Gölevez [Colocasia esculenta (L.) Schott], yılanyastığıgiller (Araceae) familyasından yumrulu bir sebzedir. Dünya üzerinde 43 ülkede yaygın olarak üretilen gölevez, Türkiye›de Antalya ve Mersin civarında yetişir. Gölevezin yaprak ve kök yumruları tüketilebilmektedir. Yumruları haşlanarak sebze yemekleri yapılabilmektedir. Gölevez yaprakları insanlar tarafından sebze olarak yenilmekte, sarma ve çorba olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de yerel olarak tüketimi, gölevez yumrularının et ile haşlanarak yemeklerin yapılması şeklindedir. Tropik ve subtropik ülkelerde gölevez yumrusu; konserve, un, cips, şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilmektedir. Havaii’de ‘Poi’ ve ‘Sapal’, Kamerun’da ‘Achu’ gölevez yumrusundan elde edilen ürünler arasındadır. Kurutulup öğütülmüş unu; ekmek, pasta, mama ve makarnalarda kıvam verici katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Gölevez zamkı (müsilaj) diyet ürünlerine katılmaktadır. Yumrularda veya yapraklarda kalsiyum okzalat bulunmaktadır, bitki pişirmeden tüketilirse sindirim sisteminde yüksek oranda tahrişe neden olabilir.
Gölevez, bağırsakta zararlı bakterilerin gelişimini önleme, bağışıklık sistemini düzenleme, mineral emilimini arttırma, kolon içindeki kan akışını hızlandırma etkileri göstermektedir. Gölevezin antikarsinojenik ve antiinflamatuar etkisi bildirilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalarla, bu bitkiden elde edilen özütlerin bazı tümör metastazlarını güçlü ve spesifik olarak inhibe ettiği saptanmıştır.
Gölevez, beslenme açısından zengin bir kaynak olması ve sağlık üzerine olumlu etkileri bulunması sebebiyle gastronomi ve gıda endüstrisi için yeni ürün geliştirme potansiyeline sahiptir. Gölevezin yetiştiği bölgeler dışında da tanınırlığının ve damak tadına uygun yiyecek olarak tüketiminin artması için gastronomi uzmanları tarafından üzerinde çalışılması gerekmektedir
Taro [Colocasia esculenta (L.) Schott] is a tropical root vegetables from the family of the Araceae. Taro, which is raised extensively in 43 country around the world, is grown in region of Antalya and Mersin. Leaves and tubers of taro can be consumed. Taro tubers are blanched to cooked vegetables dishes. The leaves of taro are eaten as vegetables by people and also are regarded as wrapping and soup., The consumption of local in Turkey, taro tubers are blanched with meat. It is used as canned food, flour, chips, noodle and frozen food in tropical and subtropical countries. ‘Poi’ and ‘Sapal’ in Hawaii and ‘Achu’ in Cameroon are produced from taro tuber. Dried fine powder of the taro tuber is used as thickening additives for bread, pastry, food and pasta. Mucilage of taro is added to diet products. Calcium oxalate is presented in tubers and leaves of taro, which can cause irritation in the digestive tract when consumed without cooking.
Taro has been shown effect to prevent the development of harmful bacteria in the intestine, to regulate the immune system, to increase mineral absorption, to accelerate blood flow in the colon. Taro’s anticarcinogenic, antiinflammatory effect has been reported. It has been reported in scientific studies that extracts obtained from taro inhibit certain tumor metastases strongly and specifically. Gastronomy and food industry have the potential to develop new products from taro which is a rich source of nutrition and has positive effects on health. Since the method of processing of the golevez is very unknown in our country, it is widely consumed only in the regions where it is produced. Except for the areas where taro is grown in order to increase the recognition of taste and consumption of the appropriate food should be studied by gastronomy experts
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)