Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 16 Sayı: 1, 186 - 191, 30.04.2015

Öz

Antimikrobiyal duyarlılık testleri, antimikrobiyal ajanın belli bir bakteri türüne karşı in‐vitro etkinliğini
saptamak amacıyla uygulanan testlerdir. Bu çalışmanın amacı görüntü işleme teknikleri ile farklı
antibiyotik gruplarının   Disk Difüzyon Test'i sırasında bakterilere karşı gösterdiği davranışı zamana göre
incelemektir. Bu sayede hem nicel veriler elde edilmiş hem de kontaminasyon problemlerinin önüne
geçilmiş  olacaktır. Bu çalışma ile antibiyotikler ve bakteri gruplarının    etkileşimi belirlenerek
mikrobiyolojik çalışmalar için alternatif değerlendirme metodunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu
çalışmada Escherichia Coli (E. coli)   suşlarının 24 saat inkübasyonu boyunca görüntüleri alınmış  ve
kaydedilmiştir. E. coli suşlarının üremelerinin gözlemlenmesi 20. saat ve sonrasında gerçekleşmiştir. E.
Coli bakterisi Cl antibiyotiğine karşı dirençli, Zox ve C antibiyotiklerine karşı duyarlı olduğu tespit
edilmiştir. En yüksek duyarlılık seviyesi C antibiyotiği için belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre
zaman aralığı (20‐24 saat) boyunca ölçüm çaplarında büyük bir değişim gözlemlenmemiştir. Bu yüzden
Disk difüzyon metodunun uygulandığı çalışmalarda 24 saat inkübasyon beklenmeksizin bakterinin
üreme hızına bağlı olarak duyarlılık‐dirençlilik durumları belirlenebilir. Bu sonuç DDT yöntemi için daha
kısa sürede test sonuçlarına ulaşabileceğini göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uğur Fidan

Nurgül Özmen Süzme Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi 7 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Fidan, U., & Süzme, N. Ö. (2015). Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(1), 186-191. https://doi.org/10.5578/fmbd.25244
AMA Fidan U, Süzme NÖ. Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Nisan 2015;16(1):186-191. doi:10.5578/fmbd.25244
Chicago Fidan, Uğur, ve Nurgül Özmen Süzme. “Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 16, sy. 1 (Nisan 2015): 186-91. https://doi.org/10.5578/fmbd.25244.
EndNote Fidan U, Süzme NÖ (01 Nisan 2015) Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 16 1 186–191.
IEEE U. Fidan ve N. Ö. Süzme, “Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 1, ss. 186–191, 2015, doi: 10.5578/fmbd.25244.
ISNAD Fidan, Uğur - Süzme, Nurgül Özmen. “Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 16/1 (Nisan 2015), 186-191. https://doi.org/10.5578/fmbd.25244.
JAMA Fidan U, Süzme NÖ. Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2015;16:186–191.
MLA Fidan, Uğur ve Nurgül Özmen Süzme. “Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 1, 2015, ss. 186-91, doi:10.5578/fmbd.25244.
Vancouver Fidan U, Süzme NÖ. Escherichia Coli Bakterisinin Antibiyotik Duyarlılığının Görüntü İşleme Teknikleriyle Belirlenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2015;16(1):186-91.


Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.