Bu çalışmada süt, yoğurt, yumurta, ekmek, taze meyve-sebze gibi kısa ömürlü dayanıksız ürünler için, zamana bağlı bir talep fonksiyonu gözetilerek, koordineli stok yönetimi ve fiyatlandırma kararları konu alınmaktadır. Dayanıklı ürünlerden farklı olarak, bu ürünler eskidikçe müşteriler tarafından daha az tercih edilmeye başlamakta ve kısa bir zaman içerisinde tamamen kullanılamaz hale gelebilmektedir. Dolayısıyla, herhangi bir anda elde bulunan ürünlerin sadece miktarları değil, durumları veya yaşları da stok ve fiyatlandırma kararlarına etki etmekte ve problemi zorlaştırmaktadır. Yeni ve taze ürünlere olan talep fazla iken, ürünler eskidikçe müşteriler tarafından daha az tercih edilmekte ve bazı müşteriler başka ürünlere yönelebilmektedir. Bu çalışmada kısa ömürlü ürünlerin stok ve fiyat yönetimi için bir model oluşturulmuş ve bu modelin analizi ile en iyi çözümü araştırılmıştır. Oluşturulan modelin en iyi çözümünün bulunmasının mümkün olmadığı durumlar için bir yaklaşım algoritması da geliştirilmiştir. Ayrıca, sayısal çalışmalar ile farklı durumlarda uygulanması gereken yöntemler ortaya çıkarılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 14, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 17 Issue: 2 |