This study was conducted to determine the effect of
vacuum packing and corn (Zea mays)
zein edible film coating on shelf life of Atlantic bonito, (Sarda sarda Bloch, 1793), stored in
refrigerator temperature. KV (control vacuum) vacuumed without any procedure, Z
(zein) group is coated with zein, and ZV (zein+vacuum) group is vacuum-coated
after being coated with zein. To determine shelf life, proximate composition
analyzes, sensory analysis, chemical quality control analyzes (total volatile
basic nitrogen, TVB-N and thiobarbituric acid, TBA analyzes), water activity,
microbiological analyzes (total mesophilic aerobic bacteria, TMAB and total
psychrophilic aerobic bacteria, TPAB analyzes) were performed in two replicates
and three parallels. At the end of the study, the shelf life of Atlantic bonito
was determined to be 6 days for Z group, 9 days for KV group and 13 days for ZV
group.
Bu çalışma, yenilebilir mısır (Zea mays) zeini filmiyle kaplama ve vakum paketlemenin buzdolabında
depolanan palamut balığı, (Sarda sarda Bloch,
1793) raf ömrüne etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. KV (kontrol vakum)
grubu hiçbir işlem uygulanmaksızın vakumlanmış, Z (zein) grubu zein ile
kaplanmış, ZV (zein+vakum) grubu ise zeinle kaplandıktan sonra vakumlanmış
gruplardır. Raf ömrünü belirlemek için, besin bileşimi analizleri, duyusal
analiz, kimyasal kalite kontrol analizleri (total volatil bazik azot, ve
tiyobarbitürik asit), su aktivitesi, mikrobiyolojik analizler (toplam mezofilik
aerobik bakteri ve toplam psikrofilik aerobik bakteri) iki tekerrür ve üç
paralelli olarak yapılmıştır. Deneme sonunda, raf ömrünün Z grubu için 6 gün,
KV grubu için 9 gün ve ZV grubu için ise 13 gün olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 14 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 2 |