1971 yılında Almanya’nın Krefeld şehrinde doğdu. İlköğrenimine burada başladıktan sonra 1984 yılında İstanbul’a yerleşerek öğrenimine burada devam etti. 1991 yılında kaydolduğu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1996’da mezun oldu. Aynı yıl Rize-İkizdere’de öğretmenlik görevine atandı. 1999 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Sahâbe Coğrafyası” adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı, Hadis Bilim Dalı’na doktora öğrencisi olarak kabul edildi. 2005 yılında “İbnü’l-Kattân’ın Hadis Anlayışı” adlı teziyle doktorasını tamamladı. 2015 yılında doçent olmuştur.
MEB’e bağlı olarak 2005-2008 yılları arasında İsviçre’de öğretmenlik yaptı. 2011-2015 yılları arasından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, 2015-2017 yılları arasında Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Halen Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. olarak görev yapmaktadır. İyi derecede Almanca ve Arapça bilmektedir.
Çanakkale’de doğdu (1970). Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Arapça Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi (1987-1990). Ürdün Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans yaptı (Amman, 1991-1995). Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalında doktorasını tamamladı (1996-2001). Çalışması Arap Romanında Türkler adıyla yayımlandı (2006, 2014). McGill Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi (Kanada, 2008-2010). Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalında göreve başladı (2011). Dil Bilimlerinin Sınıflandırılması, (el-Metâlib el-ilâhiyye fi mevzûât el-ulûm el-luğaviyye), Tokatlı Hasanoğlu Lütfullah [Molla Lütfi], (Tenkitli metin, inceleme) adlı çalışması yayımlandı (2013). Örnek bir genç Olmak XVII yüzyılda İshak Tokadi’nin Nazmu’l-ulum adlı eserinde zihniyet ve ilimler adlı çalışması yayımlandı (2020). İbnü'l-Ekfani'nin Düşüncesinde Ahlak, Siyaset ve Firaset adlı eseri İhsan Fazlıoğlu ile birlikte yayımladı (2022). Halen Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.
Şükran Fazlıoğlu, Osmanlı Dönemi Arap dili ve eğitimi, klasik ve modern dönem Arap edebiyatındaki Türk imajı ve Arap edebiyatı tarihi konusundaki çalışmalarını sürdürmektedir.
Ordu’nun Aybastı ilçesinde doğan Ümit Toru, Ordu İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde eğitimine devam etti. Lisans öğreniminin ardından 2005-2013 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen ve idareci olarak çalıştı. Bu esnada yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sürdürdü. Prof. Dr. Sönmez Kutu danışmanlığında Ankara Üniversitesi’nde yaptığı yüksek lisansını 2006 yılında, Prof. Dr. Ali Avcu danışmanlığında Cumhuriyet Üniversitesi’nde yaptığı doktorasını da 2017 yılında tamamladı. Doktora eğitimi devam ederken 2013 yılında Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Doktorasının ardından yine aynı fakültede Kelam ve İtikadi İslam Mezhepleri Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. 2022 yılında da doçent oldu. Amasya Üniversitesi’nde akademik faaliyetlerini sürdüren yazarın daha çok mezhepler arası ilişkileri etkileyen temel faktörler, mezhepler arası algı ve söylem sorunları, Mezhepler Tarihi’nde makâlât gelenekleri ve İslam Mezhepleri Tarihi’nde akılcı anlayışın doğuşu üzerine yoğunlaşmış kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.
1981’de Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesinden mezun oldu (2003). G.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Abdülkerim b. Ali el-Irâkî ve Tefsirdeki Metodu” adlı çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı (2006). 2011’de Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Tefsir Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak intisap etti. Doktorasını Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Muhyiddîn İbnü’l-Arabî’de İşârî Tefsir” isimli teziyle tamamladı (2016). Bu süreçte bir yandan da Şubat 2013 itibariyle başlayan İSAM Araştırmacı Yetiştirme Programı kapsamında eğitim aldı. Ekim 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında Ürdün/Amman’da dil ve alan çalışmalarında bulundu. “Molla Câmî Tefsiri -Eleştirmeli Metin, Çeviri” ve “Tertîbu’l-Kur’ân -Kur’ân’ın Âyet ve Sûre Düzeni” isimli çalışmaların yanı sıra özellikle işârî tefsir ve Kur’ân tarihi alanında çalışmalarına devam etmektedir. Hâlen Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Dergimizde makale değerlendirme süreci, çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir. Hakem isimleri kesinlikle gizli tutulmaktadır.
Amasya İlahiyat Dergisi-Amasya Theology Journal Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.