Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI

Önemli Not: Yeniden yapılanma sürecinde olan Dergimizin yayın ilkeleri ve politikalarında değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda Dergimizin yazım kurallarında yeni düzenlemeler sağlandığından, alan editörlerimizin, hakemlerimizin ve yazarlarımızın bu düzenlemeler üzerinde özenle durması beklenmektedir.

- Dergimizde araştırma makaleleri, derlemeler ve kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Makaleler, özgünlük, bilime katkı, yazım dili, makale türü gibi kriterlere göre editör tarafından incelemeye tabi tutulmaktadır. Eğer dergi kurulu alan editörleri veya hakemler tarafından makale türünün yazarların belirttiğinden farklı bir türde olduğu konusunda hemfikir olursa dergi kurulu olarak, yazarlarla görüşülerek makalenin türünü değiştirme veya iade etme hakkına sahiptir.

- Lisansüstü tezden üretilen çalışmalarda öğrenci tezden üretilen ürünlerde yazar olma hakkından feragat edemez ya da ismi çalışmadan çıkartılamaz. Ancak danışman (veya var ise yasal ikinci danışman) ve tez çalışmasında katkısı olanlar, tezden üretilen çalışmalarda hak sahipliğinden (yazar olmaktan) feragat edebilir. Hak sahipliğinden feragat eden kişilerin “Yazarlıktan Feragat Etme Formu”nu doldurarak ve ıslak imzası ile imzalanıp taratılmış halinin dergi editör ve yayın kuruluna e-posta aracılığıyla gönderilmesi gerekmektedir.

- Dergi Yayın Kurulu, intihal politikası açısından aşağıdaki kuralları benimsemiştir:
    • Benzerlik oranı %15'den fazla olan (kaynakça hariç) makaleler değerlendirilmeye alınmadan reddedilir.
    • Sadece benzerlik oranı %15 ve altındaki (kaynakça hariç) makaleler inceleme sürecine alınır.
    • Yukarıda belirtilen kurallar, Dergiye makale yükleyen tüm yazarlar tarafından kabul edilmiş demektir.

- Çalışmaların dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır. Türkçe çalışmalarda İngilizce başlık da yer almalıdır. Başlıkların Türkçe ve İngilizce adı yatay olarak ortalanmalıdır. Başlıklar, Times New Roman yazı karakterinde ve 13 punto harf boyutunda, büyük harflerle yazılmalıdır.

- Çalışmada en az 100 en çok 150 kelime uzunluğunda Türkçe ve İngilizce “Özet (Abstract)” bölümü ve en az 3 en fazla 5 tane anahtar kelime (keywords) bulunmalıdır. Çalışma en az iki adet JEL Kodu içermelidir. JEL Kodlar için bakınız. Özet, anahtar kelime ve kodların başlıkları kalın (bold), sola dayalı, sadece ilk harfi büyük olmalıdır. Times New Roman yazı karakterinde ve 10 punto harf boyutunda, tek satır aralığında düzenlenmelidir.

- Çalışma, Microsoft Word, Google Docs ya da Libre Office programlarında yazılabilir. Sisteme Microsoft Word (.doc veya .docx uzantılı) formatında yüklenmelidir. Sayfa tasarımları dosya yüklenmeden önce kontrol edilmelidir.

- Çalışmadaki noktalama işaretlerinin kullanımıyla sözcük ve kısaltmaların yazımında Türk Dil Kurumu (TDK) Yazım Kılavuzu temel alınmalı ve Türkçe'nin kullanımıyla ilgili gereken kontroller yapılmış olmalıdır.


- Sayfa düzeni ayarları üst 2,5 cm, sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm, alt 2,5 cm. olarak belirlenmelidir. Paragraflar arasında 1 satır (12 nokta-nk) boşluk bırakılmalıdır. Her paragraf, soldan 1 cm içeriden başlamalıdır.

- Metin içerisindeki başlıklara numara vermeyiniz. Yazınızda en fazla üç düzey başlık kullanınız. 

        * Birinci Düzey Başlık: Sola dayalı, kalın (bold) ve tamamı büyük harf olmalıdır.

        * İkinci Düzey Başlık: Sola dayalı, kalın (bold) ve her sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır.

        * Üçüncü Düzey Başlık: Sola dayalı, kalın (bold) ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır.

- Metin, Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto harf boyutunda yazılmalıdır. Metin, 1,5 satır aralığında iki yana yaslanmış olmalıdır.

- Çalışmanın sayfa sayısı kaynakça dahil 30'u geçmemelidir. Sayfa numaraları sayfa altında ve ortada yer almalıdır.

- Çalışma, araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır. İntihal tespit yazılımı (Turnitin, iThenticate vb.) kullanılarak alınan özgünlük raporu makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Araştırmada “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; makalenin “Yöntem” bölümünde Etik Kurul onayına ilişkin bilgiler (etik kurulun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) belirtilmelidir. Etik kurul onayı olmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmamaktadır. 

