BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE'DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 2, - , 14.03.2014

Öz

ÖZET : Bu araştırmada, beş tescilli fasulye çeşidinin (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 ve Şahin-90) çimlenmesi  8 farklı sıcaklıkta (10, 15, 20, 25, 30, 35, 37 ve 40 oC) incelenmiştir. Çimlenme testi sabit sıcaklıklarda ve karanlık koşullarda yapılmıştır. Denemede, % 50 çimlenme için mimimum (Smin), optimum (Sop) ve maksimum (Smax) sıcaklık ihtiyaçları doğrusal regresyon analizi yoluyla hesaplanmış ve toplam sıcaklık istekleri (termal zaman istekleri) belirlenmiştir. Araştırma sonunda, çimlenme hızının 27-29 oC'de en yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, kullanılan çeşitlerin % 50 çimlenme için kardinal sıcaklık isteklerinin minimum (Smin) 9.8-12.8 oC; optimal (Sop) 27.6-29.5 oC ve maksimum 42.7-47.3 oC arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bunların yanında % 50 çimlenme için toplam sıcaklık isteklerinin 10.7-24.3 oC gün olduğu da belirlenmiştir.

 

ESTIMATION OF CARDINAL TEMPERATURE AND THERMAL TIME REQUIREMENTS FOR NATIONALLY REGISTERED CULTIVARS OF PHASEOLUS  BEANS

 

               SUMMARY : Germination characteristics of nationally registered Turkish bean cultivars (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 and Şahin-90) was investigated at constant temperatures ranging from 10 oC to 40 oC with 5 oC increments and cardinal temperature and thermal time requirements were estimated using linear regression analysis of the reciprocal of the rate of 50 % germination.

               The rate of germination was progressively delayed as temperature diverged from optimum temperature (To = 27-29 oC). Germination fell remarkably at temperatures below 15 oC and above 30 oC with no germination took place at 40 oC. Minimum germination temperature (Tmin) estimated ranged between 9.8 oC and 12.8 oC while maximum temperature requirements (Tmax) ranged between 42.7 oC and 47.3 oC. Thermal time requirements were between 10.7 and 24.3 oC days depending on cultivars.

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 2, - , 14.03.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Faik Kantar Bu kişi benim

İsmail Güvenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kantar, F., & Güvenç, İ. (2014). TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2).
AMA Kantar F, Güvenç İ. TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Mart 2014;26(2).
Chicago Kantar, Faik, ve İsmail Güvenç. “TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, sy. 2 (Mart 2014).
EndNote Kantar F, Güvenç İ (01 Mart 2014) TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26 2
IEEE F. Kantar ve İ. Güvenç, “TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 2, 2014.
ISNAD Kantar, Faik - Güvenç, İsmail. “TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/2 (Mart 2014).
JAMA Kantar F, Güvenç İ. TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26.
MLA Kantar, Faik ve İsmail Güvenç. “TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 2, 2014.
Vancouver Kantar F, Güvenç İ. TÜRKİYE’DE TESCİLLİ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN ÇİMLENME SICAKLIK İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/