SEYDİSUYU HAVZASINDA KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HİDROELEKTRİK ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI
Abstract
Bu makalede, su kaynakları ve hidroelektrik enerji potansiyeli bakımından Seydisuyu havzasının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, Seydisuyu üzerinde planlaması yapılan bir adet barajdan üretilecek elektrik miktarı araştırılmıştır. Bu çalışmada, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımı ve havzaya ait sayısal haritalar kullanılmıştır. Seydisuyu havzasındaki hazır kurulu barajların (Çatören ve Kunduzlar) mansabında bulunan vadinin uygun olması nedeni ile elektrik üretmek için bir adet yeni baraj planlaması da yapılmıştır. Bütün Seydisuyu havzasının su potansiyelini değerlendirmek için Seydisuyu havzasının dağlık kesiminde en az bir adet yeni baraj inşa edilmelidir. Seydisuyu havzasının debi kapasitesi sadece Küçük Hidroelektrik Santrallerin (KHS) kurulması için uygundur. Bu amaçla, ilk olarak, yeni rezervuarın tarihi akım verileri incelenmiştir. Sonra, aylık bazdaki 21 yıllık tarihi debiler analiz edilmiştir. Bu yeni barajın su potansiyeli kullanılarak, 0,62 MW kurulu gücünde ve 2,17 GWh/yıl elektrik üretilebileceği hesaplanmıştır.
Keywords
Baraj planlama; Elektrik üretimi; Su potansiyeli; Su kaynakları; Seydisuyu havzası
References
- Anonim, “Cell-based Modelling with Grid, Arc/Info User’s Guide”, Environmental Systems Research Institute (ESRI), Inc., USA, 1992b.
- Anonim, “Grid Commands References, Arc/Info User’s Guide”, Environmental Systems Research Institute (ESRI), Inc., USA., 1992a.
- Anonim, “Zap Suyu Havzası Master Plan Raporu”, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, GİZBİLİ Mühendislik Firması, Ankara, 1987.
- Elshorbagy, A. A., Panu, U.S., Simonovic, S.P., (2000). “Group-based Estimation of Missing Hydrological Data: I. Approach and General Methodology”, Hydrological Sciences-Journal-des Hydrologiques, 45(6), 849-866. Sciences
- Demirbaş, A. and Bakış, R., (2003). “Turkey’s Water Potential”, Exploitation, Vol. 21, Number 56, 405414. and Hydropower Energy Exploration
- Yanık, B., Avcı, İ., (2005). Bölgesel Debi Süreklilik Eğrilerinin Elde Edilmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Dergisi/ D Mühendislik, Cilt:4, Sayı:5, 19-30.
- Bakış, R. (2012). “Zap Suyu Havzası Hidroelektrik Araştırılması”, (06.10.2009-01.10.2012), (BAP), Proje Yürütücüsü, Eskişehir,
- Potansiyelinin No.: 090234
- Cabuk, S. N., R. Bakis, Goncu, S. Gumusluoglu, E. and Cabuk, A., (2013). “Investigation of hydroelectric energy potential of the Zab River Basin using geographic information systems and remote sensing methods”, Journal of Renewable and Sustainable Energy 5, 063131, 063131-1; 063131-24. Altınbilek, D., (2000). “Hydroelectric
- Development Plans in Turkey”, DSI, The