Müzik insanlık tarihinin varoluşundan bu zamana kadar varlığını sürdürmüştür. Müziğin bir bilim dalı olarak kabul edilmesi, diğer disiplin dalları ile arasındaki ilişki, bilim insanlarının ilgisini çekmiştir. Nitekim bunun sonucunda müziğin sadece duygu ve düşüncelerin ifadesi veya bir eğlence aracı olarak görülmesi değil farklı amaç ve işlevlerle de kullanılabileceği anlaşılmıştır. Tarih boyunca müziğin biyolojik etkileri ile hastalıkların tedavi edilebileceği görülmüştür. Yakın zamanda ise bu çalışmalar daha kapsamlı olacak şekilde hız kazanmıştır. Bu araştırmanın amacı Türkiye’de müzikle tedavi ile ilgili yapılmış lisansüstü çalışmaların bibliyografik yöntemle incelenmesidir. Araştırma betimsel modele ve literatür taramasına dayalı olup bibliyografik yöntem kullanılarak yapılmıştır. Çalışma, araştırmacılara literatür hakkında detaylı bir çerçeve çizmesi, ipuçları sunması bakımından önem taşımaktadır. Araştırma verileri için Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinde kayıtlı 148 teze ulaşılmıştır. İncelenen araştırmalar; yapıldığı yıl, üniversite, tür, yayınlandığı dil, enstitü/fakülte ve yapılan alan ölçütlerine göre analiz edilerek nicel verilere dönüştürülmüş ve betimsel istatistik yöntemlerden frekans-yüzde kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, Türkiye'de 2019 yılından itibaren müzikle tedavi üzerine yapılan çalışmaların önceki yıllara nazaran artış gösterdiği, en çok çalışmanın İnönü Üniversitesinde yapıldığı, araştırmaların büyük çoğunluğunu yüksek lisans tezlerinin oluşturduğu, lisansüstü çalışmaların yarıdan fazlasının Sağlık Bilimleri enstitülerinde yapıldığı, bölüm bazında en fazla çalışmanın hemşirelik ana bilim dallarında yapıldığını ortaya koymaktadır. Araştırma sonucunda, üniversitelerin müzik eğitimi verilen bölümlerinde konuyla ilgili akademik çalışmaların az olduğu, bu tür çalışmaların sayı ve nitelik bakımından doktora düzeyinde ve uluslararası yayınlara imkan verecek düzeyde olması için daha fazla teşvik ve rehberlik sağlanması gerektiği görülmektedir.
TR Dizin etik ilkeleri akış şemasına göre çalışmada etik kurul onayını gerektiren herhangi bir veri toplama işlemi yapılmamıştır. Yöntemi itibariyle bu araştırmanın etik kurul onayı zorunlu olmayan çalışma olduğuna karar verilmiştir.
Yazarlar, bu çalışma için finansal destek almadığını beyan etmiştir.
Music has persisted throughout human history, from its origins to the present day. The recognition of music as a scientific discipline and its relationships with other fields have attracted the interest of researchers. Consequently, music has come to be understood not only as a means of expressing emotions and thoughts or as a form of entertainment, but also as a tool with various purposes and functions. Historically, it has been observed that music’s biological effects can aid in the treatment of illnesses, and recent studies in this field have expanded and gained momentum. This study aims to conduct a bibliographic analysis of postgraduate research on music therapy in Turkey. The research employs a descriptive model and literature review, using a bibliographic approach. The study is significant for providing researchers with a detailed framework and guidance on the literature. A total of 148 theses registered in the National Thesis Center of the Council of Higher Education were examined. These studies were analyzed based on criteria such as year, university, type, language of publication, institute/faculty, and field, and were quantitatively assessed using descriptive statistical methods, including frequency and percentage. The findings indicate that studies on music therapy in Turkey have increased since 2019, with the most research conducted at İnönü University. Most of these studies were master’s theses, and over half of the postgraduate work was carried out within health sciences institutes, with nursing departments producing the largest volume of research. The study concludes that academic work on the topic remains limited in music education departments, and suggests that further encouragement and guidance are needed to increase the number and quality of these studies, particularly at the doctoral level and in a manner that supports international publication.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sanat Eğitimi (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 31 Sayı: 54 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License