Yazım Kuralları

Makalelerinizi lütfen aşağıda verilen şablon word belgesi üzerinde yazınız. Farklı bir şablon kullanılarak yüklenen dosyalar dikkate alınmayacaktır:

Artuklu Tourism Studies Dergisi Makale Şablonu

Kaynak Gösterim Stili: APA 7

Yazım Kuralları

Artuklu Tourism Studies’e gönderilecek çalışmalar aşağıdaki kurallara göre hazırlanmalıdır.
1. Artuklu Tourism Studies hakemli bir dergi olup yılda iki kez yayınlanmaktadır. Yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
2. Dergiye gönderilecek yazılar başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Makaleler 6000-8000 kelime arasında olmalıdır. Bu sayıya makalenin başlığı, özeti, anahtar kelimeleri, makale metni, şekiller, tablolardaki kelimeler ve kaynaklar dahildir; ancak, yazar iletişim adresi dahil değildir.
3. Dergiye gönderilen çalışmalar en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakemlerden en az ikisinin olumlu rapor iletmesi halinde çalışmalara ilişkin yayın süreci başlatılır.
4. Dergiye gönderilen makalelerde dile getirilen düşüncelerden yazarları sorumludur. Dergide yayınlanması kabul edilen ve yayınlanan yazıların yazılı ve elektronik ortamda tüm yayın hakları Artuklu Tourism Studies’e aittir.

5. Dergiye gönderilen çalışmalarda, intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla benzerlik raporunda kaynakça devre dışı bırakılarak toplam benzerlik miktarının en fazla %20 olması gerekmektedir. 

6. Etik Kurul onayı alması gereken ölçüm aracı (anket, test, ölçek, mülakat, gözlem, resim, çizim, video, film, ses kaydı vb.) kullanılan makalelerde Üniversite Etik Kurulu’ndan etik raporunun alınması gerekmektedir. Bu raporun makalenin yüklendiği yerden ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu konuda sorumluluk makalenin sorumlu yazarına aittir. Etik kurul onay belgesi, çalışma sisteme yüklenirken ek dosya olarak yüklenmelidir. Ayrıca, makalenin son sayfasında ve yöntem kısmında izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) belirtilerek etik kurallara uyulduğu ifade edilmelidir. Eğer çalışma ikincil kaynaklar kullanılarak hazırlanan etik kurul izni gerektirmeyen statüsünde ise Etik Kurul Onayı Gerekmediğine Dair Beyan Formu doldurulmalıdır. 


Metin Düzeni
Artuklu Tourism Studies’e gönderilen yazıların hemen işleme konabilmesi için aşağıdaki kurallara uygun olarak hazırlanması gereklidir. Şekil şartlarını yerine getirmeyen makaleler işleme alınmaz.


Sayfa Düzeni
Makale dosyaları sadece Microsoft Word formatında gönderilmelidir.


Makale Uzunluğu
Makaleler, 8000 kelimeden fazla olmamalıdır. Bu makale uzunluğu kaynakça ve varsa ekleri de içeren tüm metni içerir.


Tablo ve Şekiller
Tablo ve şekiller metnin içerisinde yer verilmelidir.

Metin içinde tablo ve şekillere rakam verilmeli (örneğin Tablo 2 veya Şekil 3 gibi).


Yazar Detayları
Tüm katkıda bulunan yazarların adları ve kurumları eklenmelidir. Her yazar için ayrı ve doğru e-posta hesapları yazılmalıdır. Tüm yazarlar için ORCID ID eklenmelidir. Ayrıca şablonda yer alan makale bilgileri de eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. 

