Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, ulusal hakemli ve bilimsel bir dergidir. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, sosyal bilimler alanında bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak sosyal bilimlerin bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi,
Tarih,
İktisat,
Sosyoloji,
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi,
İşletme,
Bankacılık,
Filoloji,
Felsefe,
Coğrafya,
Halk Bilimi,
Hukuk,
Sanat Tarihi,
Arkeoloji,
İletişim Bilimleri,
Turizm,
Türk Dili ve Edebiyatı,
Uluslararası İlişkiler,
Maliye,
Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler,
Sağlık Yönetimi,
Uluslararası Ticaret,
Ekonometri ve benzeri sosyal bilimler alanındaki bilimsel çalışmalara yer vermektedir.
1. SAYFA YAPISI:
Yazılar, üst 2,5 cm, alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm, sol 2,5 cm cilt payı sıfır (0), cilt payı yeri sol kenar boşluklu yazılmalıdır. Metin iki yana yaslı olmalıdır.
2. BAŞLIKLAR:
Yazının Başlığı: Her kelimenin ilk harfi büyük harf, 14 punto, kalın, tek satır aralıklı ve ortalayarak yazılmalıdır. Türkçe başlığın hemen altında İngilizce başlık yer almalı ve başlıkta her kelimenin ilk harfi büyük harf, 12 punto, kalın, tek satır aralıklı ve ortalayarak yazılmalıdır.
Metin Başlıkları: Metin alt başlıkları ise her kelimenin ilk harfi büyük harf, 11 punto, kalın, tek satır aralıklı ve sola dayalı olarak yazılmalıdır.
Özet/Abstract: Yazının ilk sayfasında, yazar isim/lerinden sonra Türkçe/İngilizce özetler başlığı 10 punto, kalın ve ortalayarak, metin ise yine 10 punto iki yana yaslı yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce olarak yazılacak özet (abstract) 200-300 kelime ile sınırlandırılmalıdır.
Anahtar kelimeler / keywords: Türkçe / İngilizce özet metinlerinin hemen alt satırında 10 punto ve sola hizalı yazılmalıdır. Türkçe/İngilizce olarak yazılacak anahtar kelimelerin (keywords) sayısı 3-5 adet olmalıdır.
Genişletilmiş Özet: İngilizce özetten sonra Türkçe makaleler için 500-800 kelime arasında İngilizce Genişletilmiş Özet, İngilizce makaleler için ise 500-800 kelimelik Türkçe Genişletilmiş Özet eklenmelidir.
Giriş: İngilizce anahtar kelimelerden sonra yeni bir sayfadan başlanarak, “Giriş” başlığı 11 punto, kalın, ilk harfi veya tamamı büyük harfle numara verilmeden yazılmalıdır.
Metin Yapısı: Yazılar, Times New Roman yazı tipinde, tek satır, önce sonra 6 nk paragraf aralıklı ve 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Yazının başlıkları (Girişe numara verilmeden), rakam düzeninde numaralandırılmalıdır. 1., 2., 3. (3.1.) (3.1.1.) ... şeklinde ve 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Metinler kaynakça ve ekler dahil en az 4000 kelime en fazla 8000 kelime olmak durumundadır.
Sonuç: “Sonuç” başlığı 11 punto, kalın, ilk harfi veya tamamı büyük harfle numara verilmeden yazılmalıdır.
3. MAKALENİN YAZARI/LARI:
Dergimizde kör hakemlik uygulaması olduğundan yazar(lar) makalede isimlerini yazmamalıdır. Çalışma hakemler tarafından kabul edilirse yazar(lar)a çalışmanın son hâlinde isim(leri) yazması istenecektir. Yazar adları, ortalı, ad ve soyadın ilk harfi büyük harflerle 10 punto ve normal (italik veya kalın yazılmayacak) yazı karakterinde yazılmalıdır. Soyad üzerine konulan dipnot (sayı ile) (parantez içine alınmadan) verilerek, yazarların akademik unvan, üniversite, fakülte (yüksek okul), bölüm ve e-posta adresi sırasında, aralarına virgül konularak 8 punto ile yazılmalıdır.
4. METİN İÇİ ATIFLAR:
Atıflar dipnotlar şeklinde değil, metin içinde ilgili yere açılacak parantezler ile yapılmalıdır. Parantez içindeki sıralama Yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı, sayfa numarası ya da numaraları (Yazar (lar)ın soyadı, yıl: sayfa numarası) örneğin (Dessler, 2000:9-13), (Masserton ve Slowinski, 1989) ve (Jones ve Powell, 1993; Peterson, 1995; Smith, 1990) şeklinde olmalıdır. Daha sonraki metin içi atıflar da ise, birden çok yazar olması halinde (Masserton vd., 1989) şeklinde gösterilmelidir.
5. FORMÜLLERİ NUMARALANDIRMA:
Metin içerisinde kullanılan formüllere (1), (2), ... şeklinde verilecek numaralar ilgili formülün en sağında yer almalıdır. Formüllere yapılan atıf formül numarası ile yapılmalıdır. Formül numarası verilirken, “aşağıdaki formül” ya da “yukarıdaki formül” gibi ifadelerden kaçınılmalıdır. Formüller ya da denklemler “Equation Editor” ya da “MathType” ile yazılmalıdır.
6. EKLER
Ekler, Kaynakça’ dan sonra verilmelidir. Bunlara metin içindeki atıflar “EK Tablo: 1, EK Şekil: 7 ya da EK Grafik: 5” şeklinde yapılmalıdır.
7. TABLO, ŞEKİL, GRAFİKLER:
Tablo, şekil, grafik ve resim için, eğer alıntı yapılmışsa, kaynak mutlaka belirtilmelidir. Tablo, şekil, grafik, harita ve resmin adı üstte kaynağı ise bu görsellerin hemen altında 10 punto, ortalı, tek satır aralıklı olmalı ve tablo, şekil, grafik ve resmin boyutunu aşmamalıdır.
8. KAYNAKÇA YAZIMI:
Kaynakça bölümü, çalışmanın en sonunda yer almalıdır. Kaynakça başlığı sola hizalı yazılmalıdır. Kaynakça başlığı ilk harfi büyük 11 punto, kaynaklar 9 punto, önce sonra 6 nk paragraf aralıklı, tek satır aralıklı yazılmalıdır. İkinci satır sekmesi asılı 1 cm değerinde olacaktır. Kaynakların yazımı APA 6. Edition’a göre yazılmalıdır.
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi (ASBİDER), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayımlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret almamaktadır.
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.