Çalışmanın ana materyalini, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Kars Merkez ve çevre köylerinde anket yapmayı
kabul eden toplam 80 üreticiden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Kars ili gerek hayvan varlığı ve gerekse süt üretimi
açısından önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen bölgedeki hayvancılık işletmelerinin çoğunun modern teknolojileri
uygulamadığı, geleneksel ve ekstansif üretim yaptıkları tespit edilmiştir. Nitekim ankete katılan işletme sahiplerinden süt
teşvik priminden faydalananların oranı % 32,9 olup, söz konusu işletmelerin % 11,2’sinin suni tohumlama yaptıkları,
işletmelerin % 16,3’ü makine ile sağım yaptıkları ve % 36,3’ünün sağım öncesi meme temizliği yaptıkları belirlenmiştir.
Ayrıca üreticilerin somatik hücre sayısı, toplam bakteri sayısı, süt hijyeni ve mastitis hakkında yeterince bilgi sahibi
olmadıkları tespit edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda bölgedeki üreticilerin tarımsal yayım ve eğitimsel faaliyetlerinden
yeterince yararlanamadıkları söylenebilir.
Eğitim Kars Mastitis Somatik hücre sayısı Suni tohumlama Üretici
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 1 |