Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2018, Cilt: 13 Sayı: 2, 201 - 210, 25.10.2018
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.331282

Öz

Bu araştırma, Şanlıurfa ilinde faaliyette bulunan süt sığırı işletmelerinde yapı ve tesislerin durumunu belirlemek, mevcut

barınakların olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirmek, problemlerin çözümüne yönelik yeni teklifler ortaya koymak

amacı ile yapılmıştır. Şanlıurfa ilinde ʺTÜRKVETʺ sistemine kayıtlı 41 sütçü işletmeye ait veriler, yetiştiricilerle yüz yüze

görüşülerek yapılan anketler ve ölçümler yoluyla elde edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen işletmelerden elde edilen verilerin

sayısal değerleri ve yüzde frekansları sunulmuştur. Şanlıurfa ilinde ziyaret edilen işletmelerde yetiştiricilerin %22’sinin

uzman teknik elemanlar tarafından çizilen projeye göre işletmelerini kurdukları, %82.5’inin yarı açık barınaklarda hayvancılık

yaptıkları ve tümünde serbest duraklı ahır sistemi kullandıkları, %38.2’si barınak girişini güney yönünde planladıkları,

%85.2’sinin barınak zemini olarak beton yapıyı tercih ettikleri, %69.7’sinin duvar yapı malzemesi olarak briket kullandıkları

ve %81.88’inin de durak altlık materyali olarak kauçuk paspas kullandıkları tespit edilmiştir. İşletmecilerin %31.71’i ilkokul

diplomasına sahiptir. Uzman teknik elemanlar tarafından çizilen projeye göre barınaklarını inşa edenlerde yapısal ve teknik

açıdan bir problem bulunmamaktadır. Bununla birlikte, komşularını örnek alarak veya kendi tecrübelerine göre barınaklarını

inşa edenler için barınak içi çevre koşullarının sağlanmasında olumsuz durumlar tespit edilmiştir. Sonuç olarak,

yetiştiricilerin bilgilendirilmesi için bu konular üzerine seminerler düzenlenmesinin, ideal barınak özelliklerine sahip

işletmelerin kurulmasının ve barınakların hayvan refahı kriterlerine göre yapılmasının uygun olacağı önerilmektedir.

Kaynakça

  • 1. Alpan O., Aksoy AR., 2015. Sığır Yetiştiriciliği ve Besiciliği. 7.basım, ISBN: 975-95445-0-4, İstanbul.
  • 2. Wathes CM., Charles DR., 1994. Livestock Housing. CAB INTERNATIONAL, Wallingford Oxon, OX10 8DE. UK.
  • 3. Karabacak A., Topak R., 2007. Ereğli yöresi süt sığırı barınaklarının yapısal durumu ve sorunları. Selçuk Üniv Zir Fak Derg, 21(42): 55-58.
  • 4. Soyer G., 2014. Aydın ili süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetim uygulamaları ve bitkisel üretimde gübre kullanım olanaklarının geliştirilmesi. Adnan Menderes Üniv Fen Bil Enst, Tarımsal Yapılar Ve Sulama Anabilim Dalı, Tez çalışması, 2014-YL-038, Aydın.
  • 5. Şahin O., 1994. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniv Fen Bil Enst, (Yüksek Lisans Tezi), 125s. Ankara.
  • 6. Özen N., Oluğ H., 1996. Burdur süt sığırcılığının sorunları ve çözüm önerileri. Akdeniz Üniv Zir Fak Derg, 9: 309-321.
  • 7. Bardakçıoğlu HE., Türkyılmaz MK., Nazlıgül A., 2004. Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kullanılan barınakların özellikleri üzerine bir araştırma. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 30 (2): 51-62.
  • 8. Daş A., İnci H., Karayak E., Şengül YA., 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Bağlı Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu. Türk Tarım ve Doğa Bil Derg, 1(3): 421-429.
  • 9. Oğuz MN., Oğuz FK., Sipahi C., 2013. Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Vet Hek Der Derg, 84(1): 1-8.
  • 10. Köseman A., Şeker İ., 2016. Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu: I. Yapısal Özellikler, FÜ Sağ Bil Vet Derg, 30 (1): 05-12.
  • 11. Tilki M., Sarı M., Aydın E., Işık S., Aksoy AR., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: II. Yetiştirici talepleri. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19, 191-197.
  • 12. Yayar R., Karkacier O., 1996. Tokat ili Pazar ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik ve teknik özellikleri üzerinde bir araştırma. GOP Üniv. Ziraat Fak Derg, 13(1): 269-288.
  • 13. Haley DB., Rushen J., De Passille AM., 2000. Behavioural Indicators of Cow Comfort: Activity and Resting Behaviour of Dairy Cows In two Types of Housing. Can J Anim Sci, 80: 257-263.
  • 14. Tutkun M., 1999. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniv Fen Bil Enst. Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi, 52 s. Ankara.
  • 15. Şeker İ., Tasalı H., Güler H., 2012. Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. FÜ Sağ Bil Vet Derg, 26 (1): 09-16.
  • 16. Erkmen Y., Çelik A., Yıldız C., 2000. Erzurum ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu ve ahır içi mekanizasyon özellikleri üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi, 01-02 Haziran, Erzurum, 468-471.
  • 17. Bayraktar H., Uğurlu N., Yılmaz AM., 2010. Bitlis İli Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri Süt Sığırı İşletmelerinde Barınakların Değerlendirmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bil Derg, 24(2): 17-22.
  • 18. SPSS 22.0, 2015. Statistical Package in Social Sciences for Windows. Chicago, USA.
  • 19. Maton A., Daelemens J., Lambrecht J., 1985. Housing of Animals. Developments in Agricultural Engineering 6. (Elsevier Science Publishers) pp.458.
  • 20. Anonim 2016. http://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleri, Erişim tarihi; 15.10.2016.

