KÜLTÜRÜ YAPILAN GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) Staphylococcus hominis subsp. hominis ENFEKSİYONU
Abstract
Bu çalışmada, ticari bir gökkuşağı alabalığı işletmesinde görülen hastalık çıkışına neden olan patojen bakterilerin örnekleme yapılan balıklardan izole edilerek belirlenmesi ve çeşitli antimikrobiyal maddelere karşı duyarlılıklarının saptanması amaçlanmıştır.
Hasta balıklarda; renkte koyulaşma, letarji, gözlerde ekzoftalmus ve hemoraji, ventral yüzgeçlerin dibinde hemoraji, abdominal boşlukta sıvı birikimi ve buna bağlı olarak şişkin karın, hemorajik anüs, splenomegali ve vişne kırmızısı renkte dalak, solgun veya kırmızımsı renge sahip karaciğer ve bağırsaklarda sarımsı mukoid sıvı toplanması gözlenmiştir.
Çeşitli biyokimyasal testlerin ve API-Staph ve API-Zym tanı kitlerinin kullanıldığı testler sonucunda, hasta gökkuşağı alabalıklarından izole edilen suşun Staphylococcus hominis subsp. hominis olduğu saptanmıştır. Antibiyotik duyarlılık testinde tanımlanan suşun: ampisilin, basitrasin kanamisin neomisin, oksitetrasiklin polimiksin B streptomisin, sülfametoksazol/trimetoprim 19:1 antibiyotiklerine duyarlı; sefotaksim, kloramfenikol, eritromisin, flumekuin ve furazolidon antibiyotiklerine dirençli olduğu bulunmuştur.
Keywords
References
- Austin, B. veAustin, A.D., (2007). Bacterial Fish Pathogens: Disease in Farmed and Wild Fish, 4th ed., Springer Verlag, Chichester, United Kingdom, 9781402060687.
- Baird-Parker, A.C., (1965). The classification of staphylococci and micrococci from world-wide sources, Journal of General Microbiology, 38:363-387.
- Baird-Parker, A.C., (1990). The staphylococci: an introduction, Journal of Applied Bacteriology, Suppl. 69 (1990), pp. 1S–8S.
- Baker, J.S., (1984). Comparison of various methods for differentiation of staphylococci and micrococci, Journal of Clinical Microbiology, 19: 875–879.
- Bauer, A.W., Kirby, W.M.M., Sherris, J.C., Turck, M., 1966, Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method, American Journal of Clinical Pathology, 45:493-496.
- Bilgehan, H., (2004). Klinik Mikrobiyolojik Tanı, 4. Baskı, Barış Yayınları, Fakülteler Kitabevi, İzmir, 50060070057
- Çetinkaya, O. ve Şahin, A., (2005). Balıklarda Anestezi Uygulamaları ve Başlıca Anestezikler, Balık Biyolojisi Araştırma Yöntemleri, Editör: M. Karataş, Nobel Yayın Dağıtım, 237-274, 9755917578.
- Çotuk, A., (2006). Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri, Nobel Tıp Kitabevleri, 9754202907.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
October 22, 2015
Submission Date
October 22, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 30 Number: 1
Cited By
Kültürü Yapılan Karadeniz Alabalıklarında (Salmo trutta labrax) Karma Enfeksiyon
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.32707/ercivet.595641
Open Access Statement: