Objective: The risk of adnexal mass is less in adolescents than in reproductive age women and those patients are important regarding fertility preservation. The aim of this study was to retrospectively evaluate adolescents operated for adnexal masses in our clinic in a 7 year period retrospectively.
Material and Methods: All patients operated for adnexal mass in Ankara University School of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology between 2006 and 2012 were included in this retrospective cohort study. Data including age, presenting symptom, surgical method, pathologic diagnosis, and tumor markers are recorded.
Results: Mean age of the patients was 17.8±2.5 years. The most common symptoms and signs of the patients were abdominal pain (57.6%), abdominal swelling (10.2%) ve menstral irregularities (10.2%). The sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of preoperative evalutation with physicalnexamination, imaging and tumor markers for malignancy were 83.3%, 92.5%, 55.5%, and 98% respectively. According to pathologic examination 40 (67.8%) patients had non-neoplastic and 19 (32.2%) patients had neolastic masses. Among neoplastic adnexal masses 5 (8.5%) were mature teratoma and 7 (11.8%) were cystadenoma. One (1.7%) patient had borderline serous tumor and 6 (10.2%) had germ cell tumors.
Conclusion: Functional ovarian cysts are common in adolescents. Ultrasonography findings and tumor markers are important in differential diagnosis of complex cysts. Less invasive surgical methods and fertility preserving procedures should be preferred in the management of adolescent adnexal masses.
-
-
-
-
Amaç: Adölesanlarda adneksiyel kitle görülme ihtimali üreme çağındaki kadınlara göre daha düşüktür ve bu kitlelerinin yönetimi fertilitenin korunması gerekliliği yönünden önemlidir. Bu çalışmanın amacı, 7 yıllık bir dönemde kliniğimizde cerrahi uygulanan adneksiyel kitleli adölesan hastaları retrospektif olarak değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort çalışması olarak dizayn edilen bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda 2006 ve 2012 yılları arasında adneksiyel kitle nedeniyle cerrahi yapılan tüm adölesan hastalar dahil edilmiştir (n=59). Hastalara ait yaş, başvuru semptomu, operasyon şekli, patolojik tanı ve tümör belirteçleri gibi bilgiler kaydedilmiştir.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 17.8±2.5 yıl olarak hesaplanmıştır. Hastalara ait en sık başvuru semptom ve bulguları sırasıyla karın ağrısı (%57.6), karında şişlik (%10.2) ve adet düzensizliğidir (%10.2). Adölesan adneksiyel kitlelerinin muayene, görüntüleme yöntemleri ve tümör belirteçleri ile preoperatif değerlendirilmesinin malignite tanısı için duyarlılığı %83.3, özgüllüğü %92.5, pozitif prediktif değeri %55.5 ve negatif prediktif değeri %98 olarak belirlenmiştir. Nihai patoloji sonucuna göre hastaların 40’ında (%67.8) non-neoplastik kitle ve 19’unda (%32.2) neoplastik kitle tespit edilmiştir. Neoplastik adneksiyel kitlelerin ise 5’i matür teratom
(%8.5) ve 7’si kistadenom (%11.8) tanısı almıştır. Bir hastada borderline seröz tümör (%1.7) tespit edilirken, 6 hastada germ hücreli tümör (%10.2) tespit edilmiştir.
Sonuç: Adölesanlarda fonksiyonel over kistleri ile sık karşılaşılır. Kompleks görünümlü kistlerin ayırt edilmesinde USG bulguları ve tümör belirteçlerinin yeri önemlidir. Adölesan adneksiyel kitlelerinin yönetiminde öncelikle daha az invaziv cerrahi yöntemler ve fertilite koruyucu müdahaleler tercih edilmelidir.
-
-
-
-
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Obstetrics and Gynaecology |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | - |
| Publication Date | December 31, 2016 |
| Published in Issue | Year 2016 Volume: 69 Issue: 3 |