- Çalışmada yer alan Tablo ve Şekillerin başlıkları sola dayalı ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır. Kaynakları var ise Tablo ve Şekillerin hemen altında yer almalıdır.
(Örneğin; Tablo 1: Araştırmada kullanılan değişken türleri ve sınıflaması) Denklem numaraları kullanıldıysa sağa dayalı olarak parantez içerisinde verilmelidir. 

- Kaynakçada yer alan tüm kaynaklara çalışma içerisinde atıf verilmiş olmalıdır. Çalışmada metin içi atıflar dipnot olarak verilmemeli, aşağıdaki biçimsel kurallara uygun olarak atıflar yazılmalıdır:

• Tek yazarlı kaynağın metin içi gösterimi; “(yazarın soyadı, yayın yılı)” veya “(yazarın soyadı, yayın yılı, s. sayfa numarası)” biçimindedir.
• İki yazarlı kaynağın metin içi gösterimi; “(1. yazarın soyadı ve 2. yazarın soyadı, yayın yılı)” veya “(1. yazarın soyadı ve 2. yazarın soyadı, yayın yılı, s. sayfa numarası)” biçimindedir. İki yazarlı kaynakta yazarlar arasında “ve” kullanılır.
• Üç, dört ve beş yazarlı çalışmalara gönderme yapılırken sadece metin içindeki ilk göndermede tüm yazarların soyadları verilir. Diğer göndermeler için ilk yazarın soyadının yanına ve diğerleri (vd.) ifadesi eklenmelidir.
•Altı ve daha fazla yazarlı çalışmalara gönderme yapılırken ilk ve takip eden göndermelerde ilk yazarın soyadının yanına ve diğerleri ifadesi eklenmelidir.



Cümle içi ilk atıf
Cümle içi takip eden atıf(lar)
Cümle sonu ilk atıf
Cümle sonu takip eden atıf(lar)
Tek yazarlı kaynak
Hull (2018)
Hull (2018)
(Hull, 2018, s. 21)
(Hull, 2018, s. 21)
İki yazarlı kaynak
Chance ve Brooks (2010)
Chance ve Brooks (2010)
(Chance ve Brooks, 2010, s. 150)
(Chance ve Brooks, 2010, s. 150)
Üç, dört ve beş yazarlı kaynak
Bakshi, Kapadia ve Madan (2003)
Bakshi vd. (2003)
(Bakshi, Kapadia ve Madan, 2003, s. 3)
(Bakshi vd., 2003, s. 3)
Altı ve daha fazla yazarlı kaynak
Modigliani vd. (1998)
Modigliani vd. (1998)
(Modigliani vd., 1998, s. 10)
(Modigliani vd., 1998, s. 10)
Kurum yazarlı kaynaklar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB, 2020)
TCMB (2020)
(Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası [TCMB], 2020, s. 5)
(TCMB, 2020, s. 5)


- Gönderilen makalelerin ilk sayfasında yazarlara ait hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Yazar(lar) tüm bilgilerini (yazar(lar)ın adı, soyadı, unvanı, ORCID’i, iletişim bilgileri) makale yükleme aşamasında eksiksiz bir şekilde sisteme girmelidir. Çalışma, bir tezden türetilmişse veya daha önce bildiri olarak sunulmuşsa makalenin ilk sayfasında dipnot verilerek belirtilmelidir. Gönderim sürecinde aşağıdaki belgelerin eksiksiz sisteme yüklenmiş olması gerekmektedir:

1) Başlık sayfası (Sıralı yazar isimleri, yazarların ORCID numaraları, e-mail adresleri ve kurum bilgileri, sorumlu yazar belirtilmeli ve sorumlu yazarın telefon vs. tüm iletişim bilgileri olmalıdır).

2) Telif hakkı devir formu (Her yazar ayrı ayrı doldurup imzalamalıdır).

3) Etik beyan formu

4) Özgünlük raporu

5) Yazarlara ait ad, soyad, iletişim bilgisi gibi hiçbir bilgi olmayan tam metin dosyası.

- Dergimiz kaynak göstermede APA (American Psychological Association) Style 6th Edition stilini kullanmaktadır. Yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Ayrıca Dergimiz kaynak gösterilen makalelerin DOI bilgisinin kaynakçaya eklenmesini önermektedir. Ayrıntılı bilgi için bakınız.

1- MAKALELER

• DOI numaralı makale
Behrent, M. C. (2013). Foucault and technology. History and Technology, 29(1), 54-104. doi: 10.1080/07341512.2013.780351
Erdem, F., & Aytemur, J. Ö. (2008). Mentoring-A relationship based on trust: Qualitative research. Public Personnel Management, 37(1), 55-65. doi: 10.1177/009102600803700104

• DOI numaralı makale (yediden daha fazla yazarlı kaynak)
Petersen, M. C., Gallop, M. R., Ramos, S. F., Zarrinpar, A., Broussard, J. L., Chondronikola, M.,… Klein, S. (2022). Complex physiology and clinical implications of time-restricted eating. Physiological Reviews, 102(4), 1991-2034. doi: 10.1152/physrev.00006.2022

• DOI numarası olmayan makale
Black, F., & Scholes, M. (1973). The pricing of options and corporate liabilities. Journal of Political Economy. 81(3), 637-654.

