Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VYGOTSKY’NİN YENİDEN DE ĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2006, Cilt: 8 Sayı: 2, 269 - 292, 23.05.2006

Öz

ÖZET
Öğrenme konusunda koşullanmacı-davranışçı teoriler güncelliklerini yitirince bilişsel esaslı teorilerde önemli gelişmeler sağlandı. Bilişsel esaslı teorilerde de önceleri Piaget’nin zihinsel gelişim ve öğrenme anlayışı son derece aktüel iken, son zamanlarda geliştirilen birçok bilişsel öğrenme teorisi alanında -aslında çok eskilerde kalmış- Vygotsky’nin fikirleri de tekrar güncellik kazandı.
Bu çalışmada önce Vygotsky’nin öğrenme ve eğitim alanındaki fikirleri -Piaget ile çatışma noktaları da göz önüne alınarak- ortaya konmaktadır. Bu arada Vygotsky düşüncelerinin uygulama alanları üzerinde durulmuştur. Son olarak da etkinliğini giderek arttıran teknik ve sanal ortamda (çevrede) Vygotsky fikirlerinin nasıl değerlendirileceği üzerinde yorumlarımız verilmektedir.
Teknoloji zengin ortamlarda ve internetin sağladığı yaygın ve etkin iletişim ağı içinde Vygotsky düşüncelerine yeni ufuklar açılmakta ve teori yeniden şekillendirilmek zorunda kalınmaktadır. Bu şekillendirme hem eğitimin bütün kademelerinde hem de bütün öğrenen organizasyonlarda etkin olarak kullanılabilir düşüncesindeyiz.

Kaynakça

  • Ashman, Adrian F. Ve Conway, Robert N.F. (Ed) (1997). Introduction to Cognitive Education: Theory and Applications. Florance, NY: Routledge Bruner, Jerome. (1996). The culture of education. Cambridge: Harvard
  • Çeçen, A. Rezzan. Vygotsky'nin sosyokültürel perspektifi ışığında bilişsel gelişime katkıları. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 19,2000. 21-25 Dixon-Krauss, L. (1996). Vygotsky in the classroom: Mediated literacy instruction and assessment. White Plains, NY: Longman.
  • Illich, Ivan (1985). Okulsuz Toplum (çev. T.B.Üstün). Ankara: Birey ve Toplum yay. Kerr, Stephen T. Why Vygotsky? The Role of Theoretical Psychology in Russian Education Reform (Internet Mart 2005: http://faculty.washington.edu/stkerr/whylsv.html )
  • Lindblom, Jessica; Tom Ziemke. Social Situatedness: Vygotsky and Beyond. www.lucs.lu.se/ftp/pub/LUCS_Studies/LUCS94/Lindblom.pdf (2005 Mart) Nelson, C. E. (1996). Student diversity requires different approaches to college teaching, even in math and science. American Behaviorist Scientist, 40(2), 165-176. Öncü, Türkan. Lev S. Vygotsky'nin Gelişim Kuramı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi. 1-2,1999. 227-236
  • Palmer, Joy; L.Bresler, D.E.Cooper (Ed)(2001) Fifty Modern Thinkers on Education: From Piaget on the Present Day. Florance NY, Routledge. Piaget, J. (1962) Comments on Vygotsky’s critical remarks concerning ‘The Language and Thought of the Child’, and ‘Judgment and Reasoning in the Child’ (Cambridge Massachusetts, The M.I.T.).
  • Piaget, Jean (1939). Çocukta Hüküm ve Muhakeme. (Çev. S. Esat Siyavuşgil). İstanbul: Devlet Basımevi.
  • Piaget, Jean. Eğitim Nereye Gidiyor? Anlamak Keşfetmektir (çev. A.K.Aslan, İ.Dönmezer). İzmir: Ege Üniversitesi Yay. 1993.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Psikodilbilim (Konuşma Üretimi ve Anlama dahil)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Ergün

Yayımlanma Tarihi 23 Mayıs 2006
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ergün, M. (2006). VYGOTSKY’NİN YENİDEN DE ĞERLENDİRİLMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 269-292.