Erzurum ili hayvancilik potansiyeline sahip olmasina ragmen, besiye alinan hayvanlarda
verim düzeyi ve besicilik geliri oldukça düsüktür. Erzurum ili sigir besiciligi
isletmelerinde basarisizliga neden olan faktörleri farkli disiplinlerde arastiran önceki çalismalar
ile anket verilerini dikkate alan bu çalisma, bir bütün olarak basarisizlik nedenlerini
degerlendirmektedir. 2002 yilinda arastirma bölgesinden toplanan birincil verilere
deskriptif analizler uygulanarak ana problemlerin düzeyleri belirlenmistir. Çali.sma sonuçlarina
göre; incelenen sigir besiciligi isletmelerinin basarisizliginda isgücünün yogun
kullanimi, besi materyali kalitesinin düsük, besi süresinin yasli hayvanlarda uzun
ve genç hayvanlarda kisa olmasi, kullanilan rasyondaki kesif yem miktarinin az ve besleyici
olmayan kaba yemli rasyonlarin tercih edilmesi, hayvan barinaklarinin ilkel ve
hijyen sartlarindan uzak olmasi ve üreticilerin besleme teknikleri konusundaki bilgi yetersizlikleri
etkili faktörlerdir. Karli sigir besiciligi ni negatif bir sekilde etkileyen faktörler,
karli sigir besiciligine sahip olmak için elemine edilmelidir.
Faktörler Sığır Besiciliği Tarım İşletmesi İşletme Kapasitesi
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 15 Sayı: 2 |