Dergiye gönderilecek makalede bulunması gereken ana bölümler:
Makalenin Başlığı: Başlığın; 12 sözcüğü geçmemesine özen gösterilmelidir. İngilizce başlık da sunulmalıdır.
Özet: Her makalede en az 100, en fazla 200 sözcükten oluşan çalışmanın amacı, yöntemi ve sonuçlarına yer veren Türkçe ve İngilizce hazırlanmış özet bulunmalıdır.
Anahtar Sözcükler: Anahtar sözcük sayısı hem Türkçe ve İngilizce özette olacak şekilde en az 5 sözcük ile sınırlandırılmalıdır. İlk anahtar kelime ana bilim dalı adı olmalıdır.
Giriş: Araştırmanın genel bir özetinin yapılmalı ve son paragrafında araştırmanın temel amacı açıklanmalıdır.
Kavramsal Çerçeve: Bu kısımda eğer gerekiyorsa öncelikli olarak ilgili kavramlar literatür tekrarına düşmeden özetlenerek verilmeli, eğer böyle bir durum söz konusu değil ise çalışma ile ilgili önceki araştırmalar yine tekrara kaçmadan bu çalışmaların sonuçları, göz ardı ettikleri veya katkıları bağlamında bir değerlendirme yapılmalıdır. Gerekirse bu bölüm giriş kısmı ile birleştirilebilir. Bu kısımda araştırmayı yapmaya yönlendiren problemin ortaya konulması esastır.
Yöntem: Giriş ve alanyazın bölümünde ortaya konulan araştırma problemine en uygun çözümü sağlayacak analizler kullanılmadır. Burada en önemli husus yönteme dâhil evren, örneklem, ölçek oluşturma, araştırma tarihi, süresi vb. gibi en küçük ayrıntının atlanmadan yer verilmesidir.
Bulgular: Burada araştırma soruları veya hipotezler değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeler yapılarken sayısı altıyı geçmeyecek biçimde şekil, grafik veya tablolardan faydalanabiliniz.
Sonuç, Tartışma ve Öneriler: araştırmada ortaya çıkan genel sonuçlar net olarak ifade edilir. Araştırma bulgularının aynısı veya başka cümlelerle tekrarlanmasından kaçınılmalıdır. Tartışma için önceki araştırmalar ile kıyaslamalar yapılmalıdır. Sonuçlara bağlı kalarak uygulanabilir öneriler getirilmelidir.
Kaynakça: Çalışmada faydalanılan kaynaklar eksiksiz bir şekilde ve sadece metinde kullanılan kaynaklara yer verilmek şartıyla gösterilmelidir.

Kaynak Gösterim Stili
Makaleler, APA 7 Atıf Sistemine göre hazırlanmış olmalıdır.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples


Kaynak Gösterme Usulleri
Kaynaklar yazarların soyadına göre alfabetik sıra ile verilmelidir. Kaynaklar için bir sınıflandırma yapmadan tek bir liste oluşturulmalıdır. Metin içerisinde çalışmalara yapılacak atıflarda yazarların soyadları ve yayın tarihi kullanılmalıdır.
Yazar sayısı üçten fazla olan eserlere metin içerisinde yapılacak atıflarda ilk atıfta tüm isimler yazılmalı sonraki atıflarda ise sadece ilk yazarın soyadı yazılarak sonrakiler (vd.,) şeklinde belirtilmelidir.
Cümle ortasında veya cümle sonunda parantez içerisinde birden fazla esere atıfta bulunuluyor ise, alfabetik sıraya göre alıntılanmalı.
Metinde kaynaklardan doğrudan alıntı yapıldıysa, kaynağa atıfta bulunurken mutlaka sayfa numarası verilmelidir.
Metin içerisinde yer alan tablolar, grafikler ve şekiller yazı alanında iki yana yaslı bir şekilde oluşturulmalıdır. Tablo, grafik ve şekil başlıkları koyu yazılmalıdır.

Telif Hakkı Devir Formu
Çalışmanız ile birlikte yüklenilecek olan Telif Hakkı Devir Formuna buradan ulaşabilirsiniz.


Hakemlere Yanıt Formu
Hakem değerlendirmesi sonrasında yazar(lar) tarafından hakem görüşlerine ilişkin yapılan düzenlemeleri gösteren forma buradan ulaşabilirsiniz. 


Etik Kurul Onayı Gerekmediğine Dair Beyan Formu

İkincil kaynaklar kullanılarak hazırlanan etik kurul izni gerektirmeyen yayınlar için doldurulması gereken forma buradan ulaşabilirsiniz.


Son Güncelleme Zamanı: 13.08.2024 13:12:08