Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvansal Üretimin Genel Değerlendirmesi ve Çözüm Önerileri
Yıl 2013,
Cilt: 8 Sayı: 2, 174 - 191, 23.10.2013
Mustafa Atasever
,
Aytekin Günlü
,
Erol Aydın
Ahmet Yıldız
Öz
Doğu Anadolu Bölgesi istihdam ve gayri safi milli hasılanın sektörel dağılımına bakıldığında kırsal ekonomi karakteri
taşımaktadır. Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik kalkınma ve gelişmesinde hayvansal üretimin önemi ve
üstlenebileceği fonksiyonlar değerlendirilmiştir. Hayvancılık sektörünün rasyonelleşmesi ve bölge kalkınmasının itici gücü
olabilmesi için alınması gerekli önlemler ortaya konulmuştur. Sonuç olarak; bölgede hayvancılık yapan yetiştiricilerin işletme
ölçeklerini büyütmeleri ve piyasa için ürün üretim yapar hale gelmeleri gerekmektedir. Bölgedeki yetiştiricilerin refahının
artırılması ve bölge kalkınmasının başarılmasının hayvancılık sektörünün geliştirilmesine bağlı olduğu yadsınamaz bir
gerçektir.
Kaynakça
- Aksoy A., 2008. Doğu Anadolu hayvancılığının Avrupa Birliğine uyum ve rekabet edebilirliğinin analizi, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
- Akpınar R., Özsan ME., Taşçı K., 2012. Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık sektörünün rekabet edebilirliğinin analizi. Gümüşhane Üniv. Sosyal Bil. Elektr. Derg., 5, 1-17.
- Arslan K., 2005. Bölgesel kalkınma farklılıklarının giderilmesinde bir araç: Bölgesel planlama ve bölgesel kalkınma ajansları. İst. Tic. Üniv. Sosyal Bil. Derg., 4, 275-294, Aydın E., 2011. Kars ve Erzurum İlleri sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Doktora Tezi, Ankara Üniv. Sağlık Bil. Enst. Ankara.
- Aydın E., Sakarya E., 2012. Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 18, 9971005, Dinçer B., Özaslan M., Kavasoğlu T., 2003. İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması. DPT, Yayın No: 2671, Ankara.
- DPT, 2001. Devlet Planlama Teşkilatı, Sekizinci BYKP Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Alt Komisyon Raporu, Yayın No: 2636, Ankara.
- DPT, 2008. Devlet Planlama Teşkilatı, Dokuzuncu Kalkınma Planı, Bölgesel Gelişme Özel İhtisas Komisyon Raporu, Ankara.
- Erol İ., 2011. AB-Türkiye gıda güvenliği ve hayvan sağlığı politikaları, AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi, 20-22 Ekim 2011, Kızılcahamam, Ankara.
- FAOSTAT, 2012. Gıda ve Tarım Örgütü, FAOSTATAgriculture, www.fao.org, *Erişim: 3.06.2012+. Genç L., 2011. AB giriş sürecinde Türkiye’nin hayvancılık vizyonu, AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi, 20-22 Ekim 2011, Kızılcahamam, Ankara.GTHB, 2009. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri Hayvancılık anket sonuçları (yayınlanmamış rapor sonuçları). Ankara.
- GKGM, 2010. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ruhsat alan kombina ve kesimhaneler Kayıtları, Ankara.
- Günlü A., Atasever M., Karakaya Y., 2006. Erzurum ili hayvancılığının yapısal özellikleri ve yakın gelecekteki durumu üzerine genel değerlendirme. Ata. Üniv. Vet. Bil. Derg., 1, 17
- Günlü A., Alaşahan S., 2008. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2007/20)’nin genel değerlendirmesi, II. Ulusal veteriner Zootekni Kongresi, Erzurum.
- İyimaya M., 2011. Son dönemde süt sektörüne yönelik yapılan çalışmalar ve gelişmeler, AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi, 20-22 Ekim 2011, Kızılcahamam, Ankara.TZOB, 20 Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ülkemizde süt hayvancılığının mevcut durumu sorunlar ve öneriler, Ankara.
- TZOB, 2006. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye kırmızı et sektör değerlendirmesi 2008 yılı ve sonrası beklentileri, Ankara.
- TUİK, 2013a. Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, *Erişim: 02013]
- TUİK, 2013b. Türkiye İstatistik Kurumu, Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, *Erişim: 02013].