• Dergi makalesi
Myhrvold, N. (2010, Mart). The big idea-Funding Eureka! Harvard Business Review, 1200-1210.

• Çevrimiçi dergi makalesi
Myhrvold, N. (2010, Mart). The big idea-Funding Eureka! Harvard Business Review, 1200-1210. https://hbr.org/2010/03/the-big-idea-funding-eureka adresinden erişildi.

• Çevrimiçi gazete makalesi
Gorman, S. (2022, Ekim 7). Latest four-member SpaceX crew, including cosmonaut, welcomed abroad space station. Reuters. https://www.reuters.com/lifestyle/science/four-member-spacex-crew-nears-rendezvous-with-space-station-2022-10-06/ adresinden erişildi.

2- KİTAPLAR, REFERANS KİTAPLAR VE KİTAP BÖLÜMLERİ 

• Basılı kitap
Borton, H. (1970). Japan's modern century (2. baskı). New York: The Ronald Press Company.

• Tekrardan basılmış ve çeviri kitap
Kant, I. (2016). Critique of pure reason (Çev: P. Guyer ve A. W. Wood). Cambridge: Cambridge University Press. (Kitabın orijinal basımı 1781).

• Basılı kitap bölümü
Watson, J. (1998). Engineering education in Japan after the Iwakura mission. I. Nish (Ed.), The Iwakura mission in America and Europe: A new assessment (s. 108-112) içinde. Surrey: Japan Library.

• Referans kitap
VandenBos, G. R. (Ed.). (2007). APA dictionary of psychology. Washington, DC: American Psychological Association.

•Çevrimiçi referans kitap
Bobonich, C., & Meadows, K. (2002). Plato on utopia. E. N. Zalta (Ed.), Stanford encyclopedia of philosophy içinde. https://plato.stanford.edu/entries/plato-utopia/ adresinden erişildi.

•Çevrimiçi referans kitap (yazar ve editör yok)
Academy. (t.y.). Cambridge dictionary içinde. https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/academy adresinden erişildi.

3- ARAŞTIRMA RAPORLARI

• Kurum yazarlı raporlar
World Health Organization. (2021). 2021 mid-year report-Who strategic action against covid-19. Geneva: World Health Organization.

• Yazarlar tarafından yayımlanmış raporlar
Msafiri, D. (2021). Enhancing competitiveness of rice industry in Tanzania (Araştırma Raporu No. 13/2021). Research on Poverty Alleviation web site: https://www.africaportal.org/publications/enhancing-competitiveness-rice-industry-tanzania/ adresinden erişildi.

4- TOPLANTI VE SEMPOZYUM

• Bildiri kitapları
Lamy, M. F. (2011). Basel III : strengthening the resilience of the banking sector. In M. Bellalah, & O. Masood (Eds.), 6th International Finance Conference on Financial Crisis and Governance. (pp. 37-58). Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.

• Yayımlanmamış bildiriler
Sözer Oran, J. ve Ayık, A. (2019). The effect of households’ financial distress on risk taking behavior, 23rd International Finance Symposium’da sunulan bildiri. Antalya: Marmara Üniversitesi.

5- DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS TEZLERİ
Law, Y. (2021). Three essays o expectations in macroeconomics and finance (Yayımlanmamış doktora tezi). Graduate School of Binghamton University, New York.

6- VERİ SETİ VE YAZILIM

• Veri seti
Organisation for Economic Co-operation and Development. (2022). OECD economic Outlook [Veri dosyası]. https://www.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-economic-outlook_16097408 adresinden erişildi.

• Yazılım
Stata 17 [Yazılım]. (2021). Texas: StataCorp LLC.

7- DİĞER

• Blog yazıları
Packer, A. J. (2021, Şubat 5). GameStonk-What behavioral finance teaches us about the thrill and agony behind stock picking [Blog yazısı]. https://www.sineceracapital.com/our-thoughts/gamestop-behavioral-finance adresinden erişildi.  


Önemli Not: Dergiye gönderilen tüm yazılar önce Editör Kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Anadolu Üniversitesi İİBF Dergisi kapsamında  bilimsel bir yazı formatına içerik ve şekil şartları açısından uymayan yazılar, Editör Kurulu veya Yayın Kurulu tarafından hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir ya da bu kurullar yazılarla ilgili değişiklik önerileri yapabilirler. Bu yönergede yer almayan herhangi bir şekil koşulu üzerinde değerlendirme yapmak gerekiyorsa düzeltme yapılmasını isteme yetkisi Yayın Kurulu’na aittir.


88x31.png
Bu eser 2023 yılından itibaren Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.