A Research on the Determination of the Structural and Technical Characteristics of Modern Dairy Cattle Enterprises

Yıl 2018, Cilt: 13 Sayı: 2, 201 - 210, 25.10.2018
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.331282

Öz

This research was conducted to determine the status of the structures and facilities in Şanlıurfa dairy cattle

enterprises, to evaluate the positive and negative aspects of the existing barns, to create new suggestion for the answer of

the problems. Data of 41 dairy enterprise registered in the "TURKVET" system were obtained through surveys and

measurements in Şanlıurfa. Numerical values and percentage frequencies of the data obtained from the enterprises

included in the study are presented. In the enterprises visited in the province of Sanliurfa, it was determined that 22% of

the farmers established their enterprises according to the project designed by expert technical personel, that 82.5% of the

farmers were livestock in semi-open barn and used a free-stall system, that 38.2% of the farmers plan the barn entrance to

the South, that 85.2% of the farmers prefer concrete structure as barn flor, that 69.7% of the farmers used briquettes as

wall construction material and that 81.88% of the farmers used rubber mats as bedding material. Farmers (31.71%) have a

primary school diploma. According to the project designed by expert technical personnel, there is no problem in structurally

and technically in building barn. However, negative conditions have been identified for those who built their barn by taking

their neighbors as an example or by their own experience in the ensuring environmental conditions inside the barn. As a

result, it is suggested that it will be appropriate to organize seminars on these subjects in order to inform the farmers, to

establishment of enterprises should have ideal barn characteristics and to make the barns according to the animal welfare

criteria.