- Tilki M., Sarı M., Aydın E., Işık S., Aksoy AR., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 19, 109
- Ulusoy A., Vural T., 2001. Kentleşmenin sosyoekonomik etkileri, Belediye Dergisi, 7, 9-20.
Yıl 2013,
Cilt: 8 Sayı: 2, 174 - 191, 23.10.2013
Mustafa Atasever
,
Aytekin Günlü
,
Erol Aydın
Ahmet Yıldız
Öz
The sectoral distribution of employment and GDP in Eastern Anatolia Region exhibits the character of the rural economy. In this study, the importance of animal production for the economic development of Eastern Anatolia Region and its potential functions that could undertake are evaluated. Rationalisation of the livestock sector and the measures to be taken as driving force of the regional development are put forward. As a result, livestock breeders in the region should expand their business scales and become producers for the market. Undoubtedly, increasing the welfare of livestock breeders in the region and the achievement of regional development depends on development of the livestock sector.
Kaynakça
- Aksoy A., 2008. Doğu Anadolu hayvancılığının Avrupa Birliğine uyum ve rekabet edebilirliğinin analizi, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
- Akpınar R., Özsan ME., Taşçı K., 2012. Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık sektörünün rekabet edebilirliğinin analizi. Gümüşhane Üniv. Sosyal Bil. Elektr. Derg., 5, 1-17.
- Arslan K., 2005. Bölgesel kalkınma farklılıklarının giderilmesinde bir araç: Bölgesel planlama ve bölgesel kalkınma ajansları. İst. Tic. Üniv. Sosyal Bil. Derg., 4, 275-294, Aydın E., 2011. Kars ve Erzurum İlleri sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Doktora Tezi, Ankara Üniv. Sağlık Bil. Enst. Ankara.
- Aydın E., Sakarya E., 2012. Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 18, 9971005, Dinçer B., Özaslan M., Kavasoğlu T., 2003. İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması. DPT, Yayın No: 2671, Ankara.
- DPT, 2001. Devlet Planlama Teşkilatı, Sekizinci BYKP Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Alt Komisyon Raporu, Yayın No: 2636, Ankara.
- DPT, 2008. Devlet Planlama Teşkilatı, Dokuzuncu Kalkınma Planı, Bölgesel Gelişme Özel İhtisas Komisyon Raporu, Ankara.
- Erol İ., 2011. AB-Türkiye gıda güvenliği ve hayvan sağlığı politikaları, AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi, 20-22 Ekim 2011, Kızılcahamam, Ankara.
- FAOSTAT, 2012. Gıda ve Tarım Örgütü, FAOSTATAgriculture, www.fao.org, *Erişim: 3.06.2012+. Genç L., 2011. AB giriş sürecinde Türkiye’nin hayvancılık vizyonu, AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi, 20-22 Ekim 2011, Kızılcahamam, Ankara.GTHB, 2009. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri Hayvancılık anket sonuçları (yayınlanmamış rapor sonuçları). Ankara.
- GKGM, 2010. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ruhsat alan kombina ve kesimhaneler Kayıtları, Ankara.
- Günlü A., Atasever M., Karakaya Y., 2006. Erzurum ili hayvancılığının yapısal özellikleri ve yakın gelecekteki durumu üzerine genel değerlendirme. Ata. Üniv. Vet. Bil. Derg., 1, 17
- Günlü A., Alaşahan S., 2008. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2007/20)’nin genel değerlendirmesi, II. Ulusal veteriner Zootekni Kongresi, Erzurum.
- İyimaya M., 2011. Son dönemde süt sektörüne yönelik yapılan çalışmalar ve gelişmeler, AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi, 20-22 Ekim 2011, Kızılcahamam, Ankara.TZOB, 20 Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ülkemizde süt hayvancılığının mevcut durumu sorunlar ve öneriler, Ankara.
- TZOB, 2006. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye kırmızı et sektör değerlendirmesi 2008 yılı ve sonrası beklentileri, Ankara.
- TUİK, 2013a. Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, *Erişim: 02013]
- TUİK, 2013b. Türkiye İstatistik Kurumu, Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, *Erişim: 02013].
- Tilki M., Sarı M., Aydın E., Işık S., Aksoy AR., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 19, 109
- Ulusoy A., Vural T., 2001. Kentleşmenin sosyoekonomik etkileri, Belediye Dergisi, 7, 9-20.