Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 1 - 6, 20.11.2020

Öz

Amaç: Çalışmamızda, hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen yara kültürü örneklerinden izole edilen mikroorganizmaların ve antimikrobiyal duyarlılıklarının retrospektif olarak belirlenmesi amaçlanmıştır.
Metot: Mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen yara kültürü örnekleri rutin besiyerlerine ekim yapıldı ve eş zamanlı olarak Gram boyama yapılarak sürüntü örneğinin niteliğine karar verildi. Şuşlarının identifikasyonu konvansiyonel yöntemlerle yapıldı. Antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi için disk difüzyon yöntemi kullanıldı. Antibiyotik duyarlılığı The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) önerilerine uygun olarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi Statistical Package for Social Scienses istatistik paket programıyla analiz edilmiştir.
Bulgular: Kasım 2018–Kasım 2019 tarihleri arasında 139 yara kültürü örneği değerlendirildi. Örneklerin 45’ inde (%32) üreme olmamış ve 20 (%15) örnekte normal cilt flora elemanları üremiştir. Etken bakteri üremesi olan 74 (%53) örnek değerlendirmeye alınmıştır. Beş (%7) örnekte ikili bakteri üremesi saptanmış ve 79 mikroorganizma değerlendirilmiştir. İzole edilen mikroorganizmaların %56’sı Gram pozitif bakteri ve %34’ü Gram negatif bakteriydi. Mikroorganizmaların 41’i (%52) poliklinik hastalarına, 38’i (%48) servis hastalarına ait örneklerden izole edildi. Poliklinik hastalarında en sık karşılaşılan mikroorganizmalar Stafilacoccus aureus, Koagulaz negatif stafilakok (KNS), Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli’dir. Yatan hastanın kültürlerinde ise en sık S.aureus, KNS, K.pnemoniae ve Pseudomonas aeruginosa etken olarak üremiştir. Yara kültürlerinde en sık enfeksiyona yol açan mikroorganizma S.aureus suşudur. S.aureus suşlarında yüksek oranda metisilin direnci görüldü. Gram pozitif mikroorganizmalarda penisilin ve eritromisine, Gram negatif mikroorganizmalarda ise ampisilin ve amoksisilin/klavulanata yüksek oranda direnç gözlendi.
Sonuç: Yara yeri enfeksiyonlarında etkin tedavi sonucu sağlamak için, yaygın olarak reçete edilen antimikrobiyallerin yerini, izole edilen mikroorganizmanın kültür sonucundaki duyarlı antimikrobiyaller almalıdır.

Kaynakça

  • Grice EA, Segre JA. The skin microbiome. Nat Rev Microbiol. 2011; 9:244-53.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sedef Zeliha Öner

Emine Türkoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 5 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öner, S. Z., & Türkoğlu, E. (2020). BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi, 1(2), 1-6.
AMA Öner SZ, Türkoğlu E. BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI. asujms. Kasım 2020;1(2):1-6.
Chicago Öner, Sedef Zeliha, ve Emine Türkoğlu. “BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 1, sy. 2 (Kasım 2020): 1-6.
EndNote Öner SZ, Türkoğlu E (01 Kasım 2020) BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 1 2 1–6.
IEEE S. Z. Öner ve E. Türkoğlu, “BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI”, asujms, c. 1, sy. 2, ss. 1–6, 2020.
ISNAD Öner, Sedef Zeliha - Türkoğlu, Emine. “BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi 1/2 (Kasım 2020), 1-6.
JAMA Öner SZ, Türkoğlu E. BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI. asujms. 2020;1:1–6.
MLA Öner, Sedef Zeliha ve Emine Türkoğlu. “BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI”. Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 2, 2020, ss. 1-6.
Vancouver Öner SZ, Türkoğlu E. BİR İLÇE HASTANESİNDE YARA KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİMİKROBİYALLERE DUYARLILIKLARI. asujms. 2020;1(2):1-6.