Kaynakça

  • 1. Alpan O., Aksoy AR., 2015. Sığır Yetiştiriciliği ve Besiciliği. 7.basım, ISBN: 975-95445-0-4, İstanbul.
  • 2. Wathes CM., Charles DR., 1994. Livestock Housing. CAB INTERNATIONAL, Wallingford Oxon, OX10 8DE. UK.
  • 3. Karabacak A., Topak R., 2007. Ereğli yöresi süt sığırı barınaklarının yapısal durumu ve sorunları. Selçuk Üniv Zir Fak Derg, 21(42): 55-58.
  • 4. Soyer G., 2014. Aydın ili süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetim uygulamaları ve bitkisel üretimde gübre kullanım olanaklarının geliştirilmesi. Adnan Menderes Üniv Fen Bil Enst, Tarımsal Yapılar Ve Sulama Anabilim Dalı, Tez çalışması, 2014-YL-038, Aydın.
  • 5. Şahin O., 1994. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniv Fen Bil Enst, (Yüksek Lisans Tezi), 125s. Ankara.
  • 6. Özen N., Oluğ H., 1996. Burdur süt sığırcılığının sorunları ve çözüm önerileri. Akdeniz Üniv Zir Fak Derg, 9: 309-321.
  • 7. Bardakçıoğlu HE., Türkyılmaz MK., Nazlıgül A., 2004. Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kullanılan barınakların özellikleri üzerine bir araştırma. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 30 (2): 51-62.
  • 8. Daş A., İnci H., Karayak E., Şengül YA., 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Bağlı Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu. Türk Tarım ve Doğa Bil Derg, 1(3): 421-429.
  • 9. Oğuz MN., Oğuz FK., Sipahi C., 2013. Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Vet Hek Der Derg, 84(1): 1-8.
  • 10. Köseman A., Şeker İ., 2016. Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu: I. Yapısal Özellikler, FÜ Sağ Bil Vet Derg, 30 (1): 05-12.
  • 11. Tilki M., Sarı M., Aydın E., Işık S., Aksoy AR., 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: II. Yetiştirici talepleri. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19, 191-197.
  • 12. Yayar R., Karkacier O., 1996. Tokat ili Pazar ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik ve teknik özellikleri üzerinde bir araştırma. GOP Üniv. Ziraat Fak Derg, 13(1): 269-288.
  • 13. Haley DB., Rushen J., De Passille AM., 2000. Behavioural Indicators of Cow Comfort: Activity and Resting Behaviour of Dairy Cows In two Types of Housing. Can J Anim Sci, 80: 257-263.
  • 14. Tutkun M., 1999. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Ankara Üniv Fen Bil Enst. Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi, 52 s. Ankara.
  • 15. Şeker İ., Tasalı H., Güler H., 2012. Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri. FÜ Sağ Bil Vet Derg, 26 (1): 09-16.
  • 16. Erkmen Y., Çelik A., Yıldız C., 2000. Erzurum ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu ve ahır içi mekanizasyon özellikleri üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi, 01-02 Haziran, Erzurum, 468-471.
  • 17. Bayraktar H., Uğurlu N., Yılmaz AM., 2010. Bitlis İli Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri Süt Sığırı İşletmelerinde Barınakların Değerlendirmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bil Derg, 24(2): 17-22.
  • 18. SPSS 22.0, 2015. Statistical Package in Social Sciences for Windows. Chicago, USA.
  • 19. Maton A., Daelemens J., Lambrecht J., 1985. Housing of Animals. Developments in Agricultural Engineering 6. (Elsevier Science Publishers) pp.458.
  • 20. Anonim 2016. http://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleri, Erişim tarihi; 15.10.2016.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Durhasan Mundan

Burhan Atalar Bu kişi benim

Bayram Ali Meral Bu kişi benim

Mehmet Mahfuz Yakışan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mundan, D., Atalar, B., Meral, B. A., Yakışan, M. M. (2018). Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13(2), 201-210. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.331282
AMA Mundan D, Atalar B, Meral BA, Yakışan MM. Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Ekim 2018;13(2):201-210. doi:10.17094/ataunivbd.331282
Chicago Mundan, Durhasan, Burhan Atalar, Bayram Ali Meral, ve Mehmet Mahfuz Yakışan. “Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 13, sy. 2 (Ekim 2018): 201-10. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.331282.
EndNote Mundan D, Atalar B, Meral BA, Yakışan MM (01 Ekim 2018) Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 13 2 201–210.
IEEE D. Mundan, B. Atalar, B. A. Meral, ve M. M. Yakışan, “Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 13, sy. 2, ss. 201–210, 2018, doi: 10.17094/ataunivbd.331282.
ISNAD Mundan, Durhasan vd. “Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 13/2 (Ekim 2018), 201-210. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.331282.
JAMA Mundan D, Atalar B, Meral BA, Yakışan MM. Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2018;13:201–210.
MLA Mundan, Durhasan vd. “Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 13, sy. 2, 2018, ss. 201-10, doi:10.17094/ataunivbd.331282.
Vancouver Mundan D, Atalar B, Meral BA, Yakışan MM. Modern Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2018;13(2):201-10.

Cited By














Structural Analysis of Cattle Breeding in Igdir Province
Journal of the Institute of Science and Technology
İsa YILMAZ
https://doi.org/10.21597/jist.567366