mıhlama vb. gibi kadar pek çok yemek çeşidine sahip olan Elazığ, Anadolu’nun zengin halk mutfağında ilk sıraları almaktadır. Şenocak 2002: 388-423

Kaynakça

  • Şenay Adsız (2011), Baskil (Elazığ) İlçesindeki Yaygın Halk İnanışları, Elazığ, (Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Tezi).
  • Servet Kaya (2010), Elazığ (Kovancılar) Halk İnanışları ve Halk Hekimliği Örnekleri, Elazığ, (Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Tezi).
  • Miray Ünsal (2012), Elazığ Folklorundan Örnekler, (Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Tezi).
  • İshak Sunguroğlu (1968), Harput Yollarında I-II-III-IV, İşaret Yayınları, İstanbul.
  • Ebru Şenocak (2002), “Elazığ Mutfağı ve Yöresel Yemekleri”, Yemek Kitabı (Tarih-Halkbilimi-Edebiyat), (haz. Sabri Koz), Kitabevi Yayınları, 388-423.
  • Esma Şimşek (2010), “Türk Halk Anlatılarında Misafirperverlik Olgusu ve PsikoSosyal Açıdan Değerlendirilmesi” Uluslararası Türk Dilinin ve Edebiyatının Yayılma Alanları Bilgi Şöleni, 7-9 Ekim 2010, Kayseri, s. (Basım aşamasındadır).
  • Abdullah Taşkın (1997), Kuyulu Köyü (Elazığ) Monografyası, Elazığ (Fırat Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Lisans Tezi)

ELAZIĞ YÖRESİ SOFRA ADABINDAN MİSAFİR AĞIRLAMAYA TÜRK HALK GELENEKLERİ VE İNANIŞLARI

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 3, 261 - 267, 01.05.2014

Öz

Kaynakça

  • Şenay Adsız (2011), Baskil (Elazığ) İlçesindeki Yaygın Halk İnanışları, Elazığ, (Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Tezi).
  • Servet Kaya (2010), Elazığ (Kovancılar) Halk İnanışları ve Halk Hekimliği Örnekleri, Elazığ, (Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Tezi).
  • Miray Ünsal (2012), Elazığ Folklorundan Örnekler, (Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Tezi).
  • İshak Sunguroğlu (1968), Harput Yollarında I-II-III-IV, İşaret Yayınları, İstanbul.
  • Ebru Şenocak (2002), “Elazığ Mutfağı ve Yöresel Yemekleri”, Yemek Kitabı (Tarih-Halkbilimi-Edebiyat), (haz. Sabri Koz), Kitabevi Yayınları, 388-423.
  • Esma Şimşek (2010), “Türk Halk Anlatılarında Misafirperverlik Olgusu ve PsikoSosyal Açıdan Değerlendirilmesi” Uluslararası Türk Dilinin ve Edebiyatının Yayılma Alanları Bilgi Şöleni, 7-9 Ekim 2010, Kayseri, s. (Basım aşamasındadır).
  • Abdullah Taşkın (1997), Kuyulu Köyü (Elazığ) Monografyası, Elazığ (Fırat Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Lisans Tezi)
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Ebru Şenocak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şenocak, E. (2014). ELAZIĞ YÖRESİ SOFRA ADABINDAN MİSAFİR AĞIRLAMAYA TÜRK HALK GELENEKLERİ VE İNANIŞLARI. AKRA Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi, 2(3), 261-267.

Evliya Çelebi Mahallesi Hatboyu Caddesi, No: 2/2 TUZLA / İSTANBUL Tel: +90 532 732 00 21 (Türkçe İletişim) Tel: +90 533 578 27 54 (For English)  Tel: +90 545 933 24 14 (Pour le Français), akrajournal@gmail.com 18436 18471

14035    14036    14037     14038  16497  16571

16772      download  18435 19333