Türkiye de ilk ticari balık yetiştiriciliği,
1969 yılında Bilecik (Bozüyük)’te Hasan
Papila tarafından başlatılmıştır. Türkiye’de alabalık
üretiminin yaygınlaşmasında, Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve
Uygulama Birimi’nin katkısı oldukça yüksektir. Araştırma Biriminde, 1978
yılında 4000 kadar yumurta ve 1200 adet 2-3 cm boyunda gökkuşağı alabalığı
yavrusu ile üretime başlandı. Bu birimde yürütülen ve 1982 yılında Türk ve
Alman hükümetleri tarafından imzalanan “Marmara Bölgesi İçsu Ürünlerini
Geliştirme Projesi” çerçevesinde özellikle Gökkuşağı Alabalığı üretiminin
Türkiye’de yaygınlaşmasında çok büyük ilerlemeler sağlanmıştır. Araştırma
Biriminde alabalık üretiminin yanı sıra, bölgedeki yeni tesislerin
projelendirilmesi, balık hastalıkları ve balık yemleme konularında üreticilere
çok sayıda eğitimler verilmiştir. Kuruluşundan bu yana, Sapanca İçsu Ürünleri
Araştırma ve Uygulama Biriminde, çok sayıda Yüksek Lisans, Doktora ve diğer
akademik çalışmalar yürütülmüştür. Aynı zamanda her yıl ülkemizdeki birçok Su
Ürünleri Fakültesi öğrencileri staj ve ders uygulamalarını Araştırma Biriminde
yapmışlardır. Araştırma Biriminde halen
gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss),
Rus mersin balığı (A.gueldenstaedtii)
ve doğal alabalık (Salmo trutta)
üretim çalışmalarının yanı sıra biyoteknoloji konusunda araştırmalar devam
etmektedir.
Alabalık üretimi İstanbul Üniversitesi Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi ve Uygulama Birimi
Trout production Istanbul University Sapanca Inland Waters Research and Application Unit
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.