Bu çalışmanın konusu Covid-19 pandemisinin öğretmenlerin yaşamındaki etkileridir. Salgının küresel çapta etkileri olmuştur. İnsan hayatını ve toplumsal yaşamı tehdit etmesi acil önlemleri gerektirmiştir. Pandemiyi engellemeye yönelik sokağa çıkma kısıtlamaları, sosyal mesafe kuralı, maske zorunluluğu, ticarethanelerin kapatılması, yüz yüze eğitimin durdurulması gibi birçok önlem alınmıştır. Bu önlemler toplumsal yaşamda ani değişmelere neden olmuştur. Bütün toplum gibi öğretmenlerin gündelik yaşamı da bu süreçten etkilemiştir. Bu çalışmada pandeminin öğretmenlerin yaşamındaki etkilerini açıklanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla risk toplumu ile ilgili teorilerden hareket edilmektedir. Bu görüşler bağlamında Covid-19 pandemisi küresel bir risk olarak kabul edilmiştir. Çalışmada Covid-19 pandemisinin öğretmenlerin yaşamına etkileri risk algısı ve riskin gündelik yaşama etkileri olmak üzere iki kategoride ele alınmaktadır. Risk algısı çerçevesinde öğretmenlerin salgın hakkındaki düşünceleri ve bu düşüncelerdeki farklılıkların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Gündelik yaşama etkilerin değerlendirilmesinde ise risklerin öğretmenlerin günlük yaşamlarındaki olumlu ve olumsuz yansımaları incelenmektedir. Araştırmada nicel betimsel araştırma benimsenmiştir. Araştırmanın verileri açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan soru formu ile toplanmıştır. Soru formunun uygulanması google forms aracılığıyla internet üzerinden yapılmıştır. Toplamda 210 katılımcı soru formunu yanıtlamıştır. Ancak 188 katılımcının formu analize dahil edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde SPSS-25 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin gündelik yaşamlarında olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu görülmüştür. Olumsuz etkiler sosyal ilişkilerin ve sosyalliğin azalması, korku, kaygı ve stresin artması, hareketsizliğe bağlı sağlık sorunları gibi etkilerdir. Buna karşılık olumlu etkiler ise yaşama karşı farkındalığın artması, hobilere vakit ayırma, aile ile daha çok vakit geçirme şeklinde ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın sonuçları Covid-19 pandemisi örneğinde risklerin öğretmenlerin gündelik hayatlarında benlik ve kimlik inşasında etkileri olduğunu göstermektedir.
The subject of this study is the effects of the Covid-19 pandemic on daily life of teachers. The pandemic has had a global impact. The threat of the epidemics to human and social life has required urgent measures. Many measures such as curfews, social distance rule, mask requirement, closing businesses, stopping face to face education have been taken against the pandemic. These measures have caused sudden changes in social life. One of the areas where these changes are seen is education. The effects of the pandemic on education were also reflected in the daily lives of teachers. This study aims to explain the effects of the pandemic on teachers' lives within the framework of risk society theories. The effects of the Covid-19 pandemic on daily life of teachers are discussed in two categories: risk perception and the effect of risk on daily life. Within the framework of risk perception, it is aimed to find out teachers’ thoughts about the pandemic and the differences between these thoughts. The positive and negative reflections of risks in the daily lives of teachers are analyzed in the category of analysis of the effects on daily lives. Quantitative descriptive research was used in the study. Data of the research were collected via a questionnaire with open and closed- ended questions. The questionnaire was applied via the internet. The responses of 188 participants who answered the questionnaire were analyzed through the SPSS program. It is found out that the epidemic has had positive and negative effects on teachers’ daily lives. Negative effects are weakening of the relations and sociability, increasing of the fear, anxiety and stress, health problems due to inactivity. On the other hand, positive effects emerge as heightened awareness of life, spending time for hobbies, spending more time with family. The result of the study show that risks also have impact on teachers’ self and identity construction in daily life of teachers in the example of Covid-19 pandemic.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Avrasyad''de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Avrasyad''nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası