Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE VERGİ SUÇLARıNDA GÖRÜNÜRDE BİRLEŞME (FİKRİ İÇTİMA)

Yıl 1988, Cilt: 6 Sayı: 1, 435 - 447, 30.06.1988

Öz

Vergi yiilkümlüsü veya sorumlulannca işlenen, kimi zaman devleti vergi kaybına uğrararı veya biçimsel yükümlülüklere uymamak suretiyle kamu düzenini ihlal eden, kanuni tarife uygun fiillere vergi suçu denilmektedir. Türk Vergi Sistemi içinde yer alan vergi suçları ve cezaları ile genel hükümler Vergi Usul Kanununda (V.U.K) düzenlenmiştir. Bu genel hükümlerelen biri de görünürde birleşme (fikri içtima) dir. Görünürde birleşme bir genel ecza hukuku 'kaidesi olmakla birlikte, bu ad altında olmasa bile V.U.K'da da düzenlenmiştir.  Ancak bu düzenleme, Türk Ceza Kanunundaki (T.C.K.) gibi genel bir hüküm konulmak suretiyle değil, olaylar teker teker gösterilmek suretiyle düzenlenmiştir. Ayrıca vergilerin kamu gelirleri içerisindeki önemli yeri, özel usulsüzlük gibi bazı vergi suçlarının vergilendirmedeki önemi ve verilecek ceza ile devlete daha çok kamu geliri sağlama gibi düşüncelerle bu düzenleme T.C.K.daki görünürde birleşme hükümlerinden büyük ayrıcalıkları göstermektedir.
Bu çalışmamızda öncelikle görünürde birleşme konusunu T.C.K.daki ilke ve yaklaşımlardan yararlanarak tanımlamaya çalışacağız. Bu tanımlamadan hareketle, V.U.K.da düzenlenmiş görünürde birleşme olarak nitelendirilebilecek hükümleri inceleyeceğiz, Daha sonra görünürde birleşmeninhukuki mahiyeti, görünürde birleşmenin şartlarını, ayrıca görünürde birleşme şartlarına uymakla birlikte ayrı ayrı ceza verilen halleri, son olarak da vergi suçlarında görünürde birleşme halinde verilecek cezanın tespiti üzerinde duracağız.

Kaynakça

  • DÖNMEZER, Sulhi-ERMAN, Sahil', Nazari ve Tatbiki Ceza Hukuku, Umumi Kısım c.n, B.S, Fakülteler Matbaası, İstanbul 1971.
  • ERGİNAY, Akif, Türkiye Cumhuriyeti Dönemi Vergi, Resim ve Harç Kanunları 1920·1977, C.I-II, Elif Matbaacılık Sanayii, Ankara, 1977.
  • EREM, Faruk, Umanist Doktrln Açısından Türk Ceza Hukuku, Genel Hükümler C.I, B.l 1, Sevinç Matbaası, Ankara, 1976.
  • ERMAN, Sahir, «Türk Vergi Hukukunda Yer Alan Ceza Hukukuna Ait Prensipler», M.E.K., 15. Seri, Sertnet Matbaası, İstanbul, 1968.
  • HIZLI, Yılmaz, Türk Vergi Hukukunda Kaçakçılık Suçu, Kazancı Matbaacılık Sanayii, Ankara, 1984.
  • İÇEL, Kayıhan, «Fikri İçtima Üzerine Bir İnceleme», İ.Ü.H.F.M., C,XXX 8.1-2, Sermet Matbaası, İstanbul, 1964.
  • KOCAHANOĞLU, Osman Selim, Vergi Suçları, Cezaları ve Kurtulma Yolları, Genişletilmiş 2.B, Yaylacık Matbaası, İstanbul, 1983.
  • KUNTER, Nurullah, «Fikri İçtlma Sebebiyle Suçların Birleştirilmesi », (Mahkeme İçtihatları), tÜ.H.F.M. C'xIV, S. 1-2, İsmail Aikgün Matbaası, İstanbul, 1948.
  • MUTLUER, M. Kamil, Vergi Ceza Hukuku, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Basırnevi, Eskişehir, 1979.
  • TURGAY, Recep, Vergi Usul Kanunu ve Tatbikatı, C.II B.3, N.Uycan Basım Sanayii A.Ş., İstanbul, 1978.
  • YÜCEL, Necrni, N., Tatbikatta Vergi Cezaları, İrıkılap Kitabevi, İstanbul, 1955.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hasan Hüseyin Bayraklı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 1988
Gönderilme Tarihi 1 Şubat 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bayraklı, H. H. (1988). VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE VERGİ SUÇLARıNDA GÖRÜNÜRDE BİRLEŞME (FİKRİ İÇTİMA). Anadolu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 435-447.

88x31.png
Bu eser 2023 yılından itibaren Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.