DOI: 10.26650/ASE201813
Bu çalışmada modern ve sürdürülebilir
üretim metotlarından olan akuaponik sisteminde farklı dönemlerde yetiştirilen
bitkilerin su kalitesindeki performansı değerlendirilmiştir. Kurulan akuaponik
üretim sisteminde koi, Cyprinus carpio var. Koi, balıklarının ve farklı
bitkilerin (yapraklı bitki olarak; marul, Lactuca sativa var. Crispa, ve
meyveli bitki olarak; çilek, Fragaria sp.,) büyüme performansı, makro
besinlerin döngüsü ve bitkilerin su kalitesi parametrelerine etkileri
izlenmiştir. Balık ve bitki üretim üniteleri ve filtreleme ünitelerinden oluşan
akuaponik üretim sistemde yapılan denemelerde makro besinlerin sistemden
giderilme oranları marul uygulamasında fosfat için %42,95 ve nitrat için %55,45
ve çilek uygulamasında da fosfat için %35,49 ve nitrat için %46,36 olarak
bulunmuştur. Çalışma sonucundan bulgulara göre marul ile yapılan denemede,
genel olarak makro besinlerin ortamdan giderilmesi çilek ile yapılan denemelere
göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen makro besinlerin
giderilme oranları, yetiştiricilikte artan çözünmüş besinlerin etkili bir
şekilde azaldığını göstermiş bu üretim sisteminin çevre-dostu ve sürdürülebilir
bir metot olduğunu doğrulamıştır.
DOI:
10.26650/ASE201813
This study evaluates the performance of
plants grown at different times in the aquaponics system-a modern and
sustainable production method—on water quality. In the established aquaponics
system, this study monitored the growth performance of koi fish, Cyprinus
carpio var. koi, and different plants (lettuce, Lactuca sativa, var. Crispa as
a leafy plant and strawberry, Fragaria sp. as a fruit plant), pertaining to
macro nutrient cycling and effects of plants on water quality parameters.
Experiments in an aquaponics system comprising a biological filter and plant
unit found that the removal rates of macro nutrients from the system were as
follows: 1) 4295% for phosphate and 55.45% for nitrate in lettuce and 2) 35.49%
for phosphate and 46.36% for nitrate in strawberries. It was observed that, in
general, the rate of removing macro nutrients was higher in the lettuce
experiment than in the strawberries one. The elimination rates of macro
nutrients in this study show that increasing dissolved nutrients in an aquarium
is effectively reduced, which confirms that this production system is an
environmentally-friendly and sustainable method.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2018 |
Submission Date | November 22, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 3 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.